Last news in Fakti

29 Януари, 2024 13:38 1 010 12

Талат Джафери пое длъжността на министър-председател на Република Северна Македония

  • министър-председател-
  • република северна македония-
  • талат джафери-
  • встъпи в длъжност

Третото техническо правителство на Северна Македония, в което според изискванията на споразумението от Пържино от 2015 г. опозицията също има министри, беше гласувано в парламента вчера без гласове на ВМРО-ДПМНЕ

Талат Джафери пое длъжността на министър-председател на Република Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Днес, бившият премиер на Северна Македония, Димитър Ковачевски предаде своите задължения на Талат Джафери, министър-председателят на новоизбраното вчера от парламента на страната преходно правителство, предаде БТА.

„Виждам ангажираност в работата, концентрация на всички в правителството и смятам, че работата ще бъде на най-високо ниво. Призовавам всички в правителството, независимо от партийната си принадлежност, да работят в интерес на гражданите, икономиката, сигурността и стабилността”, посочи на съвместна пресконференция след церемонията Ковачевски.

По думите му правителството има създадена система за работа в кризисна ситуация, определени политики и мерки, а очакванията му са „всички да покажат ясна политическа воля за подкрепа както за икономическа, така и на политическа стабилност и за провеждане на мирни, честни и демократични избори”, което е и основната цел на техническото правителство на страната.

„Днес е по-добро време, в което всичко зависи от нас. Време за оптимизъм, вяра и вяра в себе си. За държавен отговор на това колко бързо ще се движим към ЕС”, посочи Ковачевски.

От своя страна новият технически премиер на страната Талат Джафери заяви, че новоизбраното правителство ще продължи да изпълнява заложените политики, а министерствата ще работят прозрачно и ефикасно, независимо колко дълъг ще бъде неговият живот.

Освен организирането и провеждането на свободни и честни избори, което е и основен ангажимент на техническото правителство, което се избира 100 дни преди провеждането им, Джафери отново посочи и задълженията пред държавата, произтичащи от проведения през миналата година скрининг (от Европейската комисия), които включват пътната карта за реформи в публичната администрация и план за действие за върховенството на закона, както и изготвяне на пътна карта за функциониране на демократичните институции в страната.

„Стоим зад започналата вече процедура за промени в конституцията, но конституционните промени са ангажимент не на правителството, а на парламента и на политическите субекти, които да намерят консенсус помежду си”, посочи Джафери в отговор на журналистически въпрос.

Церемония се проведе и в МВР, където досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски предаде длъжността на новоизбраният министър Панче Тошковски, номиниран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Третото техническо правителство на Северна Македония, в което според изискванията на споразумението от Пържино от 2015 г. опозицията също има министри, беше гласувано в парламента вчера без гласове на ВМРО-ДПМНЕ, а двамата министри от опозиционната партия отказаха да застанат до колегите си за общата снимка след полагането на клетва.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 0 Отговор
    Тия удариха дъното!
  • 2 Делю Хайдутин

    19 0 Отговор
    Това местният Пеевски ли е?
  • 3 Боруна Лом

    10 8 Отговор
    СКОРО И ПРИ НАС НЯКОЙ. ...МОХАМЕД.. СЪВСЕМ СКОРО!

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Боруна Лом":

    Султан Делян Първи!
  • 5 Анонимен

    24 1 Отговор
    До 20 години кьорав македонец няма да остане. Всичко ще е албански етнос.
  • 6 АКО МАКЕДОНИЯ БЕШЕ ВЛЯЗЛА ДО СЕГА В ЕС ,

    11 0 Отговор
    И НАШИЯ ПРЕМИЕР ЩЕШЕ ДА Е АЛБАНЕЦ - СИГУРНО БРАТА НА ДЖАФЕРИ !
  • 7 нннн

    19 0 Отговор
    Като не искат да признаят, че са българи, македонците скоро ще са албанци.
  • 8 Перо

    9 0 Отговор
    УДБашката партия на СЮК, водена от измисления македонист на ВМРО ДПМНЕ Мицкоски, ще духат супата на изборите!
  • 9 Ако сърбоманите в РСМ продължават

    5 5 Отговор
    да слугуват на руски и сръбски интереси, не е далеч времето, когато албанци ще бъдат единствените премиери на измислената им република. Нашите рубладжии успяха да ни скарат с народа на Запад от Гюешево. И се заслужиха деньгите, защото благодарение на платения фалшив патриотизъм на партии и хора у нас, македонците вече ни мразят. Много!
  • 10 Перо

    5 2 Отговор
    Мицкоски иска да саботира влизането на РСМ в ЕС, криейки се зад новия албански премиер, който да обере пасивите от изборите, както и етноса зад него. Не разбира ли, че цялата непроменена номенклатура от Титово време, народа ще ги линчува, ако нещата за ЕС ескалират към загуба! Ще го намерят Мицкоски и в Белград, и в Будапеща!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Мънкидонците, Джафери да обявява аншлуса с Албания и да се свършва с тая ваша мъка , а!?
Новини по държави: