Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 05:44 1 349 5

СЗО e изгубила връзка със служителите си в ивицата Газа

  • сзо-
  • гебрейесус-
  • газа-
  • служители

Загрижен съм за тяхната безопасност, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

СЗО e изгубила връзка със служителите си в ивицата Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация вече не поддържа връзка със своя персонал, здравни заведения и други партньори в обсадената ивица Газа, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде БТА.

"Тази обсада ме кара да бъда сериозно загрижен за тяхната безопасност и за непосредствените рискове за здравето на уязвимите пациенти", написа Тедрос в социалната мрежа Екс. "Настояваме за незабавна защита на всички цивилни граждани и за пълен хуманитарен достъп".

Във втори пост той написа само: "Защо?"

Вчера Палестинската телекомуникационна компания съобщи, че комуникационните и интернет услугите в Газа са прекъснати поради бомбардировките на израелската армия. Палестинският "Червен полумесец" също написа в Екс, че е загубил връзка с всички оперативни центрове и екипи в крайбрежната ивица с над два милиона жители.

Вчера израелските сили обявиха, че са готови да разширят наземните си операции в ивицата Газа срещу ислямистката организация "Хамас". През последните няколко часа военните съобщиха, че вече са засилили операциите в Газа, която е напълно отцепена след мащабното нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Същевременно израелските военни предупредиха на международните новинарски агенции Ройтерс и Франс прес, че не могат да гарантират безопасността на техните журналисти, действащи в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Двете медии поискаха от израелските сили гаранции, че техните журналисти няма да бъдат взети под прицел при израелски удари в палестинската територия. В отговор на което израелските сили казаха, че не могат да гарантират безопасността на журналистите. Израелските военни допълниха че "Хамас" нарочно действа близо до цивилни и журналисти. Израелските сили също така предупредиха, че интензивни удари по цели на "Хамас" може да нанесат щети на околни сгради и че ракети на "Хамас" може да се отклонят от траекторията и да убият цивилни в ивицата Газа.

Израелските сили призовават медиите да предприемат необходимите мерки, за да гарантират безопасността на журналистите си, действащи в Газа.

Комитетът за защита на журналистите заяви, че най-малко 27 журналисти са убити от началото на войната на 7 октомври, като повечето са паднали жертва в Газа, но има убити журналисти и в Израел, и в Южен Ливан. От тях 22 са палестинци, 4 са израелци и един е ливанец.

Междувременно правозащитната организация "Хюман райтс уоч", заяви, че прекъсването на комуникациите в ивицата Газа рискува да скрие масови жестокости, предаде Франс прес.

"Прекъсването на комуникациите в ивицата Газа, подложена на интензивни израелски бомбардировки, рискува да послужи за прикритие на масови жестокости", предупреди правозащитната организация. "Това прекъсване на информацията рискува да послужи за прикриване на масови жестокости и да допринесе за безнаказаността за нарушенията на човешките права", заяви представителката на организацията, изследователката и защитничката на дигиталните права Дебора Браун.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    3 0 Отговор
    Жестока война...
  • 2 Уса

    6 0 Отговор
    Една добра новина.СЗО мафията е в затъмнение и бизнеса с ваксините не върви
  • 3 СЗО е опасна

    3 0 Отговор
    Мафиа. Идеята някога е била добра. Но коя идея до сега е била лоша? И социализмът и демокрацията също бяха много хубави идеи, но изпълнението им на практика много се различава. Така и СЗО. Днес е в ръцете на богаташи, които го финансират и вече изпълнява техни заповеди. А те имат странни цели-намаляване на "простолюдието" , "спасяване на планетата от излишните и ненужни хора"!
    Такива, като Бил Гейтс не се стесняват да разказват пред хората, че ги "намаляват"! Който иска да намери д-р. Астрид Щукелбергер, презентацията й в Швейцария, ще разбере подробно тези неща. Тя говори пред Антицензурната коалиция.
  • 4 Госъ

    2 0 Отговор
    Кефеха се да качват клипове в нета кво правят в Израел пък сега…. Хамас похарчиха мирното население без да им пука
  • 5 КГБ

    1 1 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света