Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 14:40 1 205 4

ЕС затягат проверките на мигрантите по границите

  • европейски съюз-
  • проверки-
  • граница-
  • мигранти

Министрите на вътрешните работи и правосъдието от целия Европейски съюз заявиха в четвъртък, че държавите-членки трябва да проверяват по-добре мигрантите

ЕС затягат проверките на мигрантите по границите - 1
Снимкa: Shutterstock

Министрите на вътрешните работи и правосъдието от целия Европейски съюз заявиха в четвъртък, че държавите-членки трябва да проверяват по-добре мигрантите и търсещите убежище и да експулсират по-бързо онези, които се считат за риск за сигурността, след като ислямистките атаки в Европа подчертаха постоянните трудности, предава Ройтерс, цитирана от News.bg.

Министрите се срещнаха в четвъртък в Брюксел, за да обсъдят какви стъпки да предприемат след смъртоносните атаки в Белгия и Франция на фона на повишени опасения за сигурността, свързани с конфликта между Израел и Хамас.

"Важно е лицата, които биха могли да представляват заплаха за сигурността на нашите граждани, да бъдат върнати принудително, незабавно", каза еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон пред репортери преди срещата.

"Трябва да бъдем по-ефективни, да затворим вратичките и да вземем по-бързи решения за депортации."

Тунизиецът, застрелял двама шведски футболни фенове в белгийската столица в понеделник, е бил там нелегално, след като молбата му за убежище е била отхвърлена.

Той е стигнал до ЕС през италианския остров Лампедуза през 2011 г. и е живял и в Швеция. 45-годишният тунизиец беше застрелян от белгийската полиция.

20-годишният ингуш-ислямист от руската република Ингушетия, обвинен в намушкването до смърт на учител в Северна Франция в петък, е бил разглеждан преди атаката като възможен риск за сигурността, но не е можело да бъде експулсиран съгласно действащото законодателство, каза Франция.

"Осъзнаваме, че все още има малко наивност в институциите на някои държави или в ЕС", каза френският вътрешен министър Жералд Дарманен, когато пристигна за срещата на ЕС, призовавайки за бързо прилагане на много обсъжданите правила на ЕС за миграцията и по-бързи решения по молбите за убежище.

Поддръжниците на това предстоящо преразглеждане на миграционните политики на ЕС, което се очаква да бъде финализирано тази година, казват, че това ще подобри ситуацията, включително чрез улесняване на по-бързото репатриране на чужденци с криминални досиета.

Атаката в Брюксел подчерта постоянните недостатъци на проблемните системи на ЕС за миграция и убежище, включително пропуски в сигурността и неефективни репатрирания. Само около една пета от хората, чиито молби за убежище са неуспешни в Европа, всъщност биват връщани в страните им на произход.

Срещата в четвъртък ще бъде и първият шанс на министрите да обменят мнения лично след атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка "Хамас", която уби най-малко 1400 израелци, предимно цивилни, и на която Израел отговори, като бомбардира ивицата Газа.

Не се очаква министрите да вземат конкретни решения, но ще обсъдят теми, включително какво конкретно развитие може да принуди палестинците да бягат в големи бежански потоци или да предизвикат насилствени действия вътре в ЕС.

Има и нов натиск за споразумения с африкански страни - включително Египет и Мароко - подобни на това, което ЕС сключи с Тунис, предлагайки помощ в замяна на това тунизийските власти да намалят мигрантския поток към Европа.

Критиците на новите политики на ЕС за миграция и убежище се съмняват, че те биха били ефективни и посочват нарастващи рискове за правата на човека, докато фокусът е върху възпирането на неразрешената имиграция.

ЕС, блок от 450 милиона души, е регистрирал около 250 000 незаконни пристигания през тази година, до голяма степен подпомогнати от трафиканти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    6 0 Отговор
    На влизане или на излизане?
  • 2 Тези не разбраха ли

    11 1 Отговор
    Във всеки ислямист, дреме един терорист!
  • 3 хоминид

    9 2 Отговор
    Затяга на баба си шортите! Вижте оградата по българската граница с Турция и Гърция на какво прилича!
  • 4 и в бг е нужно

    5 0 Отговор
    не се знае колко - легални, колко - нелегални . Има коленета и бой , Стреляха скоро . Недупостимо е . скоро някой може да пострада . екстрадация Незабавна .