Last news in Fakti

16 Декември, 2013 12:04 1 225 2

Жена социалист за втори път президент на Чили

  • чили-
  • президент-
  • мишел бачелет

Мишел Бачелетще е първият лидер, който застава на чело на държавата за два мандата след Пиночет

Жена социалист за втори път президент на Чили - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Социалистът Мишел Бачелет бе избрана за втори път за президент на Чили, побеждавайки своята опонентка с голяма разлика, съобщава Би Би Си.

Г-жа Бачелет бе президент на страната в периода 2006-2010 г., след което бе принудена да се оттегли, заради изборния закон. Тогава тя стана първата жена президент на чело на Латиноамериканската държава.

Въпреки ниската избирателна активност вчера Бачелет се наложи на втория тур, печелейки 62,1 % от гласовете, срещу 37,8 % за съперника си от десницата Евелин Матей, бивш министър от управляващата дясноцентристка коалиция.

Анализаторите отчитат, че това е най-слабият резултат за дясна партия от връщането на демокрацията в Чили.

Още с огласяването на резултатите опонентката й Евелин Матей я поздрави за победата. Досегашният държавен глава Себастиан Пинера поздрави пряко по телевизията новия президент, спазвайки уважавана в Чили републиканска традиция.

"Аз съм доволна от резултата и победата и ще бъда президент на всички чилийци", заяви 62-годишната Бачелет в телефонен разговор с предшественикът й Себастиан Пинера, съобщава Ройтерс.

В реч пред привърженици, тя заяви : "Аз съм горда да бъда ваш президент. Горда съм от страната, която сме изградили, но съм още по-горда от страната, която ще изградим.“

В речта си по случай победата Бачелет изтъкна колко спешно трябва да се изгради една по-справедлива държава и най-сетне да се сложи край на неравенството. Тя обеща да извърши "значителни трансформации", така че да отговори на очакванията в страната.

Бачелет е на път да стане първият лидер в Чили, който застава на чело на държавата за два мандата, след военното върховенството на генерал Аугусто Пиночет в периода 1973 - 1990 година.

Много малко не й достигна да спечели още на първи тур миналия месец. Бачелет, която е педиатър по образование, спечели 47% от гласовете на първия тур на 17 ноември. Матей пък събра 25%. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasil Stoev

    1 0 Отговор
    Нямат ли мъже тези латино американци ,Бразилия и сега и Чили.

    Коментиран от #2

  • 2 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasil Stoev":

    Че и все гнусни социалистки и комунистки са, отрочета на тамошни шумкари! Сигурно генерал Пиночет мир на праха му се върти в гроба като гледа как отново Чили е в лапите на червената сган, тоя път подкрепяна от САЩ, които са на път да станат нов ссср благодарение на черния и кукловодите му крипоткомунисти евреи!