Last news in Fakti

22 Септември, 2023 06:57 1 623 7

Арестуваха за шпионаж работещ за американското правителство, роден в Етиопия

  • шпионаж-
  • сащ-
  • арест-
  • класифицирана информация-
  • етиопия

Абрахам Теклу Лема е обвинен в предоставяне на чужда държава на класифицирана информация

Работещ по договор за американското правителство е арестуван по обвинение в шпионаж, обвинен в предоставяне на чужда държава на класифицирана информация, която е изтеглил и разпечатал от служебната си компютърна система, съобщиха от министерството на правосъдието, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Абрахам Теклу Лема, който е родом от Етиопия, е имал разрешение за достъп до секретна информация и достъп до класифицирана информация, тъй като е работил по договор с министерствата на външните работи и на правосъдието.

Според съдебните документи той е обвинен, че е използвал приложение за криптирани съобщения, за да предава карти, снимки и сателитни изображения на чуждо правителство.

В съдебните документи не се посочва държавата, за която Лема е обвинен в шпионаж, а говорител на министерството на правосъдието отказа коментар. Но в документите се споменава за пътувания напред-назад през последната година и половина до страна, в която той има семейни връзки.

Вестник "Ню Йорк Таймс", който пръв съобщи за ареста, посочи Етиопия като страната, за която се твърди, че Лема е шпионирал.

Прокурорите твърдят, че той е имал достъп до десетки разузнавателни доклади, като е копирал информация от тях.

На Лема са повдигнати обвинения за предоставяне на информация за националната отбрана в помощ на чуждо правителство и заговор за това, както и за умишлено запазване на информация за националната отбрана.

Лема, който е на 50 г, от Силвър Спринг, Мериленд, е натурализиран гражданин на САЩ, съобщиха от министерството на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 При тях,

    7 1 Отговор
    тън-мън няма.Тука,първо търсим дали не е човек на някой...типично по болшевишки маниер.
  • 2 На тия изкукуригали ян ки

    11 1 Отговор
    Само шпиони и извънземни са им в кратуните.Спасението е повече оръжие и транквиланти за звездно,-раираните
  • 3 Прекрасна важна новина

    7 2 Отговор
    Е сега вече, след като го заловиха тоя, САЩ и НАТО ще спечелят войната в Украйна и ще настанят флота си в Крим, като изритат от там ватенките!:) Последната пречка е премахната.

    Слава Украине:)

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    7 0 Отговор
    Ептен изплискаха легена тия. Шпионирал за Етиопия!!?? Малееееее? САЩ се страхуват от Етиопия, а? Етиопците ще им откраднат "авангардните технологии" и ще си направят термоядрен реактор в някоя етиопска колиба?!?!
    Или ще откраднат чертежите на "китайския балон"??
    Е, то пак добре че тоя не е шпионирал за Путин, де. Щото в последно време се оказва, че за Путин шпионират дори фризьорките.
  • 6 Циник

    2 0 Отговор
    Ужас, въпрос на време е Етиопия да нападне САЩ. Веднага да даряваме оръжие на американците!
  • 7 Номер 12 каза

    0 0 Отговор
    Страната е Албания.