Last news in Fakti

17 Септември, 2023 16:25 1 089 9

Екоактивисти напръскаха с боя Бранденбургската врата

  • германия-
  • берлин-
  • бранденбургска врата-
  • боя-
  • протест

Те призоваха за прекратяване на използването на изкопаеми енергийни източници

Екоактивисти напръскаха с боя Бранденбургската врата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Екологични активисти от движението Letzte Generation, известно с радикални протести, напръскаха с боя Бранденбургската врата. Това съобщи телевизионната и радиокомпания RBB.

Активисти са нанесли жълта и оранжева боя върху 5 колони на Бранденбургската врата. Задържани са няколко души.

„Време е да започнем политическа промяна“, написаха активистите на Letzte Generation в социалната мрежа X. Те призоваха за прекратяване на използването на изкопаеми енергийни източници.

Както каза по-рано ръководителят на германското министерство на вътрешните работи Нанси Фезер, представители на Letzte Generation са извършили над 1500 престъпления по време на своята дейност. Канцлерът Олаф Шолц също разкритикува радикалните действия, като ги нарече "пълна лудост".

На 31 октомври 2022 г. двама екологични активисти се качиха на табели над натоварения аутобан A100 в Берлин, принуждавайки полицията да блокира движението. Колата на пристигналите към мястото на инцидента спасители заседнала в образувалото се задръстване, а пострадалият в нея велосипедист по-късно починал в болницата. Също така, поради действията на радикалите, летищата в Берлин и Мюнхен преустановиха дейността си и повредиха произведения на изкуството в музеите. Активисти редовно блокират улици, като се залепват за асфалта.

През декември 2022 г. представители на движението отрязаха върха на коледна елха близо до Бранденбургската врата в Берлин, а през февруари повалиха дърво пред офиса на канцлера. През март те също изляха черна боя върху стъклена инсталация с гравирани членове от германската конституция, разположена близо до сградата на Бундестага в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боята

    15 0 Отговор
    екологично чиста ли е поне ?
  • 2 Пешо

    15 1 Отговор
    Да кастрят горите и да се отопляват. Но те и това не дават. Е тези да не са някакви моржове? На тези всичко им пречи. До къде води смяната на пола!
  • 3 оня с коня

    4 11 Отговор
    Тия са доста назад от нас и още са на ниво "Пръскане с боя"- нещо което глуповато се практикуваше с МОЧА.А нещата са прости като Гербер:ДЕМОНТАЖ!
  • 4 малко VX

    3 2 Отговор
    ще ги успокои
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЗАЩО БОЯТА НЕ Е ЖЪЛТА И СИНЯ , КОЯТО

    4 0 Отговор
    КАТО СЕ СМЕСИ ДАВА КАФЯВО !?
  • 8 Вирус

    0 0 Отговор
    Ама много интересни цветовете бе те на триполовите бля бля че екоактивисти хахаха
  • 9 незнайко

    0 0 Отговор
    Тези екоактивисти наясно ли са, че това няма как да се случи ? Каква ще е тази батерия която да движи самолетоносача примерно и къде ще я зарежда ? Как ще им донесат от Китай бялата и черна техника която ползват, да не говорим за нейното производство ! С какво ще си придвижват "ТЕЛАТА" от град на град за да протестират ?
Новини по държави: