Last news in Fakti

3 Януари, 2014 16:42 2 563 2

ООН призова ЕС: Не връщайте бежанците обратно в България!

  • бежанци-
  • българия-
  • убежище-
  • ес-
  • дъблинската конвенция-
  • оон

Искат временен мораторуим за прилагането на Дъблинската конвенция

Страните от Европейския съюз би трябвало да спрат да връщат търсещите убежище обратно в България по т.нар. Дъблинска конвенция, тъй като те се сблъскват с нехуманни условия там, обявиха от Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), цитирани от Europeonline.

Според Дъблинската конвенция държавите членки на ЕС трябва да прехвърлят бежанците към страната, в която те първоначално са влезли в границите на Съюза.

Служителите на ВКБООН призоваха временно (за 3 месеца) тези трансфери да спрат, като се аргументира, че българските власти не предоставят основни услуги като храна и здравеопазване, произволно задържа мигрантите и забавят тяхното регистриране.

"Лицата, търсещи убежище в България, са изправени пред реален риск от нехуманно или унизително отношение поради системни недостатъци в условията за прием и в процедурите за предоставяне на убежище", заяви говорителят на ВКБООН Бабар Балох. Освен това страната активно спирала бегълците да преминават на територията й.

Според него, България е направила усилия за подобряване на положението, но има разминаване между заявените политики и реалната ситуация, което е станало още по-очевидно с нарастването на бежанския поток.

Броят на хората, които бягат към България, се е увеличил, като през последните месеци най-голям е притокът на сирийци. Над 9000 души са потърсили закрила в страната през миналата година, докато те са били средно по 1000 през изминалите 6 години.

Според данни на Върховния комисариат, общо 70 търсещи убежище са били върнати към България между януари и ноември: 28 сирийци, 12 иракчани, 6 афганистанци и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 brake point

    3 0 Отговор
    Събирайте си ги и им давайте "хуманни" условия.В българската мизерия дори за нашите граждани няма условия а какво остава за икономически емигранти запътили се към лесните пари в Европа.И без това войната я организираха американските "демократични" сили.Сега се чудят как да се спасят от ислямистите и ни ги пробутват тук.

    Коментиран от #2

  • 2 Съни Миланов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "brake point":

    +1000000000