Last news in Fakti

27 Януари, 2024 04:45 1 651 25

Съдът отсече: Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол ВИДЕО

  • доналд тръм-
  • дело-
  • писателка

Бившият американски президент ще обжалва решението

Съдът отсече: Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът нареди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол, обвиняваща го в изнасилване и клевета, съобщиха агенциите.

Съдебните заседатели определиха Тръмп да плати на ищцата обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети, плюс допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара.

Деветчленното жури, състоящо се от седем мъже и две жени, се съвещаваше около три часа, преди да излезе с решението. До него се стигна след петдневен процес във федерален съд в Манхатън. Присъдената от заседателите сума, която Тръмп трябва да изплати, далеч надхвърля поискания от Карол минимум от 10 млн. долара.

Карол даде бившия Тръмп на съд, след като го обвини, че е разрушил репутацията ѝ на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Делото се превърна в една от темите по време на предизборната кампания на Тръмп, който се бори да си върне Белия дом на изборите през ноември. Той е фаворитът в надпреварата при републиканците за номиниране на претендента им, който да се изправи срещу сегашния президент демократ Джо Байдън на изборите в САЩ. През 2020 г. Байдън победи Тръмп.

Тръмп присъстваше на по-голямата част от заседанията по делото, но не беше в залата, за да чуе какво е постановил съдът. Той обяви в социалните мрежи, че ще обжалва решението. "Това е напълно смехотворно! Категорично не съм съгласен с двете решения и ще обжалвам целия този идващ от Байдън лов на вещици, насочен срещу мен и Републиканската партия", написа Тръмп на страницата си в социалната мрежа Truth Social.

На тръгване от залата заедно с двете си адвокатки, които я държаха под ръка, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

През 2019 г. Карол, която беше коментатор в няколко авторитетни издания, публикува книга, в която твърдеше, че в края на 1995 или началото на 1996 г. Тръмп я изнасилил в пробната на луксозен магазин от веригата "Бъргдорф Гудман" (Bergdorf Goodman) в центъра на Ню Йорк. Същата година тя заведе иск срещу него въз основа на тези обвинения, но съдът не даде ход на делото. През 2022 г. тя отново заведе иск, в който обвини бившия президент в клевета и отричане на факта на изнасилването. Тръмп многократно е отхвърлял обвиненията и е казвал, че никога не се е срещал с Карол.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    41 14 Отговор
    Ей, това общество е болно - да обвини човек без доказателства и то след много години - тая правна система няма нищо общо с справедливоста. Значи отричането че е свършил нещо е също престъпление? Значи тя като го обвинила без доказателно не е разрушила неговата репутация а това че той отричал е разрушила нейната? Наисина как казваше Оруел в романа "1984" - "черното е бяло, лъжата е истина а незнанието е сила". Бих попитал бабичката какво е чакала дватрийсет години? И после в трета глуха.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 И тоя

    15 40 Отговор
    изобщо не го е срам да се кандидатира за президент след подобен резил.

    Коментиран от #4

  • 3 Нищо не е чакала

    11 26 Отговор

    До коментар #1 от "От страни":

    ,а вероятно е била заплашвана или е получила твърде малко пари за да мълчи толкова време .

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мьмь

    35 6 Отговор
    Какъв резил бре, филмари. Тия само чакат да изскочи нещо, за което да се хванат, че да го осъдят. Ще обвиниш някого за изнасилване след 30 години, без да имаш епикриза или каквото и да е, което да доказва, че физически това се е случило, ай бягай.
  • 6 еееееее, не е за вярване , смях

    37 6 Отговор
    30 години бабата е била "заплашвана" и за това сега вече незаплашвана го дава на съд за инасилване . Какъв е тоя съд , какви са тея прависти , ми то им липсва елементарна логика а да не говорим за друго. Смехотворци.За смях сте ,палячовци.

    Коментиран от #12

  • 7 Разкапана кочина -

    14 4 Отговор
    Само огън и меч ще я оправят вече! Тия американски съдии явно не учат математика - иначе щяха да знаят колко са 83 милиона и за какво могат да бъдат орисъдени!
  • 8 хехе

    23 3 Отговор
    "Същата година тя заведе иск срещу него въз основа на тези обвинения, но съдът не даде ход на делото"

    Разликата е, че преди 30 години Тръмп не им е бил политически опонент и следователно съдът е бил обективен.
  • 9 Павел пенев

    22 3 Отговор
    Американските проститутки се сещат че са изнасилени обикновено след 30 години, а съдиите им вярват и без доказателства, само на честна пионерска.
  • 10 Един

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "От страни":

    Е да в Матушка пък ако кажеш, че президента е женски полов орган си на първият влак за Сибир, без съд и присъда доживот. Прекрасно!!! Щатите имат една от най-независимите съдебни системи в света. На съдиите не им пука кой какъв е и никой не може да им нарежда. Не веднъж са блокирали тъпи решения на президенти, някакви съдии от Долно Нанагорнище.

    Коментиран от #14

  • 11 Абсурдистан

    0 15 Отговор
    И как ще става президент този отпадък, след като е осъден за клевета, демк и прозд клеветник. А предстои проезнасяне по още много дела.

    Коментиран от #13

  • 12 За смях си ти

    0 14 Отговор

    До коментар #6 от "еееееее, не е за вярване , смях":

    а клоуна е стиснат. Да и беше запушил устата с няколко пачки, както е правил и преди, но не. Сега ще плати повече.
  • 13 Как

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абсурдистан":

    както някои стават конституционни съдии...
  • 14 От страни

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Глупости. Сега е момента да гътат Тръмп сега се явила бабичката. До сега не е било нужно нямаше бабичка. Това за системата им. Нещо да си чул за доказателства? Нещо като следи на тялото или течности в тялото? Казваш след 30 години няма? Е като няма следи как ще се доказва? Или не се изискват доказателства? На вас ви пишеш черно вие бело.....Питам пак - като го обвинила без доказателно не е разрушила неговата репутация а това че той отричал е разрушила нейната?
  • 15 На секса

    2 1 Отговор
    клевета ли му казват вече?

    Коментиран от #21

  • 16 Какво са 80 милиона,

    4 1 Отговор
    на Украйна наринаха милиарди, сега Тръмп като стане президен, може да раздава милиони!?
  • 17 Най-много,

    0 0 Отговор
    на босия цървулите…
  • 18 Коментар

    2 0 Отговор
    Как се доказва такова нещо след толкова години без био материал,свидетели,видео запис и т.н.?Според мен е невъзможно.Гнила работа.

    Коментиран от #24

  • 19 !!!?

    3 0 Отговор
    Ега ти и порнографията!!!? Страната на неограничените илюзии и лъжи в действие. Тая писаруЖка защо чак сега са й сетила, а не на времето!!!? Това е действителността в ционисткото царство на мракобесието!!!?
  • 20 Сандо

    3 0 Отговор
    Ако съм на мястото на Тръмп щях да обвиня тази жена в изнасилване.И нека ТЯ да представи доказателства,че не е извършила такова деяние с чистия и невинен ангел Тръмп.И после следват други дела за подронване обществения имидж,за нанесени душевни вреди и там за каквото друго се сетите че могат да измислят развратените американски мозъци.
  • 21 Какъв секс бе?

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "На секса":

    Тая преди 30 години не е успяла да докаже нещо, за да изкънка мангизи, но след 28г се усетила че вече има шанс, заради удобната конюктура.
    И в пробната на магазина викала ли е, ако наистина я е изнасилвал или тихичко е пъшкала само?
    Освен това Тръм не е Макрон и всички го знаят
  • 22 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо не е чакала":

    А ти си й светил, та знаеш? Диванен експертин!
  • 23 Хасан

    0 0 Отговор
    Да взема и аз да го обвиня в изнасилване че да спичеля някои лев.
  • 24 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар":

    но виж новата концепция за демокрация и у нас дойде. Диана срещу Юлиян Вергов. Няма медицинска експертиза след 5-6 години се сетила, че я бил ритнал...
  • 25 Чума

    3 2 Отговор
    Но, вие мислите схематично нормално и не следите новините! Уважаемият съд не осъжда Тръмп за извършено деяние /изнасилване/, а заради твърдението му, че НЕ Го е извършил, като с това уличава госпожата в Лъжа и уронва престижа и, като я обвинява, че твърди неистини! Вие сте недорасли до американското демократично мислене и практики!