Last news in Fakti

19 Декември, 2023 14:58 1 537 12

Георги Рачев: Заради промените в климата започна третото световно преселение на народите

  • климатични промени-
  • фосилни горива

Много е топло на Земята. Въпросът, който буди безпокойство е скоростта, с която се случват промените. Те вече са в рамките на един човешки живот, каза климатологът

Георги Рачев: Заради промените в климата започна третото световно преселение на народите - 1

Ние се намираме в третото световно преселение на народите, но този път от вътрешността към крайбрежията. Никога крайбрежията не са били толкова антропогенно натоварени и повишаването на нивото на Световния океан ще предизвиква все повече проблеми. Всички ние сме в една кошница и заедно трябва да положим усилия, за да премахнем фосилните горива. Това каза проф. Георги Рачев, климатолог, пред Bloomberg TV Bulgaria.

От всички фосилни горива природният газ е възможно най-чистият. Той генерира два пъти по-малко въглероден диоксид в сравнение с въглищата. А въглищата просто трябва да изчезнат - да не се използват за това, за което се ползват в момента. Но Китай и Индия продължават да развиват термалните централи на въглища, каза проф. Рачев.

"Излезе един доклад на МАЕ, в който се казва, че миналата година светът е добил около 8 млрд. 200 млн. - 8 млрд. 300 млн. тона въглища. 75% дори 80% от тези въглища се ползват в Китай и в Индия. Европа драстично намали производството и употребата. САЩ тотално изключиха въглищата, поне що се отнася до развитие. Но накрая трябва да се разбере, че ние сме в една кошница - вие, аз и всички заедно. И всички заедно трябва да положим усилия, за да премахнем фосилните горива. Това беше лайтмотивът, който китайците сложиха на парижкото споразумение".

Всички тези процеси са много тясно обвързани и с икономическите фактори и финансови услуги, които ползваме. Например при застрахователните услуги, ако притежавате вила на брега на океана, тя може да се окаже незастраховаема, защото рискът от наводняване може да толкова голям, че премията, която ще се наложи да платите, за да покриете риска от това природно бедствие може да струва толкова, колкото цялата ви вила, обясни събеседникът.

"Няма как и туризмът да не понесе и позитиви, но най-вече негативи, защото трябва да се търсят и нови дестинации".

Винаги е имало рекорди и тези рекорди са за чупене - така коментира събеседникът факта, че ноември месец 2023 година постави температурен рекорд. "Много е топло на Земята. Не че и преди това не е имало периоди с толкова топло време. Дори е било и по-топло, отколкото е в момента. Въпросът, който буди безпокойство е скоростта, с която се случват промените. Те вече са в рамките на един човешки живот".

В теорията на климатологията се казва, че климатичните промени са бавни климатични явления, които траят векове, сподели професорът, но "аз се оказва, че съм лъгал студентите и сега им се извинявам, защото няма такова нещо".

"В рамките на 30 години ние виждаме как температурите главоломно растат. Това го няма като аналог в нашето климатично минало и за това не знаем как ще реагира климатичната система, а тя е многообразна и обхваща цялата природа - това е литосфера, хидросфера, криосферата, атмосферата и нас самите - биосферата, която е най-динамичната, започват хиляди причинно-следствени връзки (и възможните сценарии си) съперничат с възможностите на шахматната дъска след 15-тия ход. Това е много трудно за прогнозиране и за това климатолозите обичаме да се измъкваме с едни малко по-обли обяснения, защото е много трудно да кажеш просто "това е хубаво", "това е лошо".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор
    Явно укрите идват тук заради лошия климат в страната им ❗
    Сигурно и Афганци, и африканци бягат заради климата ❗
  • 2 Батето

    7 1 Отговор
    Точно зарад климата шъй,шъ знайш!Те,онези от Близкия и Далечен Изток и от Черния континет от 20години не са спирали да се разселват,госин Рачев.И май климата ги е изгонил?:)))))Докат не видя нег ра на Северния и Южния полюс,или араби там,не ми говори.:))))Или индианци в Африка.
  • 3 Край! Свърши животът!

    5 0 Отговор
    напълнихме се с ма..фи!

    Коментиран от #10

  • 4 Трол

    8 0 Отговор
    Чичо Гошо, един бай Шиле за ковида е напълно достатъчен. Нямаме нужда и от такъв за климата.
  • 5 Пешо от панелката

    6 0 Отговор
    Китай и Индия обвиняват Запада че са си развили икономиките посредством фосилни горива, а сега искат да не блокират развитието на други защото фосилните горива уж били лоши.
  • 6 Затова ли

    6 1 Отговор
    от 1 месец замръзнах като скумрия, явно от голямото затопляне ще е .
  • 7 И тоя стана...

    7 1 Отговор
    Като врачка.Само дрънканици.Уж тая година нямало да има зима,пък то гледай колко сняг се изваля на два пъти.Това от години не го е имало.Кой знае следващото му врачуване какво ще да е?
  • 8 Дете Индиго

    8 3 Отговор
    Борбата срещу въглеродният двуокис е от глупава по глупава , причината за затоплянето е че земята вероятно временно се е приближила към слънцето след което ще последва отдалечаване от слънцето .
    Всички планети и луни в нашата слънчева система го правят ту лекичко се приближават ту се отдалечават и така до безкрай , така че няма нужда да се борим срещу въглеродният двуокис понеже си е чиста загуба на средства и труд , второ при затопляне на океана той изхвърля голямо количество въглероден диоксид а при застудяване го поглъща ето защо в атмосферата има временно голямо количество въглероден двуокис , не е заради човешката дейност
  • 9 бъркаш драги

    6 2 Отговор
    всичко е дирижирано от световните терористи САЩ

    "Краят на играта - План за световно поробване
    Ние ще имаме Световно правителство, независимо
    дали ви харесва или не, чрез завоюване или по
    взаимно съгласие."
    Джеймс Уолбърг пред Съвета по външните работи, 17 февруари 1950 г.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гонзо Светкавицата

    2 0 Отговор
    МЕТЕОРОЛОГИЯ Някой ако се е кръстил климатолог, веднага трябва да Ви светне червената лампа, предупреждаваща за глобалистки еничари! Относно мустаКИТЕ - кой носи такива?! М??? Чист пеххххст, разработка на службите.
  • 12 този откри

    0 2 Отговор
    нещо, което целият свят знае отдавна!