Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 07:25 2 176 4

Китай и Япония потвърдиха стратегическите си отношения в редки лидерски преговори

  • китай-
  • япония-
  • лидери-
  • преговори-
  • стратегии-
  • си цзинпин-
  • фумио кишида-
  • тайван-
  • електроцентрала-
  • фукушима

Двамата лидери обсъдиха и забраната на Китай за японски морски дарове и нашумелия случай с японски бизнесмен

Китай и Япония потвърдиха стратегическите си отношения в редки лидерски преговори - 1
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Фумио Кишида се ангажираха да преследват взаимноизгодни отношения в първите си разговори лице в лице от една година, което е знак, че двете най-големи икономики в Азия се стремят да закърпят обтегнатите връзки, цитирана от Ройтерс.

Двамата лидери обсъдиха и забраната на Китай за японски морски дарове и нашумелия случай с японски бизнесмен, задържан в Китай по време на едночасовите им разговори в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско в четвъртък вечерта.

Страните трябва да "се съсредоточат върху общите интереси" и да потвърдят своите "стратегически отношения от взаимна полза и да им придадат нов смисъл", каза Си на Кишида, докато седяха един срещу друг на маса, оградена от техните делегации.

В съвместно изявление през 2008 г. Япония и Китай се споразумяха да се стремят към "взаимноизгодни отношения, основани на общи стратегически интереси", предназначени да осигурят чест обмен на лидери по въпроси като сигурността.

Но формулировката се използва по-рядко през последните години, тъй като историческите съперници се сблъскаха по редица въпроси като териториални спорове, търговско напрежение и Тайван, демократичния остров, за който Пекин твърди, че е свой.

Кишида потвърди, че двете страни са потвърдили ангажимента си към отношенията в коментари пред пресата след разговорите.

"Споделихме общото мнение, че ще продължим да общуваме тясно на различни нива, включително на лидерско ниво", каза Кишида.

Съвсем наскоро връзките бяха подложени на изпитание от забраната на Китай за японски морски дарове след решението на Токио да пусне пречистена вода от осакатената си атомна електроцентрала Фукушима в морето през август.

Кишида заяви, че настоятелно е призовал Си да се откаже от забраната и също така е поискал бързото освобождаване на бизнесмена, което е нанесло огромен удар върху тесните им икономически връзки.

Срещата им последва дългоочакваната среща на върха между президента на САЩ Джо Байдън и Си, в която двете суперсили се съгласиха да отворят президентска гореща линия и да възобновят военните комуникации, наред с други въпроси.

Кишида също се срещна с Байдън на срещата на върха, където обсъдиха въпроси, включително "общи предизвикателства", които споделят с Китай.

Стремежът на Китай да потвърди отношенията си с Япония може отчасти да бъде обусловен от тесните връзки на Токио с неговия съперник Вашингтон, каза Руми Аояма, експерт по отношенията между Япония и Китай.

"Мисля, че има желание да се вбие клин между Япония и САЩ чрез установяване на така наречените стратегически отношения с Япония на фона на конфронтацията между САЩ и Китай", каза Аоияма, директор на Института за съвременни китайски изследвания "Васеда".

В кулоарите на срещата на върха на АТИС Кишида се срещна и с южнокорейския президент Юн Сук Йол на седмата им среща тази година. Двамата обещаха да настояват за по-задълбочено сътрудничество и обсъдиха общи опасения като ракетните изпитания на Северна Корея.

Юн, Кишида и Байдън също проведоха кратка тристранна среща в четвъртък.

Лидерите от 21-членния форум за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество са в Сан Франциско за 30-ата среща на върха от 15-17 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    8 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    Изведнъж японските инвеститори продадоха рекордните 17,2 милиарда долара корпоративен дълг на САЩ през август.
    Това означава, че дори ключови съюзници на САЩ постепенно се опитват да се отърват от американските ценни книжа и очакват фалит.

    Съединените щати нямат възможност да изплатят дълговете си и да изплатят задълженията си. Дефолтът е неизбежен и съюзниците разбират това и те също ще бъдат „в развалини“ от падането на хегемона.

    Минимизиране на рисковете, нищо лично.
  • 2 Какви са тия

    0 1 Отговор
    « японски, морски дарове»?

    Коментиран от #4

  • 3 Осакатяване

    5 1 Отговор
    Как една сграда може да бъде осакатена?
    Осакатява се тела на живи същества!
    Инак, Фандъкова осакати жълтите павета, като ги трошиха с чукове!
  • 4 Ами това

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Какви са тия":

    Ами японският улов на морски дарове-всички суверенни страни забраниха вноса им.Заради постоянното пускане на радиоактивни води от авариралата Фокушима.Японците пускат водата направо в океана-а"цивилизованият свят" мълчи.Добре че бяха Китай,Русия,Виетнам,Филипините та и останалият свят да разбере какво престъпление правят японците.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания