Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 05:13 952 11

Алиев печели президентските избори в Азербайджан с 92,05% от гласовете

  • илхам алиев-
  • избори-
  • азербайджан

Шестимата му опоненти признаха поражението си и няма да обжалват резултатите

Алиев печели президентските избори в Азербайджан с 92,05% от гласовете - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Досегашният президент на Азербайджан Илхам Алиев, който се кандидатира за пети мандат, води на извънредните президентски избори, проведени в републиката в сряда, с 92,05% от гласовете. Такива данни представи в ефира на телевизионния канал AzTv, цитиран от ТАСС, ръководителят на Централната избирателна комисия на Азербайджан Мазахир Панахов по повод резултатите от обработката на протоколите от над 93% от избирателните секции.

Парламентаристът и самоиздигнал се кандидат Захид Орудж е на второ място с 2,19%

Лидерът на Партията на великото съзидание Фазил Мустафа е получил 2% от гласовете, депутатът и лидер на "Обединен народен фронт на Азербайджан" Худрат Хасангулиев - 1,76%, лидерът на "Национален фронт" Рази Нурулаев 0,8%, лидерът на "Велик Азербайджан" Елшад Мусаев - 0,67%, самоиздигналият се бивш лидер на Либерално-демократическата партия на Азербайджан Фуад Алиев - 0,53%.

По данни на ЦИК окончателната избирателна активност на изборите е 76,73%, като в тях са участвали 4 971 032 от 6 478 840 регистрирани гласоподаватели. На последните избори през 2018 г. този показател е бил 74,5 процента.

За първи път в историята на Азербайджан те се проведоха на цялата територия на страната, включително и на върнатите под контрола на Баку карабахски райони. В Карабах бяха открити 26 избирателни секции, а в избирателните списъци бяха вписани 23 000 души. По данни на ЦИК избирателната активност там е била една от най-високите в страната. В Ханкенди (арменското име на Степанакерт, използвано по време на съществуването на непризнатата Нагорно-карабахска република) два часа след началото на изборите вече бяха гласували около 30 % от избирателите.

В Ханкенди Алиев и семейството му пристигнаха сутринта, за да гласуват в местна избирателна секция. Обикновено той гласува в избирателна секция в училище № 6 в Баку. Този път обаче азербайджанският лидер символично избра Ханкенди, където на 15 октомври 2023 г. издигна азербайджанския национален флаг, за да отбележи пълното възстановяване на контрола на Баку над Карабах.

Първите световни лидери, които поздравиха Алиев, бяха президентите на Беларус и Узбекистан Александър Лукашенко и Шавкат Мирзийоев. Те му се обадиха по телефона веднага след затварянето на избирателните секции в Баку и обявяването на екзитполовете. След това турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря с азербайджанския лидер. Унгарският министър-председател Виктор Орбан беше първият и засега единствен лидер на ЕС, който поздрави Алиев, като заяви, че очаква по-нататъшно засилване на сътрудничеството между Азербайджан и ЕС по време на председателството на страната му на ЕС през втората половина на годината.

Веднага след като ЦИК обяви първите официални данни за резултатите от обработката на протоколите от 54,47% от избирателните секции, Алиев беше поздравен от китайския президент Си Дзинпин, който му изпрати телеграма.

Всичките шестима негови съперници също поздравиха действащия президент с победата, като по този начин признаха поражението си. Те заявиха, че нямат основания да оспорват резултатите от гласуването.

Наблюдателите и членовете на избирателните комисии отбелязаха особено настроение сред избирателите. Депутатът от азербайджанския парламент Малахат Ибрахимгизи заяви по-рано пред ТАСС, че много граждани възприемат тези избори като празник и възможност да изразят уважение и благодарност към действащия държавен глава за връщането на Карабах под контрола на Баку.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛИЕВ Е ПРОЗАПАДЕН ЗА ТВА ГО

    11 0 Отговор
    НАРИЧАТ ПРЕЗИДЕНТ А НЕ ДИКТАТОР ШОТ Е ВЕЧЕ 45 Г НА ВЛАСТ....

    Коментиран от #4

  • 2 Радио Ереван

    8 2 Отговор
    Ашколсун, типичен пример за непровокирана агресия и геноцид срещу населението на съседна държава.
  • 3 Излагация

    3 1 Отговор
    Само със 76% ли? Сто си требе да са!
  • 4 интересно

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "АЛИЕВ Е ПРОЗАПАДЕН ЗА ТВА ГО":

    И как е 45 години на власт? Обясни на другарите

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така де

    3 2 Отговор
    Това са мижави проценти. Путин ще ги спечели със 140%.

    Коментиран от #11

  • 7 45 години

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "интересно":

    Заедно с баща си.

    Коментиран от #8

  • 8 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "45 години":

    Важно е,че газта от Азербайджан е демократична
  • 9 007

    1 0 Отговор
    Комплексите на сесесере са живи в повечето бивши републики!!! Разликите са само дали 80% , 90% или 100% са робите!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬
  • 10 ДРОГАРИТЕ ЗНАЯТ И ДЕМОКРАТИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "интересно":

    ЗНАЯТ КАК И ЗАЩО БОКО Е ОЩЕ НА СВОБОДА И ЗАЩО СЕГА ВНАСЯНЕ ТОК И 6500 ЗАВОДА СА НА СКРАБ А ДОРИ КИБРИТ И НАЛЪМИ СИ ПАЕХНЕ НИЙ А НЕ СА ВНОС КАТО СЕГА....
  • 11 А МОЖЕШЕ И БАЙ ТОШО ДА ОСТАНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Така де":

    И ДА СЧУПИ РЕКОРДИТЕ.....