Last news in Fakti

15 Декември, 2023 16:45 1 638 7

Екотерористи готвят безредици в авиационния сектор в Белгия и Люксембург

  • протест-
  • екология-
  • самолети-
  • полети-
  • белгия

Движението за гражданско неподчинение Code Rouge насочва фокуса си към авиацията с масова акция, която ще се проведе в събота и неделя

Екотерористи готвят безредици в авиационния сектор в Белгия и Люксембург - 1
Снимка: stay-grounded.org

Този уикенд се очакват безредици, организирани от обявената за еко-терористична организация Code Rouge (CodeRed), насочени към авиационния сектор в Белгия и Люксембург.

Движението за гражданско неподчинение Code Rouge насочва фокуса си към авиацията с масова акция, която ще се проведе в събота и неделя. Тазгодишната проява е продължение на акцията на Code Rouge миналия октомври срещу Total Energies, когато няколкостотин активисти призоваха френския гигант за изкопаеми горива да се откаже от няколко проекта, включително изграждането на петролопровод в Уганда и Танзания.

Протестното събитие „Хора, не самолети“ се фокусира върху "климатичната несправедливост на авиационната индустрия и нейната решимост да продължи да расте отвъд планетарните граници само за 1% от свръхбогатите хора, които са отговорни за 50% от емисиите от летенето". Авиационната индустрия има катастрофално въздействие върху климата, поддържа несигурни условия на труд за своите служители и въпреки това все още получава привилегирована политическа среда с огромни данъчни облекчения и субсидии", заявяват от Code Rouge.

Групировката мобилизира активисти и предприема действия, "за да постави авиационната индустрия под контрол, да направи радикален обрат и да гарантира, че хората и планетата са на първо място".

Сред техните искания са:

- Забрана на частните самолети, късите и свръхкъсите полети - такива в радиус от 500 км, полети с по-малко от 50 души на борда, празни и вътрешни полети.
- Прекратяване на субсидиите и освобождаването от данъци върху керосина.
- Прекратяване на субсидиите и държавните помощи за летища и авиокомпании, както и инвестициите в авиационна инфраструктура. Това включва и прекратяване на преференциалното третиране на авиацията при данъчното облагане чрез облагане на керосина и самолетните билети, приходите от данъците да се използват за плащане на загуби и щети и за субсидиране на обществения транспорт на дълги разстояния.
- Превръщане на обществения транспорт в по-достъпен от самолетния.
Инвестиции в достъпен и устойчив обществен транспорт за всички, особено железопътен транспорт на дълги разстояния, в Белгия и в цяла Европа. Това изисква съответното изграждане на инфраструктура и субсидии, намаляване на данъците върху билетите за влак и повишаване на осведомеността относно въздействието на летенето върху климата.
-Спиране на всякакво разширяване на летищата в Белгия
- Ограничаване на шумовото замърсяване и въвеждане на полицейски час, което означава, самолетите да не излитат или кацат между 22 и 7 часа.

"Както рекламите на цигари са забранени, защото вредят на здравето ни, така трябва да се забранят и рекламите за летене.
Въпреки че милиони хора се обединиха през последните няколко години, за да поискат спешна, системна промяна, видяхме, че политиците и индустрията продължават да забавят и отвличат вниманието от промяната, която трябва да видим. Code Rouge кани активисти да се присъединят към техния протест „Хора, не самолети“, за да направят следващата стъпка заедно и да поискат спешни действия", казват от организацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    10 3 Отговор
    Тия един ден ще станат по-големи джихадисти от талибаните, помнете ми думата.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 ...

    2 6 Отговор
    чисти комунета и терористи.Крайно време е да бъдат обявени такива безполезници извън закона
  • 3 Механик

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Те вече са станали.
    Първо бяха "екоактивисти", а сега вече ги наричат терористи.
    Също като бежанците, дето вече им викат "нелегални мигранти".
    Тепърва ще се берат плодовете на тази умишлено сбъркана политика.
  • 4 Антитрол

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Що бе нали преди бяха най-добрите тези а вече са екотерористи - нали бяхте за зелената енергия и против атомните централи когато трябваше да се отказвате от руските петрол и газ и да закривате Белене. Или нямате постоянно мнение а каквото кажат от посолството като опорка. Защо сега изведнъж станаха екотерористи когато петролът и газът са вече от господарите ни.
  • 5 Соваж бейби

    8 1 Отговор
    Такива екотерористи трябва да ги забрани закона или затвор!Къде са този месец там живи елхи не продават ли за Коледа да не говорим в цяла Европа и Америка каква сеч е паднала при положение колко растителност изгаря всяка лято ?За джет приве на милионерите ?които си позволява и за един човек да пътува всеки ден ?това не е важно ,ел.коли и те че боклук и неудобни карай няма значение ..За обикновенните хора да пуснат надуваеми лодки и салове ще пътуваме така и пеша по улиците с каруци ?и те са вредни животното има биологична нужда не става ,вредни емисии ,няма да ядем месо само зелена трева сигурно пак ще измислят още проблеми
  • 6 Клепар Глупаров редови стадороб

    7 0 Отговор
    Света е затънал в корпоративен джихад облечен в политически и лобистки форми с икономическа обосновка, за тоталното изкупуване на ресурсната база от населението. Лицето на тази избирателна загриженост за планетата и обикновения човек са новите екологични съглашения и закони, който реално ще са края на обикновеното семейство и масовото отчаяние поради липсваща визия за едно светло бъдеще. Реално новите екологични мерки и закони няма да доведат до нищо добро за планетата... Останалото са приказки за найвници и добър корпоративен маркетинг.
  • 7 хххх

    4 1 Отговор
    Всички които не прислужват на фашистката власт се обявяват за "екотерористи"...
Новини по държави: