Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 14:27 1 318 13

Непопулярността на Байдън и Тръмп засилва надеждите на трети страни за изборите в САЩ през 2024 г.

  • президентски избори в сащ-
  • байдън-
  • тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократична партия

Голям и потенциално значим пазар за кандидати от трети страни - такъв, какъвто не е виждан от 90-те години на миналия век

Непопулярността на Байдън и Тръмп засилва надеждите на трети страни за изборите в САЩ през 2024 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Изправени пред вероятен избор между републиканеца Доналд Тръмп или демократа Джо Байдън в президентската надпревара през 2024 г., много американци отчаяно се нуждаят от по-млади, по-малко разделящи възможности, предаде Ройтерс.

Голям и потенциално значим пазар за кандидати от трети страни - такъв, какъвто не е виждан от 90-те години на миналия век - е ярко напомняне, че в лицето на Тръмп и Байдън двете големи партии вероятно ще номинират необичайно непопулярни кандидати.

Потенциалният им реванш от изборите през 2020 г. идва в момент, когато нацията се бори с икономическа тревожност, рязко политическо разделение, противоречиво израелско нападение, подкрепено от САЩ, срещу Газа и широко разпространени призиви за ново поколение американско лидерство.

Около 63% от пълнолетните американци в момента са съгласни с твърдението, че Републиканската и Демократическата партия вършат "толкова лоша работа" да представляват американския народ, че "е необходима трета голяма партия", според неотдавнашно проучване на Gallup. Това е със 7 процентни пункта повече от преди година и е най-високото, откакто "Галъп" за първи път зададе въпроса през 2003 г.

И Байдън, и Тръмп са изправени пред първични претенденти, но се очаква да се появят като кандидати на партията си през 2024 г., въпреки дълбоките опасения относно възрастта на Байдън и поредицата от федерални и щатски наказателни обвинения на Тръмп.

Нито един кандидат от трета партия не е печелил модерни президентски избори в САЩ, въпреки че понякога са играли извънгабаритни роли като спойлери, като са взимали гласове от кандидатите на големите партии.

През 1992 г. бизнесменът милиардер Рос Перо спечели 19% от гласовете, вероятно измествайки Белия дом към демократа Бил Клинтън пред действащия Джордж Х. У. Буш.

Политическият активист Ралф Нейдър спечели по-малко от 3% подкрепа през 2000 г., но отне достатъчно гласове от кандидата на демократите Ал Гор във Флорида, за да даде на Джордж У. Буш победа в щата, а с това и в Белия дом.

Сега проучване на Reuters/Ipsos показва, че Робърт Ф. Кенеди-младши, теоретик на конспирацията срещу ваксините и потомък на династията на демократите, който стартира независима кандидатура за президент през октомври, може да спечели 20% в тристранна надпревара с Байдън и Тръмп.

Кенеди е подкрепен от SuperPac "Американски ценности 2024", който е събрал повече от 17 милиона долара за офертата му от няколко донори с дълбоки джобове, включително бивш поддръжник на Тръмп.

"Американски ценности 2024" във вторник бе домакин на събитие, насочено към чернокожите и латиноамериканските избиратели в центъра на Манхатън, което привлече около 40 души, включително няколко, които не можаха да идентифицират основните политики на Кенеди, но заявиха, че ценят разрушителния му потенциал.

"Търсим бунтовник още от времето на Барак Обама. Мислехме, че е бунтовник, после мислехме, че Бърни Сандърс е бунтовник. Тогава си помислихме, че Тръмп е бунтар. Сега знаем, разбира се, че RFK е бунтовник", каза Лари Шарп, бивш либертариански кандидат за губернатор на Ню Йорк, който присъства на събитието.

И двете партии изразиха опасения относно кандидатурата на Кенеди. Демократите се опасяват, че известната му фамилия и проекологичната, антикорпоративна политика ще резонират с някои от избирателите им. Републиканците се опасяват, че неговите антиваксърски приказки и популярност в консервативните платформи могат да привлекат част от тяхната подкрепа.

Анкетата на Ройтерс/Ипсос и други показват, че Кенеди черпи сравнително еднакво от републиканците и демократите в тристранна надпревара. Демократите обаче не приемат нищо за даденост.

"Нашето общо мнение е, че всичко, което разделя анти-Тръмп коалицията, е лошо. И така всяка опция, която предлагате на избирателите, които просто не могат да гласуват за Тръмп, освен за Джо Байдън, е проблематична", каза Мат Бенет, съосновател на лявоцентристката група на демократите "Трети път".

Тони Лайънс, съосновател на "Американски ценности 2024", заяви пред Ройтерс, че Кенеди не трябва да се счита за опасност само за Байдън или само за Тръмп. "Той е опасност за корумпираната двупартийна система, която не прави неща, за да помогне на хората в тази зала", каза Лайънс на събитието в Манхатън.

Говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Чеунг заяви: "Проучванията показват, че президентът Тръмп абсолютно смазва Джо Байдън дори с други присъстващи кандидати, както на национално ниво, така и в щатите на бойното поле".

Кампанията на Байдън отказа коментар, оставяйки критиките на трети страни на външни групи като Third Way притеснени, че кандидатура на външен човек може да предаде изборите на Тръмп.

"ХОРАТА ИСКАТ ПО-ДОБЪР ИЗБОР"

Докато паричните средства текат към опции на трети страни, Байдън и Тръмп набират още повече. Президентът и неговите съюзници са изтеглили 71 милиона долара през последното тримесечие, а Тръмп е събрал 45,5 милиона долара.

No Labels, политическа група от трета партия, вече е събрала 60 милиона долара за 2024 г. и се класира за гласуването в 11 щата, включително щатите на бойното поле Аризона, Невада и Северна Каролина - без кандидат.

"Опитваме се да схванем пулса на електората през последните две години и той продължава да разказва една и съща история, която е, че хората искат по-добър избор", каза Райън Кланси, главен стратег на No Labels, двупартийна група, която набира първата си кандидатура за президент след няколко години на подкрепа за умерените в Конгреса.

Групата ухажва бившия републикански губернатор Лари Хоган от Мериленд и американския сенатор Джо Манчин, консервативен демократ от Западна Вирджиния, който наскоро обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране в Сената.

Запитан дали обмисля кандидатура за Белия дом, Манчин заяви в сряда пред NBC News: "Ще направя всичко възможно, за да помогна на страната си".

Кланси каза, че No Labels планира конвенция за номиниране през април и ще избере президентски билет, ако реваншът между Байдън и Тръмп изглежда неизбежен и ако вярва, че кандидатите му могат да спечелят.

Други кандидати от трети партии се разглеждат като по-малка заплаха. Корнел Уест, философ и чернокож социален лидер, също се кандидатира като независим и се надява, че неговата марка прогресивна политика в лицето ви ще повлияе на дебата през 2024 г.

Джил Стайн наскоро обяви, че отново ще се кандидатира за Белия дом като кандидат на Зелените. И Уест, и Стайн се очаква да получат незначителен дял от гласовете и да се борят да се качат на щатските бюлетини.

В неотдавнашно интервю за ProPublica Байдън беше попитан за работата на бившия си колега демократ Джо Либерман с No Labels за идентифициране и подкрепа на умерен кандидат от трета страна. Байдън отбеляза, че Либерман има демократичното право да го направи, но добави: "Сега това ще помогне на другия човек и той знае (това)".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сега е момента

    7 2 Отговор
    пу да вземе власта в сащ.
  • 2 Чичо Сам е дрът льольо

    2 3 Отговор
    Никъв джигит с Колт не е,само се спъва из кръчмата.Шамари и ритници,тва му е песничката от пианото до бара с напитките..
  • 3 ТтампЛин

    1 0 Отговор
    Повече от ясно!!!
  • 4 Мъдрият

    10 2 Отговор
    Амер-офци, така е, защото сте си овце и гласувате за едни и същи партии!

    Но относно Тръмпягата, не съм съгласен че е непопулярен и смятам, че с лекота ще стане новия-стар президент на ФАЩ!
  • 5 те и ционистите от ДД даже

    14 0 Отговор
    разбраха че са сгафили с назначаването на този болен тополигофрен Джо,което си беше и тотална подигравка с американския народ.
  • 6 Сандо

    4 0 Отговор
    Напразно си хабите времето и приказките.Изчакайте другата пролет да преизберат Путин,тогава ще стане ясно той кого ще назначи за Председател на Вашингтонския обком.
  • 7 Фалиралите

    2 1 Отговор
    Да се молят отново да е Тръмпино и да закрепи положението, че не ги виждам –Американ дриЙм отмина преди две три десетилетия и вече са надолу по пързалката....
  • 8 Макробиолог

    1 1 Отговор
    Аз не знам на какво основание Тръмп имаше претенции миналите избори,напълно естествено е покойниците да гласуват за г-н Байдън.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 чичко Венци

    3 0 Отговор
    Искам ,Байдън за шеф на БФС
  • 12 Роналд Рейган

    1 0 Отговор
    ПУТИН ЩЕ ИЗБЕРЕ БАИДАН, СЛЕД КАТО ОТНОВО СПЕЧЕЛИ, ТИ НА МЕН, АЗ НА ТЕБ
  • 13 ТУРЧИНА АЛИ

    2 0 Отговор
    Тъпи смотани Янки и Кравари двама възрастни БЕЗПОЛЕЗНИ олигофрена бай дън и тръмп откачалката ,оставиха и потопоха КРАВАРНИКА сащ в разруха и простотия омраза и завист към цял свят ,американските нещастници са НИКОЙ и са Превъртели Олигофрени червени и жълтопаветни ,по добре някой Индиец Мексиканец или Индианец на тази клоака смотана саш са една олигофренска територия завладяна от Лгбт олигофрените отвътре ,и завинаги ще си останат аутсайдери в цял свят ,срам и посмешище са в немилост ,и света ги отхвърля и ненавиждат ,БЕЗПОЛЕЗНИ ГОВЕДА грешка на природата американски боклуци