26 Ноември, 2013 16:18 725 0

Папа Франциск: Нужна е промяна в и за Църквата

  • папа-
  • франциск-
  • католицизъм
Папа Франциск: Нужна е промяна в и за Църквата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се обяви за коренно обновление на католическата църка, за намаляването на бюрокрацията сред клира и обръщането на институцията към проблемите на най-бедните жители на планетите, предаде Ройтерс.

В своето 84-странично апостолическо послание светият отец подчерта, че световната икономическа система е станала порочна, защото се обляга на култа на парите. Папа Франциск се обявил против дивия капитализъм, обявявайки го за нова тирания. Той не пропусна да призове световните лидери активно да се борят с бедността и неравенството в своите страни, осигурявайки на своите граждани работа, образование и медицинско обслужване, съобщава Би Би Си.

Папата призова богатите хора да направят повече жертви за бедните.

Световните агенции отбелязват, че това е първата творба на Франциск от избирането му за папа от преди година.

Според Франциск I в света се е наложила неправилна система от приоритети. Той е възмутен, че смъртта на бездомника не намира място в новините за разлика от малките промени в борсовите индекси, която става сензация.

Франциск обяви, че в борбата с несправедливостите в света църквата е длъжна да се съсредоточи на мисионерската работа, основана на милосърдието и състраданието към бедните хора. Той не пропусна да отбележи, че структурата на католчиексата църква е твърде централизирана, а папата разполага с твърде много пълномощия, отбелязва АП.

За целта той мислил дори и за децентрализация на властта.

Франциск дори призова католиците да не се примиряват с несправедливостите на света и да помагат на околните.

Все пак в документа се подчертава отново опозиция на църквата срещу ръкополагането на жени за свещеници , заявявайки че това "не е въпрос, отворен за дискусия " .

В документа също така се спира на отношенията между религиите и християните се призовават да „прегърнат с обич и уважение мюсюлманските имигранти в нашите страни по същия начин, по който ние се надяваме да получим ислямските страни".

Миналия месец папа Франциск проведе първата си среща с една специална група от кардинали, за да се обмислят начини за реформа на бюрокрацията във Ватикана.

„Прекомерната централизация, не е полезна, а усложнява живота на църквата и нейната мисионерска работа на терен", се казва в разпространения документ.

Този месец Ватикана започна безпрецедентна проучване на мнението на католиците за модерния семеен живот и сексуални етика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: