7 Януари, 2014 12:54 996 2

4 години затвор за бивш румънски премиер

  • румъния-
  • бивш премиер-
  • адриан нъстасе-
  • корупция-
  • присъда

Това е втората издадена присъда за Адриан Нъстасе

4 години затвор за бивш румънски премиер - 1
Снимка АП/БТА

Бивш министър-председател, който шокира румънците, с опита си да се простреля в областта на шията когато полицията дойде да го отведе до затвора, бе осъден за втори път по обвинения в корупция, в понеделник, съобщава АП.

Върховният касационен съд на Румъния осъди Адриан Нъстасе на 4 години затвор за вземане на подкупи и шантаж. Той бе намерен за виновен в незаконното получаване на 630 000 евро в афера с внесени стоки от Китай в периода между 2002 г. и 2004 г. Също така в тази сума влиза неплатен ремонт на негово недвижимо имущество, а ръководителят на компанията, извършила ремонтните дейности, бе назначен на висок държавен пост.

Присъдата идва по-малко от година, след като Нъстасе, най-високопоставеният политик вкарван в затвора в Румъния след падането на комунизма през 1989 г., бе пуснат след като излежа една трета от предишната си присъда, отново по обвинения в корупция.

Нъстасе се надяваше да направи политическо завръщане на изборите през 2014 г., твърдейки че обвиненията срещу него са били инсценирани и политически мотивирани.

Неговата съпруга Даниела получи тригодишна условна присъда за фалшифициране на документи и съучастие. Съдът постанови да бъдат конфискувани 410 000 евро от двойката, като решението е окончателно.

63-годишният Нъстасе, бе осъден на две години затвор през юни 2012 г. за незаконно набиране на средства за неуспешна президентска кампания през 2004 година. Той бе министър-председател на страната от 2000 до 2004 г., но загуби президентската надпревара от президента Траян Бъсеску.

Той се простреля в областта на шията след като научи за присъдата си през 2012 г., но се отърва само с леки наранявания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Кога ще дочакаме някой наш политик /заслужено/ да влезе в затвора...
  • 2 Georgi Enchev

    1 0 Отговор
    Ами то няма да останат политици в Българския парламент..
Новини по държави: