Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 10:06 1 220 6

Мишел О'Нийл влезе в историята като националистически първи министър на Северна Ирландия

  • мишел о'нийл-
  • северна ирландия

Делегираното правителство на Северна Ирландия беше възстановено в събота - точно две години след разпадането му

Мишел О'Нийл от Шин Фейн влезе в историята, след като стана първия националистически първи министър на Северна Ирландия, предаде BBC.

Ема Литъл-Пенгели беше назначена за заместник-първи министър.

Връщането на разделението на властите следва прекратяването на бойкота на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) заради търговските правила след Брекзит.

О'Нийл заяви пред събранието, че това е "исторически ден", който представлява "нова зора".

Делегираното правителство на Северна Ирландия беше възстановено в събота - точно две години след разпадането му.

ДЮП беше бойкотирала делегираното правителство в продължение на две години заради проверките след Брекзит на стоките, пътуващи между Северна Ирландия и Великобритания.

Но след като сключиха нова сделка с правителството, те се съгласиха да се върнат към споделяне на властта.

Съгласно правилата за споделяне на властта, делегираното правителство в Северна Ирландия може да работи само на междуобщностна основа с участието както на юнионистите, така и на националистите.

Подобно на кабинета в Уестминстър, изпълнителният орган на Северна Ирландия е органът, който взема решения за Северна Ирландия и има правомощия да приема закони в много области.

Социалдемократическата и лейбъристка партия (SDLP) - петата по големина партия в асамблеята с осем членове - не се класира за участие в изпълнителната власт и премина в опозиция.

Лидерът на опозицията, членът на асамблеята от SDLP Матю О'Тул, заяви, че партията иска да накара институциите "да работят ефективно за народа на Северна Ирландия".

На последните избори през май 2022 г. Шин Фейн за първи път стана най-голямата партия в Стормонт, което ѝ дава право да номинира първия министър.

Въпреки че първият и заместник-първият министър заемат съвместен пост и имат равни правомощия, превръщането на О'Нийл в първи министър се разглежда като знаков момент за ирландския национализъм.

Перспективата за националистически първи министър "би била немислима" за поколението на нейните родители', заяви тя след назначаването си.

О'Нийл също така заяви, че "съжалява за всички животи, загубени по време на конфликта - без изключение".

"Погледът ми е насочен към бъдещето, искам да гарантирам, че ще се опитаме да излекуваме някои от тези рани от миналото и че няма да натоварваме днешното поколение с вчерашното."

Тя заяви, че въпреки подкрепата си за обединена Ирландия, тя ще "служи на всички еднакво".

О'Нийл обеща всеобхватност и уважение към всички.

"На всички вас, които сте британци и юнионисти - вашата национална идентичност, култура и традиции са важни за мен", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    10 2 Отговор
    И първата с католическо вероизповедание в протестантската област. Да не правя догадки, какъв би бил еквивалентът при нас. Светът тотално се обърка.

    Коментиран от #3

  • 2 Ей така

    7 4 Отговор
    Ирландците имат много да си връщат на пиратите, както и 3/4 от света де.
  • 3 РЕАЛИСТ

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бендида":

    И кой ти каза, че това е протестантска област. Това е все едно да кажеш, че Кърджали е турска област и да се учудиш , че там има християни. Протестантите там са заселници от по-големия Остров.

    Коментиран от #5

  • 4 фактите

    4 1 Отговор
    Мишел ОНийл влезе в историята като националистически първи министър на Северна Ирландия - ОПРАВЕТЕ СИ СЛОВОРЕДА ПРОСТИ МИСИРКИ.
  • 5 Бендида

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Разбирам идеята ти, но я поставяш в друг контекст. При тях разделението идва не само от това, че са протестанти и католици. В този ред на мисли споделих, дали у нас е възможно, да има националист мюсюлманин. И дали тази комбинация по нашите ширини,
    не би била умопомрачителна.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: