Last news in Fakti

27 Декември, 2023 04:41 1 250 4

Има арестуван заради заплахите срещу катедралата в Кьолн

  • германия-
  • кьолн-
  • катедрала-
  • арестуван

В неделя полицията задържа петима мъже при претърсване на апартамент в град Везел

Има арестуван заради заплахите срещу катедралата в Кьолн - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция съобщи вчера, че един мъж е с мярка за неотклонение "задържане под стража" във връзка с евентуален заговор за нападение срещу емблематичната Кьолнска катедрала в новогодишната нощ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В неделя полицията задържа петима мъже при претърсване на апартамент в град Везел, на около 100 км северно от Кьолн. Четирима от тях по-късно бяха освободени, но един 30-годишен етнически таджик остана в ареста, за да се "предотврати опасността", се казва в изявление.

Окръжен съд потвърди заповедта за задържане до 7 януари по искане на полицията в Кьолн. Полицията не разкри почти нищо за мъжа, но заяви, че е получила информация, която е от значение за държавната сигурност. "Използваме всички законови възможности, за да защитим хората, катедралата и предстоящите новогодишни тържества", се казва в кратко изявление на началника на полицията в Кьолн Михаел Есер.

От полицията заявиха, че няма да предоставят никаква информация за мъжа, нито за връзката му със заплахата за катедралата поради продължаващото разследване.

В събота полицията засили мерките за сигурност в Кьолнската катедрала заради индикации за възможно нападение, планирано от ислямистка групировка на 31 декември. Въпреки че религиозните служби продължават да се провеждат, катедралата е затворена за туристи до второ нареждане.

Кьолнската катедрала, основна туристическа атракция, разположена в непосредствена близост до централната железопътна гара на града, обикновено е посещавана от повече от 100 000 души между Коледа и Нова година.

Щателните проверки на хората, влизащи в Кьолнската катедрала преди традиционната служба на Бъдни вечер в неделя, преминаха без инциденти, съобщи говорител на полицията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво си направиш сам,

    9 0 Отговор
    Друг не може да ти направи. Кой ги накара да приемат и хрантутят всички гладни от цял свят? Па сега, олеле... Ясно е, много различни народи на едно място винаги ще има проблеми.

    Коментиран от #2

  • 2 Ще има и още

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кво си направиш сам,":

    То и тази случка си я правят сами. Целта е да се отрови празника.
  • 3 Ха ха ха ха

    5 0 Отговор
    Що бе? Да изтапанят бабето меркел, да я пази. Да препаше един шпагин, няколко пълнителя, някоя, друга, ръчна граната и да обикаля около катедралата. Нали тя покани тарамбуките, да се оправя там.
  • 4 Механик

    3 2 Отговор
    ТАка е в "свободния свят". Отиваш на църква, претърсват те до голо. Докато се молиш, чакаш някой да ти резне главата. Много е вълнуващо.
    И ние много сме се устремили да приличаме на тия.
Новини по държави: