Last news in Fakti

19 Септември, 2023 04:54 1 407 6

Блинкън разговаря с китайския вицепрезидент

  • китай-
  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • хан чжън-
  • ню йорк

В последно време двете най-големи световни икономики проведоха серия от консултации, за да стабилизират обтегнатите си отношения

Блинкън разговаря с китайския вицепрезидент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с китайския вицепрезидент Хан Чжън в кулоарите на Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс.

В последно време двете най-големи световни икономики проведоха серия от консултации, за да стабилизират обтегнатите си отношения.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан вчера разговаря в продължение на 12 часа с китайския външен министър Ван И в Малта, като и двете страни определиха като диалога като "откровен, съдържателен и конструктивен".

Блинкън заяви в началото днешната си среща с Хан, че светът очаква Вашингтон и Пекин да се отнасят "отговорно" към двустранните си отношения. "САЩ са ангажирани да действат именно по този начин", допълни американският държавен секретар.

"От гледна точка на САЩ дипломацията лице в лице е най-добрият начин да се справим с въпросите, по които имаме несъгласия, както и най-доброто средство да проучим сферите, в които може да си сътрудничим", допълни Блинкън, който по-рано тази година посети Китай.

Редица високопоставени представители на американското правителство също посетиха страната, за да затоплят двустранните връзки и да гарантират, че каналите за комуникация между Вашингтон и Пекин остават открити.

Визити в Китай направиха американските министри на търговията и финансите – Джина Раймондо и Джанет Йелън, както и пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери.

Очаква се до края на годината американският президент Джо Байдън да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин.

След днешния си разговор Блинкън и Хан не заявиха открито дали действително ще се реализира подобна среща.

"В момента отношенията между Китай и САЩ са изправени пред редица трудности и предизвикателства", каза американският държавен секретар.

Той изрази надежда, че двете страни ще положат усилия да изпълнят консенсуса, който лидерите им постигнаха.

"Светът се нуждае от стабилни и здрави отношения между Китай и САЩ", подчерта от своя страна китайският вицепрезидент.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    2 0 Отговор
    Като паднат демонократипните правителства ще спре и русофобията и ще се нормализира света.
    Не забравяйте, че запада направи най-силната държава в Европа - Украйна с най-силната армия и насочи курса и към нато.
    И войната започна. Ако някой се чуди защо ето заради това.
  • 2 Ццц

    5 0 Отговор
    Светът се оформя на икономически и военни блокове - евроатлантически, азиятско-тихоокеански, Латинска Америка. Хегемонията на едните си отива. До сега се крепеше на това, че смучеха като кърлежи от цял свят, защото тяхното си го опоскаха като скакалци още докато си носеха пищовите на кръста. А ние пак ще ревем. Като Соломон Паси от трабанта някога. Ами няма да е жива тая гнида да го видя такъв ли натовец ще е още. Такива най-лесно обръщат палачинката, с евроатлантическите си ценности...
  • 3 Булпсихопатъ

    0 0 Отговор
    И той го прати там.
  • 4 И за какво точно са говорили?

    2 0 Отговор
    И кой от двамата е заеквал смутено?

    Журналистиката умря ли?
  • 5 Да знайш

    6 0 Отговор
    Си не вдига телефона на Деменцията. И правилно - с терористична държава не се преговаря!
  • 6 Вирус

    2 0 Отговор
    Шумов че те имат ли президент