Last news in Fakti

22 Януари, 2024 09:50 796 17

Жозеп Борел заяви, че сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред

  • жозеп борел-
  • хамас-
  • омраза-
  • поколение-
  • морално задължение-
  • решение-
  • арабски държави

Трябва да работим с арабския свят за постигането на решение, това е наше морално задължение

Жозеп Борел заяви, че сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред - 1
Снимка: Shutterstock

Трябва да се откажем от употребата на термина "мирен процес" в Близкия изток и да се фокусираме върху конкретното обсъждане на възможността за решение, базирано на съществуването на две държави. Това заяви Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външната политика и сигурност, преди започването на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел, предаде БТА.

Нека започнем да разговаряме за това, което искаме да направим. Повече няма да говоря за мирен процес, а за процес за две държави, добави той. Трябва да започнем да обсъждаме това, което пречи на обособяването на две държави. "Хамас" е една от важните причини, но има и други, посочи Борел.

Трябва да работим с арабския свят за постигането на решение, това е наше морално задължение, макар да е трудно, каза върховният представител. По неговите думи не може да има решение с изселване и избиване на палестинците. Според него сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред.

Осъждаме действията на "Хамас", но мир не се постига само с военни средства. От 30 години този въпрос се обсъжда, без да се постигне решение, отбеляза Борел.

Той допълни, че на днешното заседание са поканени външният министър на Израел и неговите колеги от Саудитска арабия, Египет, Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига. На отделна сесия външните министри от ЕС ще разговарят със своя палестински колега, уточни Борел. Ще изслушаме всички ангажирани и пряко засегнати от обстановката в Газа, обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБЕКТИВНО

    11 0 Отговор
    943 млн. евро струва на европейските данъкоплатци решението на Урсула фон дер Уайен и останалите чиновници в Брюксел да сключат нов договор с Pfizer. Парите са за това американската компания да поддържа капацитет за производство на бъдещи ваксини срещу „неуточнена болест“. Това става ясно от парламентарно питане на френския евродепутат Вирджиния Жорон до Европейската комисия (ЕК).

    Евродепутатът отправя серия от критични въпроси към Европейската комисия във връзка със сключването на договор за ваксини срещу евентуална бъдеща пандемия и срещу заболяване, което дори не се знае какво е.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Ротшилд

    9 2 Отговор
    Но вие подкрепяте частната ни държава Израел, нали служители мои?
  • 3 Тръмпакис

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОБЕКТИВНО":

    Явно "неуточнената" ти болест е много уточнена, просто още не е пусната сред населението!
  • 4 да де

    12 0 Отговор
    Хехе Борел рече и друго, че Хамас е създадено и финансирано от правителството на Израел за да противодействува на Фатах и Ясер Арафат, ама това го пропускате що така.
  • 5 Сраммм

    6 3 Отговор
    Единствено Хамас се бори с Новия световен ред
  • 6 Лумпен

    9 6 Отговор
    Бойкот и санкции срещу Израел докато им уврът тиквите!
    Ама трябват топки !
    Пък в Европата топките са дефицит!
  • 7 Абе мани ги тия,

    9 0 Отговор
    вижте вас си!
    Вече всички европейци ви мразят до смърт вас, паразити!
    Никой не ви е избирал, но ни харчите парите за глупости!
    Получавате по 50 000 евро заплати, откраднати пари от нас, европейците. Давате нашите пари за глупости по света, за непотребни ампули с неизвестно какво вътре, което ние го изхвърляме след това, понеже не ни трябва.. Включвате ни в опасни войни и там хвърляте милиарди наши пари, без да ни ПИТАТЕ!
    Вашата паразитна система скоро ще умре, понеже ние, 500 милиона европейци, НЕ ВИ ИСКАМЕ простотията повече! Охранени шопари, без мозък! Няма как, вие да сте ни началници повече!
  • 8 Жозеп Борел

    7 0 Отговор
    Сегашният подход срещу "Хамас", убийствата на Хиляди Невинни сее омраза за поколения напред @вреи!
  • 9 рррррррр

    7 0 Отговор
    А Вашия омраза в цял ЕС - разпадането му е заради изкукали страци като теб!!!
  • 10 Ела да ти кажа

    1 6 Отговор
    А подхода на хамас. Какво и за колко време сее. Вие много бързо забравихте. Как някакви бесни талибани влачиха и убиваха мирни хора. По улиците на цивилизована държава. Какво ли е чувството хиляди ракети да летят към теб и близките ти. Когато примерно си водиш детето към детската градина. Какво ли е чувството да се чудиш кой от близките ти хора е жив. Кой е заклан и кой е отвлечен.
  • 11 българина

    6 0 Отговор
    мън мън мън, кажи го в прав текст, Хамас възниква 40 г след основаването на израел решението за две държави. Ако израел не беше откраднал оше земи и окупирал западния бряг, Хамас нямаше да ги има. Всичко останало е подробности
  • 12 Нико

    1 2 Отговор
    ЕС дава пари на палестинците, а те правят ракети и тунели с тези пари. Борел още ли не е разбрал това.
  • 13 Дебелогъзо ченге от 6-то в стъклена къща

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ОБЕКТИВНО":

    Е все пак шефът на Пфайзер е еврейн и зависимият от САЩ ЕС е принуден да поддържа Израел.
  • 14 Дя.в.о.лск.и слуги

    2 0 Отговор
    Съд.н.и.я ден ще се видим нещ.а.с.тни.ц.и!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 То и ние не ви обичаме, ама вие се налаг

    2 0 Отговор
    Разкарай се ненормален дъртак
  • 17 То и ние не ви обичаме, ама вие се налаг

    1 0 Отговор
    Налагате! Разкарай се ненормален дъртак