Last news in Fakti

24 Декември, 2013 12:49 868 0

Най-малко 14 жертви при терористичен атентат в Египет

  • египет-
  • атентат-
  • терористичен акт-
  • "мюсюлмански братя"-
  • ал мансур

Екстремистите атакували съвещание на военни за организацията на предстоящия референдум за нова конституция на страната

Най-малко 14 жертви при терористичен атентат в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощен взрив избухна през нощта в египетския град Ал Мансур, разположен на 120 км северно от столицата Кайро, съобщи „Ройтерс“. Експлозията в административния център на провинция Дакахлия е била предизвикана от миниран автомобил, а според някои данни е имало и самоделна бомба.

При терористичния атентат са загинали най-малко 14 души, а около 200 са ранените. Повечето от жертвите и пострадалите са пазители на реда, сред последните по първоначална информация е и шефът на полицията в Ал Мансур – ген. Сами ал Михи, който е получил тежки наранявания. Началникът на неговия кабинет и на отдела за контрол на криминалните престъпления са убити, предаде ИТАР-ТАСС.

По време на експлозията ген. Ал Михи провеждал с военни среща, на която се обсъждала подготовката за предстоящия на 14 и 15 януари в Египет референдум за нова конституция на страната. Терористите вероятно са знаели за това и са взривили кола именно от тази страна на полицейското управление, където е било съвещанието.

В автомобила имало около 500 г взривни вещества и експлозията била толкова силна, че фасадата на пететажната сграда се срутила върху разположения на няколко метра разстояние национален театър. Сериозни щети са нанесени и на съседните здания. Гърмът се чул в радиус от 20 км.

Спасителната операция продължава и районът е напълно отцепен. От градските болници призовават жителите да даряват кръв за ранените, мнозина от които са в критично състояние. В Ал Мансур е обявено извънредно положение.

Военни предполагат, че зад терористичния акт стои екстремистка групировка, свързана с „Ал Кайда“.

Няколко часа след атентата египетския премиер Хазем ал Баблауи обяви в свое изявление движението „Мюсюлмански братя“ за терористична организация, макар че все още нито едно от действащите на територията на страната екстремистки формирования не е поело отговорност за акта.

През септември дейността на „Мюсюлмански братя“ беше забранена от съда след масовите протести в защита на сваления президент Мохамед Мурси, който се ползва с подкрепата на ислямистите.

„Мюсюлмански братя“ са терористична група, която показа своето уродливо лице, проливайки кръв и посягайки на сигурността на Египет. Но тези терористични актове няма да ни накарат да отстъпим и няма да попречат на египтяните масово да отидат да гласуват на референдума“, обяви премиерът чрез своя медиен съветник Шериф Шоуки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА