Last news in Fakti

8 Януари, 2024 05:25 4 574 40

Масовият убиец Брайвик съди Норвегия

  • брайвик-
  • убиец-
  • съд-
  • норвегия-
  • затвор

Изолацията в затвора нарушавала човешките му права

Андерс Беринг Брайвик, крайнодесният фанатик, който уби 77 души при бомбен атентат и стрелба в Норвегия през 2011 г., ще поиска от съда в понеделник да прекрати изолацията му в затвора, заявявайки, че това нарушава човешките му права права, предаде Ройтерс.

44-годишният, който изпрати по имейл копия на манифест преди атаките си, излагайки теориите си, съди държавата и в опит да премахне ограниченията върху кореспонденцията му с външния свят.

Брайвик уби осем души с кола бомба в Осло, след което застреля други 69, повечето от които тийнейджъри, в младежки лагер на Либералната партия в най-тежкото зверство в мирно време в Норвегия.

Брайвик прекарва времето си в затвора с висока степен на сигурност Рингерике, на 70 км. северозападно от Осло - третият затвор, в който е държан.

Специализираната му зона включва тренировъчна зала, кухня, телевизионна зала и баня, показват снимки от посещение миналия месец на информационна агенция NTB. Разрешено му е да отглежда като домашни любимци три вълнисти папагалчета, които летят свободно в района.

Повече от десетилетие в изолация „без смислено взаимодействие“ имаше опустошително въздействие, пише адвокатът на Брайвик в жалба до окръжния съд в Осло.

„Той вече е склонен да се самоубие“, добави той. „Сега той зависи от лекарството за депресия Прозак, за да изкара дните в затвора.“

Адвокати, представляващи министерството на правосъдието, казват, че Брайвик трябва да бъде държан отделно от останалата част от затворническото население поради продължаващата заплаха за сигурността, която представлява.

Те казаха, че изолацията му е „относителна“, тъй като той има контакти с пазачи, свещеник, здравни специалисти и доскоро външен доброволец, когото Брайвик повече не желае да вижда.

Той също така вижда двама затворници за един час всяка втора седмица.

Контролът върху контактите на Брайвик с външния свят е оправдан от риска, който би вдъхновил други да извършват насилствени действия, твърдят адвокатите.

Брайвик беше цитиран като вдъхновение от Брентън Тарант, който уби 51 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия през 2019 г.

Той излежава 21-годишна присъда - най-дългата, която може да наложи норвежки съд - която може да бъде удължена, докато се смята, че представлява заплаха за обществото.

Брайвик съди държавата през 2016 г., твърдейки, че тя нарушава Европейската конвенция за правата на човека, включително раздели, в които се казва, че никой не трябва да бъде подложен на „мъчения или нечовешко или унизително отношение или наказание“.

Първоначално той спечели делото, но то беше отменено след обжалване година по-късно, преди всички ограничения да бъдат премахнати.

Изслушването в понеделник ще се проведе във физкултурния салон на затвора, разположен на брега на езерото Тирифьорден, където се намира остров Утоя, мястото на стрелбата на Брайвик.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С две думи

    65 14 Отговор
    Фашизма от две десетилетия се възражда с пълна сила.Но за това основно са виновни ония либерали в Брюксел с техните"ценности" -а европейците опитвайки се да се противопоставят,избират крайно десни радикални течения....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този май не е толкова

    46 11 Отговор
    Луд? Западналите с годините ще почнат да му разбират теориите?

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пеевски

    12 33 Отговор
    Естествено,че ще ги съди!Норвегия не е корумпирана България!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 идея

    58 12 Отговор

    До коментар #2 от "А смъртта на жертвите му,":

    Питай Натаняху за човешките права на мирните жители в Газа , като ти отговори пак коментирай.

    Коментиран от #12

  • 8 боги

    42 18 Отговор
    Тоя садист трябва да го пипнат чеченците и да си го утрепят бавно, както те си знаят.
    Той не заалужава да живе, ами искал и свобода!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лост

    48 6 Отговор
    Под младежки лагер на Либералната партия да се разбира тяхното Младежко ДПС. Можеш да прочетеш заключителното му изказване пред съда. Там обяснява всичко което се случи след 2015 година с мигрантите.

    Коментиран от #17

  • 11 ИмеИве

    14 6 Отговор
    При бай Ставри нямаме така редовен интимен живот - по-строг е режимът.

    А Брайвик има по 2-ма затворника на седмица.
  • 12 В Газа мирни жители няма!

    21 43 Отговор

    До коментар #7 от "идея":

    Те си избраха Хамаз, строиха и дълбаха катакомбите им, бяха им ятаци, устройваха терористични атаки не само срещу евреи, но и срещу християни! Да отиват при Аллах!

    Коментиран от #38

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русия Днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    12 45 Отговор
    Масовият убиец Брайвик който иска да съди демократична Норвегия е терорист и фашист и само би се радвал на солидарност и симпатии от един друг фашист и масов убиец на украинци...!!!
  • 15 Макс

    23 10 Отговор
    За такива е задължително животоотнемаща присъда .Човешките права и животи на 77 млади човека бяха отнети от този нечовек .

    Коментиран от #28

  • 16 Лост

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Този май не е толкова":

    Въобще не е луд. Искали са да го изкарат луд, защото така са щели да го държат доживотно в затвора. А сега има само 20 годишна присъда.

    Коментиран от #37

  • 17 дебела кратуна

    34 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лост":

    По-скоро, техните младежки социалисти, дето стоят по "границите" с табелки "рефюджийс уелкъм", мечтаят за черни саби и обявяват всеки, който иска мисли различно за "крайно десен". Той така и пише в манифестото. Не може да се оттърве от 2 милиона нашественици, но може да се оттърве от хората, които ги пускат свободно в страната му.

    Коментиран от #29

  • 18 Ддт

    12 8 Отговор
    Изглежда ми интелигентен човека🥴
  • 19 Калпазанин

    16 7 Отговор
    Справедливост западна либерална толерантна, да си трепеш на воля и убиеца да те съди за "нарушените му човешки права" а сега се замислете защо толкова шваби обръщат глава на изток и и не само шваби и стават мюсюлмани. Затова и ционистите си трепят на воля затворени и окупирани жени и деца и то на тяхната си земя
  • 20 Значи за

    29 2 Отговор
    77 жертви дават 21 години затвор! Излиза по 3 месеца и 10 дни за всяка жертва!? Ами тогава за кражба или някакво дребно престъпление може и парична награда да дават, а?

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 21 БУК

    11 5 Отговор
    Да го пратят да се бие за украйна, те Руснаците ще го оправят!
  • 22 Свободен

    13 2 Отговор
    Добре са го нагласили.
    Всъщност това е доста по-лошо от смъртно наказание!
    Трябва да внимават да не се самоубие поне до 90 години.
  • 23 Субар

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Значи за":

    Това е европейското правосъдие - престъпления на промоция!
  • 24 Урюрвкос

    4 2 Отговор
    беше се жалвал че плейстейшъна му е стар модел и веднага му дадоха най новия плюс сони му даде безплатен годишен абонамент за нови игри
  • 25 асдасдас

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Значи за":

    не дават награда, ама познавам българин, който е лежал в норвежки затвор за кражба.
    Казва, че у нас хотелите по морето са отврат в сраенение с условията в затвора.
    Отделно, задължително тези с по-леки присъди ги карат да работят, като им дават доста добра заплата.
    Идеята на цялото това нещо била - да ти покажат, че има и по-добър живот от този, към който си тръгнал ако правиш престъпления.

    Доста мигани са се изучили (имало предимно румънски), които нарочно крадат от магазините, за да ги вкарат в затвора.... само че вече и норвежците се били изтарикатили: ако те хванат за дребна кражба не те съдят, а те връщат там от където си :)
  • 26 Хахахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "Значи за":

    Пич ще ти обясня по - подробно, защото не си запознат! В Норвегия максималната присъда е 21 години, мислиха да променят закона заради него но се отказаха! Но има едно НО. 21 години, но когато изтекат могат да се удължат още много, това е по преценка дали затворника продължава да е опасен за обществото! Само ще ти кажа, че Брайвик никога няма да излезе от затвора, не мисли хората за глупави! 21 години, защото по закон това е максималната присъда, а тя е такава, защото до сега не са имали масови убийци като Брайвик!
  • 27 Реплика

    12 2 Отговор
    Европейската конвенция за правата на човека изключва ли правата на жертвите на Брайвик???!При условията,при които излежава присъдата си,на какво основание претендира за нарушаване на човешки права???!

    Коментиран от #30

  • 28 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Макс":

    ами според вашите ценности макси е човек и права има
  • 29 И от нашествениците

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "дебела кратуна":

    Може да се оттърват. Трябва само наличие на добра воля от правителството, на дадената държава.. Качват ги на самолета и кой от къде е. Това с права, солидарност и останалите дивотии, са празни приказки, наливащи вода в мелницата на глобалистите.
  • 30 Хахахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Реплика":

    Брайвик вече един път съди Норвегия, НЕ СПЕЧЕЛИ! Брайвик получава това което трябва да получи, той просто съди, защото закона му дава право да съди, но той никога няма да спечели нещо от съда, не се заблуждавайте!
  • 31 Бай Благой

    7 2 Отговор
    До къде стигна този свят....навремето такива почти не съществуваха...или директно ги разтрелваха.
    А този и права даже имал....
  • 32 Спиро

    5 2 Отговор
    Как въобще журналистите са публикували исканията на тоя??
    Досега трябваше да сме забравили за него и да са му изгнили кокалите
  • 33 Геро

    6 1 Отговор
    Че ние тук да не би да сме по-добре?
    По пътищата масово се щурат хора с неотнети книжки, но отнели вече човешки животи с безразсъдно шофиране... Рецидивисти отвсякъде.
    Съдът само дето на осъжда ищците.
  • 34 Ха ха ха

    5 2 Отговор
    Пуснете човека, че либерасти ята изпит кръвчицата на Европа.

    Коментиран от #36

  • 35 Пуснете го

    3 1 Отговор
    Родителите на убитите дечица ще му дадат справедливо възмездие.
  • 36 Хахахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха ха":

    Пак ще повторя, че той няма да излиза, съди затвора за лоши условия, но той НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ! Едно е да заведеш дело, друго е да го спечелиш. Но друго нещо важно исках да напиша - Докато нацистите в Европа ги съдят, в русия пусин ги награждава!
  • 37 Чети бе момко

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лост":

    Присъдата е 21г но може да я удължават колкото си искат...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 масов ия убиец не е този,а онези в

    1 0 Отговор
    парламентите ,които със законите и правилата които въвеждат ,целят единствено да разделят и настроиват хората едни срещу други за да ги управляват и манипулират лесно
  • 40 копи пейст

    1 0 Отговор
    16 Ноември 2015, Понеделник
    Защитната реч на Брейвик пред съда – след която съдията засекрети материалите по делото за 60 години
    ............
    В рамките на 5 – 10 години ние, норвежците, ще се превърнем в малцинство в собствената ни столица и в много други градове. Политическият елит на страната ни стана толкова нагъл и се държи толкова високомерно, че очаква от нас с радост да приветстваме собственото си национално унищожение. А онези, които отказват да приемат правилата, наложени от левицата, биват наричани «фашисти» и «екстремисти».
    Но това е окончателното безумие. Не аз, а именно тези политици трябва да минат на психиатричен преглед! И не само политиците, агенти на мултикултурализма в Норвегия – но и всички европейски политици. Всички онези, които подкрепят мултикултурализма. Истинското зло е да напълнят нашите страни с азиатски и африкански имигранти, да унищожат християнството и да го подменят с исляма.
    Това е истинското зло, а не борбата срещу него.
    Всеобщата декларация за правата на човека и международното право позволяват на коренни народи, които са подложени на системно унищожение, на разрушаване на тяхната религия, традиции и култура да се защитават дори и със силата на оръжието.
    И аз не признавам вината си! Постъпката ми бе извършена по необходимост в името на моя народ, моята култура, моята религия, моя град и моята страна.
    Ето защо настоявам да бъда оправдан по всички точки на обвинението!
    Превод: Л. Чолаков
Новини по държави: