Last news in Fakti

12 Януари, 2024 14:50 1 158 9

Съдът в Норвегия не отмени изолацията на масовия убиец Брейвик

  • норвегия-
  • норвежки съд-
  • изолация-
  • затвор-
  • масов убиец-
  • брейвик

44-годишният затворник съди норвежката държава в опит да сложи край на годините си на изолация в затвора

Съдът в Норвегия не отмени изолацията на масовия убиец Брейвик - 1
Снимка: БГНЕС

Съдът в Норвегия реши, че Андерс Беринг Брейвик, екстремистът убил 77 души при двойни атаки през 2011 г., остава "изключително опасен" и трябва да бъде държан в изолация в затвора. В този контекст съдът в Норвегия реши, че е необходимо да се поддържа строг режим на изолация за сигурността на обществото.

44-годишният затворник съди норвежката държава в опит да сложи край на годините си на изолация в затвора и да премахне ограниченията върху кореспонденцията си с външния свят. Петдневното изслушване приключи в петък, предаде Ройтерс и News.bg.

Той е държан в изолация, откакто уби осем души с кола бомба в Осло и застреля 69 други, повечето от които тийнейджъри, на остров Ютьоя.

Андреас Хетланд, представляващ Министерството на правосъдието, каза в заключителната си реч в петък, че "няма основание за твърдението, че човешките права на Брайвик са нарушени".

"Брейвик остава много опасен", каза той пред съда. "Все още има голяма опасност той да извърши насилие или да вдъхнови други (да извършат насилие)."

В четвъртък психиатърът на Брейвик каза, че не смята, че Брейвик се намира в състояние на тежка депресия.

Адвокатите на Брейвик твърдят, че Норвегия нарушава Европейската конвенция за правата на човека, включително раздели, в които се казва, че никой не трябва да бъде подложен на "мъчения или нечовешко или унизително отношение или наказание".

Неговата изолация за повече от десетилетие го е оставила в "заключен свят" само с надзиратели и други служители на затвора, чието задължение е да поддържат дистанция, каза неговият адвокат Ойщайн Сторвик пред съда в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Феликс Дж

    3 2 Отговор
    На първа линия в Донбас. Има опит, който е по стандартите на киево фю...рерите.

    Коментиран от #4

  • 2 Сатана Z

    3 5 Отговор
    В Щатите вече да са го изпържили на електрическия стол,но единствено го спасява нацистката идеология ,която изповядва този психопат.

    Коментиран от #5

  • 3 Смърфиета

    4 1 Отговор
    Той какво иска πeдeρacκи оргий в килията си ли да прави?
    Такива новини се четат, пропагандата на идейте му е сигорна, ако спчиели делото.
  • 4 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Феликс Дж":

    На първа линия в Донбас. Би воювал за хер пусин! Рашизма трябва да се подкрепя.
  • 5 Хахахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    В Норвегия няма смъртно наказание. Най-голямото е 21 години, като този срок може да се удължава и той ще се удължава за Брайвик до живот.
  • 6 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    Този фашист уби невинни деца и заслужава смърт, вместо това си живее добре сякаш е откраднал кола.Крадците могат да бъдат амнестирани терористите не.Ако норвежец дойде в България трябва да сме нащрек
  • 7 Пръц

    0 1 Отговор
    Дайте го на Зеленски.И без това няма хора.
  • 8 ами

    0 0 Отговор
    ха ха ха - да му дадат нобелова награда за мир и да го пуснат от затвора
  • 9 Зайо Байо

    0 0 Отговор
    Я си представете , че е възможно този да е бил прав ?! Някой въобще допуска ли тази възможност ? Не виждате ли , колко народи имат ксенофобски изблици и течения ? Какво се правите , че не виждате очевидното !
Новини по държави: