Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 04:14 689 5

Байдън и Макрон призоваха Израел да внимава с офанзивата в Рафах

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • рафах-
  • джо байдън-
  • еманюел макрон

Джо Байдън предупреди Нетаняху да не я започва, без да е осигурена безопасността на цивилните, докато Макрон изцяло е против инвазия в града

Байдън и Макрон призоваха Израел да внимава с офанзивата в Рафах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел не трябва да започва военна операция в град Рафах, без да осигури безопасността на около 1 милион души, които са се подслонили там, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Байдън и Нетаняху са разговаряли в продължение на около 45 минути, дни след като лидерът на САЩ заяви, че военният отговор на Израел в ивицата Газа е бил "прекомерен" и изрази сериозна загриженост относно увеличаването на броя на жертвите сред цивилното население в палестинския анклав.

Разговорът е бил съсредоточен основно върху продължаващите усилия за осигуряване на освобождаването на останалите 132 заложници, държани от ислямистката групировка "Хамас" в Газа, съобщи пред репортери високопоставен служител на администрацията, като отбеляза, че през последните седмици е бил постигнат "реален напредък".

Въпреки че все още има някои "значителни" пропуски за преодоляване, сделката е "почти постигната" каза още служителят и добави, че Байдън е подчертал, че е необходимо този напредък да бъде използван, "за да се осигури освобождаването на всички заложници възможно най-скоро".

Байдън също така е подчертал мнението си, че "военна операция в Рафах просто не може да се проведе без надежден и изпълним план за осигуряване на безопасността и подкрепа за повечето от 1 милион души, които сега са се подслонили там", заяви служителят, като добави, че хората просто нямат "къде да отидат."

Острите предупреждения на Байдън срещу военна операция в град Рафах, който е разположен в южната част на Газа на границата с Египет, идват на фона на предупрежденията на хуманитарните агенции за помощ, които твърдят, че подобна операция може да доведе до много повече жертви, както и на опасенията, че тя би могла да провали усилията за освобождаване на заложници, посочва Ройтерс.

Управляваната от "Хамас" телевизия "Акса" снощи цитира високопоставен лидер от групировката, който е заявил, че израелска сухопътна офанзива в Рафах ще "взриви" преговорите за размяна на заложници.

Канцеларията на Нетаняху заяви, че е наредила на военните да разработят план за евакуация на Рафах и за унищожаване на четири батальона на "Хамас", които според нея са разположени там.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас снощи пристигна в Доха за разговори за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа с емира на Катар, чиято страна е в центъра на усилията за посредничество и е домакин на политическите лидери на групировката "Хамас".

Палестинската информационна агенция УАФА съобщи, че Абас ще се срещне с емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани днес, но не уточни дали той ще се срещне и с лидерите на "Хамас". Групировката отдавна е в противоречие с Абас и неговата базирана на Западния бряг групировка "Фатах".

Франция, която изразява дълбоко безпокойство от израелските удари в Рафах, снощи призова Израел да прекрати боевете, за да избегне "катастрофа", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Една голяма израелска офанзива в Рафах би създала катастрофална хуманитарна ситуация от нов и неоправдан мащаб", заяви Кристоф Льомоан, заместник-говорител на френското външно министерство. "За да избегнем катастрофа, ние отново призоваваме за прекратяване на боевете", добави той в писмено изявление.

Париж отбеляза, че "днес Рафах е място, където намират убежище повече от 1,3 милиона души". "Градът е и жизненоважен пропускателен пункт за доставки на хуманитарна помощ за населението на Газа", подчерта говорителят.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху снощи отново прояви неотстъпчивост в стремежа си да започне офанзива срещу града. Той увери, че за населението ще бъдат създадени хуманитарни коридори за сигурност.

"В Газа, както и навсякъде другаде, Франция се противопоставя на всяко принудително разселване на население, което е забранено от международното хуманитарно право", коментира Кристоф Льомоан. "Бъдещето на ивицата Газа и нейните жители може да бъде само в една палестинска държава, която да живее в мир и сигурност редом до Израел", добави говорителят.

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" проникнаха от ивицата Газа и извършиха нападение в южната част на Израел, в резултат на което загинаха над 1160 души, повечето от които цивилни, според официални израелски данни.

Около 250 души бяха отвлечени в този ден и насилствено отведени в Газа. По данни на Израел там все още са държани 132 заложници, за 29 от които се смята, че са мъртви.

В отговор Израел започна офанзива, в резултат на която в палестинския анклав бяха убити над 28 064 души, по-голямата част от които жени, деца и юноши, според последните данни на министерството на здравеопазването на "Хамас".

Една офанзива срещу Рафах ще застраши преговорите за освобождаване на заложниците, държани в Газа, предупреди групировката "Хамас", която контролира ивицата Газа, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Идиоти!
  • 2 Иван

    5 1 Отговор
    Да извърши геноцид, но внимателно.
  • 3 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    3 0 Отговор
    Аз пък помислих, че Байдън е говорил с Митеран...
  • 4 Лумпен

    0 0 Отговор
    Съучениците вместо да призовават да санкционират !
    Щото и за тях ще има видов ден ...!
  • 5 пенко

    0 0 Отговор
    САЩ ГУБЯТ СВЕТОВНОТО СИ ВЕЛИЧИЕ И ОТ ИЗРАЕЛ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ПАРЛАПУЧИНА !!!!