Last news in Fakti

5 Декември, 2023 11:28 632 4

Поради репресии САЩ ограничава визите на служители на Уганда и Зимбабве

  • антъни блинкън-
  • репресии-
  • служители-
  • уганда-
  • зимбабве-
  • сащ-
  • визи

Визовите ограничения бяха обявени от държавния секретар Антъни Блинкен

Поради репресии САЩ ограничава визите на служители на Уганда и Зимбабве  - 1
Снимкa: Shutterstock

Визовите ограничения за длъжностни лица в Уганда се разшириха от САЩ. Вашингтон цели да санкционират хора, които смятат за отговорни за подкопаването на демокрацията и репресирането на маргинализирани групи в Уганда. Освен това Съединените щати обявиха и нова политика, която ще ограничава визовия режим на служители в Зимбабве, предаде Ройтерс.

Визовите ограничения бяха обявени от държавния секретар Антъни Блинкен. Причината е маргинализацията на групи като хомосексуалистите в Уганда и защитниците на гражданското общество в Зимбабве. Не се споменават имена на официални лица от Блинкен.

Законът срещу хомосексуализма в Уганда беше приет през май и предвижда смъртно наказание за "утежнена хомосексуалност", престъпление, което включва предаване на ХИВ, цитирана от News.bg.

През юни Държавният департамент на САЩ наложи визови ограничения на служители на Уганда след приемането на закона. Преди това от САЩ наложиха още ограничения на официални лица в страната след изборите там през 2021 г., понеже Вашингтон ги сметна за "погрешни".

"Днес обявявам разширяването на политиката за визови ограничения, така че да включва настоящи или бивши служители на Уганда или други, за които се смята, че са отговорни за или съучастници в подкопаването на демократичния процес в Уганда или за политики или действия, насочени към репресиране на членове на маргинализирани или уязвими групи от населението", заяви Блинкен в понеделник. "Тези групи включват, но не се ограничават до екологични активисти, защитници на правата на човека, журналисти, LGBTQI+ лица и организатори на гражданското общество."

Блинкен също обяви нова политика за ограничаване на визовия режим за онези, които според него подкопават демокрацията в Зимбабве.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва спечели втори мандат в оспорван вот през август, който опозицията определи като "гигантска измама". Според наблюдатели на изборите те не отговарят на регионалните и международни стандарти.

"Всеки, който подкопава демократичния процес в Зимбабве, включително в навечерието на, по време и след изборите в Зимбабве през август 2023 г., може да бъде признат за недопустим за американски визи съгласно тази политика", подчерта Блинкен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 1 Отговор
    Дреме им на на служителите на Уганда и Зимбабве - ще ходят само в русията
  • 2 да питам

    6 0 Отговор
    ЩО НЕМА ВИЗИ ЗА ХАМЕРИКАНЦИТЕ ЗА БГ КОЛОНИЯТА БЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дгкл

    1 0 Отговор
    Президента на Уганда бе казал, че всеки забременял подлежи на амнистия!