Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 05:31, обновена 9 Октомври, 2023 06:36 1 398 6

Баку е в готовност за преговори за мирен договор с Ереван

  • азербайджан-
  • армения-
  • преговори-
  • договор-
  • илхам алиев

Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви това при посещение в Грузия

Баку е в готовност за преговори за мирен договор с Ереван - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че страната му е готова да преговаря с Армения за евентуален мирен договор, след като си върна населения с арменци отцепнически анклав Нагорни Карабах, и открои Грузия като предпочитано място за преговорите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Алиев каза това при посещение в Грузия, след като се отказа от планирана среща с арменския премиер Никол Пашинян в кулоарите на европейския форум на върха в испанския град Гранада в четвъртък, която ЕС искаше да уреди като посредник.

Ден по-рано азербайджанският президент разкритикува Франция за това, че е обещала да достави оръжие на Армения. В телефонен разговор с председателя на Европейския съвет в събота Алиев заяви, че не е присъствал на срещата в Гранада заради френската позиция, посочиха от канцеларията на азербайджанския президент.

Алиев отбелязал, че "предоставянето на оръжие от Франция на Армения е подход, който не е обслужва мира, а такъв, който цели да нагнети нов конфликт и ако в региона избухне нов конфликт, Франция ще бъде отговорна за предизвикването му", се казва в разпространената от канцеларията стенограма от телефонния разговор.

Вчера пред репортери в Тбилиси след разговори с грузинския премиер Иракли Гарибашвили Алиев каза, че е благодарен на Грузия за посредническите ѝ усилия и добави, че Азербайджан е готов да участва в разговори, на които да се обсъдят въпросите, свързани със сключването на мирен договор, стига Армения да се съгласи.

"Няколко страни и някои международни организации се опитват да подпомогнат процеса на нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан", каза Алиев. "Приветстваме всяко посредничество и помощ, стига зад тях да не се крие едностранчиво и пристрастно отношение."

Той подчерта, че Грузия, която граничи и с Армения, и с Азербайджан, е най-подходящата страна за домакин на подобни преговори.

В съботния разговор с Мишел Алиев обвини за масовото бягство на арменците от Нагорни Карабах сепаратистките власти, които са ги насърчавали да заминат. Азербайджанският лидер заяви, че азербайджанските власти са предоставили хуманитарна помощ на арменските жители на Карабах, и добави, че "процесът по реинтегрирането им е започнал".

Алиев посочи пред Мишел, че "осем азербайджански села остават под арменска окупация и подчерта важността на освобождаването им от окупацията", посочи канцеларията на азербайджанския лидер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каспийски флот

    7 5 Отговор
    На Азербайджан могат да им се случат далеч по-лоши неща от тези в Грузия и Украйна. Например държавата им да изчезне внезапно.
    Повечето държави в ЕС официално приеха декларации за арменския геноцид, а Азербайджан разчита предимно на подкрепа от Турция.
  • 3 хитлер алиев

    6 1 Отговор
    избихме и изгонихме коренното на селение на една област с помоща на посолството и сраел
  • 4 Ван

    0 2 Отговор
    Айде сега арменците да отидат да благодарят на Пашинян и неговите западни "приятели", че азерите и Русия им еаха мамата.
  • 5 Мефистофел

    4 0 Отговор
    За какъв мирен договор става въпрос? Двете държави не са в състояние на война. За каквото и да водят преговори, няма да се нарича "мирен договор". Не е известно какво политкоректно и нищо неказващо название ще му дадат, по-важното е на каква хартия ще бъде написано. Ако е на мека, може и да става за нещо. Дано не е на твърда.
  • 6 Всекисе бара за "миротворец"

    1 0 Отговор
    Но в действителност гледа само собствения си интерес и не се спира пред нищо за да постигне своето.Та и с Алиев така - даването на оръжие от Франция на Армения не обслужвало мира, докато в същото време той с военни средства завладява Нагорни Карабах.И в същото време иска другите да го гледат и да не търсят и те воеени средства в отговор на неговите военни действия! Много странна логика!