2 Декември, 2013 12:09 813 1

Хърватска каза "не" на еднополовите бракове

  • хърватска-
  • загреб-
  • брак-
  • семейство-
  • еднополови-
  • референдум

След вчерашния референдум в Конституцията на страната ще влезе текст, определящ семейството единствено като съюз между мъж и жена

Хърватска каза "не" на еднополовите бракове - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Над две трети от гласувалите на вчерашния референдум в Хърватия за конституционно определение на брака са дали своя вот „против“ еднополовите съюзи според обработените вече 99,51% бюлетини, съобщи „Хъфингтън поуст“.

Участниците във всенародното допитване трябваше да гласуват „за“ или „против“ внасянето в Конституцията на страната на текст, определящ брака като съюз между мъж и жена. От 3,8 млн. души с право на глас, са го упражнили едва 38%. В полза на традиционната форма на семейството са се изказали 65,75%, а за еднополовите бракове – 33,89% от участниците във вота.

Католическата организация „В името на семейството“ беше събрала почти 750 000 подписа в подкрепа на референдума още през май, принуждавайки парламента да постави на всенародно гласуване въпроса за промяна на Конституцията, която до момента не съдържаше определение на понятията „семейство“ и "брак". „Смятаме, че бракът, децата и семейството са изключително важни неща, по които трябва да се произнесе цялото общество“, коментира лидерът й Желка Маркис.

Лявоцентристкото правителство изказа мнение против забраната на еднополовите бракове, а президентът Иво Йосипович заяви, че подобно решение може да създаде на Хърватска репутация на нетолерантна държава, но активната намеса на Католическата църква в дебата реши казуса, коментира Би Би Си.

„Основната цел на брака е създаването на деца. Това е основната разлика между него и другите съюзи“, напомни кардинал Йосиф Бозанис в писмо, обявено във всички католически храмове в страната, в която почти 90% от 4,4 милионното население изповядват тази религия.

В навечерието на вота в Загреб се състоя демонстрация против забраната на гей браковете, в която се включиха около 1000 активисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    1 1 Отговор
    Добър урок и ЗВУЧЕН ШАМАР за ИЗП.......ВАЩИЯТ свят,
    скърцащият и гнил вече т.н.ЕС и за всички други{като нас},
    почти готови и със" смъкнати гащи"пред ония от
    ОТСРЕЩНИЯТ БРЯГ,образно казано!
    Браво на Хърватия и Църквата и-това там нагледно показва,
    че в КЛОАКАТА,в каквато се е превърнал света днес,все още
    има места,където се борят за оцеляване на ЖИВОТА И СВЕТА!
Новини по държави: