Last news in Fakti

24 Септември, 2023 04:01 936 11

Армения настоява за мисия на ООН в Нагорни Карабах

  • арарат мирзоян-
  • оон-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Тя трябва да наблюдава ситуацията на място, след като Азербайджан обеща, че арменците в отцепническия регион ще бъдат третирани наравно с другите граждани

Армения настоява за мисия на ООН в Нагорни Карабах - 1
Снимка: mfa.am

Армения призова "незабавно" да бъде изпратена "мисия" на ООН в Нагорни Карабах, която да наблюдава ситуацията на място, след като Азербайджан обеща, че арменците в отцепническия регион ще бъдат третирани наравно с другите граждани, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Международната общност трябва да положи всички усилия за незабавното изпращане на междуведомствена мисия на ООН в Нагорни Карабах, която да наблюдава и оценява правата на човека и хуманитарната ситуация и ситуацията със сигурността на място", заяви арменският външен министър Арарат Мирзоян, отправяйки отново обвинения за "етническо прочистване" в сепаратисткия регион. "За съжаление, ние нямаме партньор за мир, а страна, която открито заявява, че "правото е на страната на по-силния" и постоянно използва сила, за да наруши мирния процес", добави той и заяви, че моментът на светкавичната офанзива на Азербайджан в началото на седмицата не е бил "случаен" - в разгара на Общото събрание на ООН.

"Посланието е ясно: можете да говорите за мир, а ние да воюваме, и няма да можете да промените нищо", подчерта министър Мирзоян.

Няколко часа по-рано вчера, от същата трибуна на Общото събрание, азербайджанският му колега Джейхун Байрамов беше обещал, че арменското мнозинство в Нагорни Карабах ще бъде третирано като наравно с другите граждани на страната.

"Искам да повторя, че Азербайджан е решен да реинтегрира арменските жители на Карабахския регион на Азербайджан като равноправни граждани", заяви Джейхун Байрамов. "Конституцията, националното законодателство на Азербайджан и международните ангажименти, които сме поели, са солидна основа за тази цел", добави той.

"Продължаваме да вярваме, че за Азербайджан и Армения съществува историческа възможност да установят добросъседски отношения и да съжителстват мирно рамо до рамо", подчерта Байрамов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нагорни Карабах е азерска територия.

    10 7 Отговор
    Това, че живеят много арменци не я прави арменска. Тея чисто руски глупости с анклави и конклави, ги забравете. Като искат Армения да си отиват в Армения.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Досега плюехте в синхрон с Путин

    5 7 Отговор
    по запада. Давахте му всичките си ресурси и той ви лъжеше, че ще ви пази. Сега като видяхте, че ви мами и ви изостави, молите гадния запад за помощ.
    Еми няма са стане.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Като стане Хекимян кмет на София ще приеме тук арменците от Карабах.
  • 6 ООН

    6 3 Отговор
    Арменците са много нагли същества! Първо окупират земите на Азербайджан а после викат ООН да се грижи за тях! Азерите имат пълното право да изтребват окупаторите!
  • 7 Боже Боже

    4 0 Отговор
    Какви права бе момко,те като са ви оставили пак живи с тези ваши оръжия. Танкове,мини,калашници....и за какъв мир и мироопазващи дрънкате. Вие сте проблема
  • 8 Ветеран от Протеста

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нагорни Карабах е азерска територия.":

    Армения е част от ОДКС( Организация на Договора за Колективна Сигурност) - Руското НАТО....Там има сформирани 20 хиляди руска армия като Корпус за Бързо реагиране ,нарекли се Умиротворители и осъществяващи Окупацията на непослушните от ОДКС и взели активно участие в опита за окупация на Украйна...

    Коментиран от #10

  • 9 Да питат Пашиян

    3 0 Отговор
    Първия път руснаците спряха войната. Но "хитреците" после се гушнаха с американците и учения заедно проведоха. Азерите след това се намесиха, защото разбраха, че арменито си е плюло в торбичката за хляба. А както е известно щатите помагат само и единствено на Израел. На никой друг.
  • 10 И накрая избягаха и изоставиха арменците

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ветеран от Протеста":

    Вот тебя братушка. Братушки са докато смучат ресурси. После се правят на ударени.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.