Last news in Fakti

19 Януари, 2024 04:40 543 0

Призоваха ООН да настоява за подходящо лечение на затворен опозиционен лидер в Беларус

  • беларус-
  • оон-
  • григорий костусев

Молбата е постъпила от най-известната беларуска правозащитна организация "Вясна"

Най-известната беларуска правозащитна организация "Вясна" призова специалния докладчик на ООН за състоянието на човешките права в Беларус Анаис Марин да окаже натиск върху официални представители в страната да осигурят адекватно лечение на затворения опозиционен лидер Григорий Костусев, страдащ от тежко онкологично заболяване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В призива на правозащитната организация "Вясна" се казва, че в затвора, където той излежава 10-годишна присъда заради опит за незаконно завземане на властта, на Костусев се отказват подходящи медицински грижи.

Председателят на опозиционната партия Беларуски народен фронт Григорий Костусев бе арестуван през 2021 г. като част от суровите репресии срещу опозицията, започнали след масовите протести, разтърсили страната след президентските избори през 2020 година.

Оспорваните резултати от изборите осигуриха нов мандат на президента на Беларус Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. насам и потиска опозицията и независимите медии. Около 35 000 души бяха задържани по време на протестите и след това. Повече от 1400 политически затворници в Беларус все още са зад решетките, включително основателят на "Вясна" и един от носителите на Нобелова награда за мир за 2022 г. Алес Беляцки.

"Вясна" съобщи по-рано, че друг политически затворник е починал от пневмония, след като властите са пренебрегнали молбите му за помощ.

Здравословното състояние на 67-годишния Костусев "сериозно се е влошило", пише "Вясна" в молбата си до специалния докладчик на ООН за състоянието на човешките права в Беларус Анаис Марин. "Условията за изтърпяване на наказанието не отчитат сериозното му здравословно състояние, не му позволяват да получи качествено лечение и застрашават живота му", се казва в нея.

Правозащитната организация моли специалния докладчик на ООН Марин да изпрати "спешен призив до властите с молба да осигурят на Костусев подходящо лечение".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: