Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 15:11 2 250 9

Стопани блокираха пътищата в Сърбия с искане за премахване на акцизите върху горивото

  • стопани-
  • блокирани пътища-
  • гориво-
  • акцизи-
  • сърбия-
  • войводина

Пътищата бяха блокирани в северния регион на Сърбия - Войводина

Стопани блокираха пътищата в Сърбия с искане за премахване на акцизите върху горивото - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник стотици земеделски стопани блокираха пътища в северния регион на Сърбия - Войводина, с искане за повече субсидии и премахване на акцизите върху горивата, предаде Ройтерс.

Блокадите, които спряха движението в някои части на Войводина, се провеждат в момент, когато управляващата Сръбска прогресивна партия и нейните партньори са в разгорещена кампания с опозицията преди изборите на 17 декември. предсрочен парламентарен вот.

Фермерите, подкрепени от опозиционните партии и движения във Войводина, искат от отиващото си правителство на Ана Бърнабич да увеличи държавните субсидии от сегашните около 9000 динара (326 долара) на хектар на 35 000 динара.

Йован Йованов, земеделски производител, заяви, че в понеделник протестиращите са блокирали магистрала и пътен възел близо до регионалната столица Нови Сад.

"Тази сутрин блокирахме ... магистралата ... ще пропускаме автомобили на всеки два часа и половина", каза Йованов пред репортери.

Фермерите настояват също така за отпускане на заеми с държавна субсидия през 2024 г., стимули за животновъдството и млекопроизводството, продажба на дизелово гориво без акциз и регулиране на стоковия пазар.

Миналата седмица министърът на земеделието Йелена Танаскович заяви, че общият размер на земеделските субсидии в бюджета за 2024 г. възлиза на 100 млрд. динара, като поиска от земеделските производители да предложат как да бъдат разпределени средствата.

За по-късно през деня са обявени допълнителни разговори между правителството и земеделските производители.

През 2022 г. селското стопанство представлява повече от 6,7% от икономиката на Сърбия и над 21% от износа.

(1 USD = 107,2200 сръбски динара)


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как така бре

    12 2 Отговор
    Нали сърбетата евтини руски горива взимат? Братски народи и така нататък

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 Българин 🇧🇬

    8 5 Отговор
    Браво на братята сърби - народ с достойнство ! А нашите селски стопани ги затриха , сега ще ги довършват с украински внос , а мълчат като офце и се надяват на подаяния .
  • 3 Всъщност

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Как така бре":

    Вземат . Но софийската власт им наложи мародерски такси . Че мис гащи иска вила в Барселона , а от лафката на кирилица не падало много .
  • 4 КОТарАК

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Как така бре":

    те никога нямат да вземат от РФ евтини горива/ поради простата причина , че дори и да иска , на Матушката залежите се оскъпяват от транпорта из Сибир, лошото добиване и качество на ресурса , и от корупцията
  • 5 Мдааа...

    5 0 Отговор
    Държавната им субсидия е над 600 лева на хектар което прави над 60лв. на декар?!?!?!?! Някой да каже колко е в България държавната субсидия.
  • 6 що ве?

    3 4 Отговор
    Приятеля Путин не дава гориво на Вучич? Ай, да му се не види!
  • 7 танкове - да

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Как така бре":

    Горива - не.
  • 8 лила прилика

    4 3 Отговор
    1 српски динар е почти колкото е една руска рубла. Слачаеност е сигурно.
  • 9 Мишо

    6 1 Отговор
    А тука кога?
Новини по държави: