Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 04:53 907 4

Незначителни загуби за коалицията на Шолц при повторното гласуване в Берлин

  • олаф шолц-
  • германия-
  • избори-
  • берлин

То бе разпоредено от съда, след като бяха отчетени множество неуредици на вота през 2021 г.

Незначителни загуби за коалицията на Шолц при повторното гласуване в Берлин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц понесе незначителни загуби на частичното повторение на федералните избори в Берлин от 2021 г., разпоредено от съда, след като бяха отчетени множество неуредици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През декември Конституционният съд на Германия разпореди повторение заради неуредиците по време на изборите в града през септември 2021 г., включително неправилно попълнени бюлетини или пълната им липса.

Според предварителните резултати от вота снощи, при преброени 97,5% от избирателните секции, управляващата лявоцентристка Германска социалдемократическа партия на Шолц и коалиционните му партньори "Зелените" и Свободната демократическа партия отчитат по-ниски резултати с около един процентен пункт сред берлинските избиратели.

Междувременно консервативните християндемократи (ХДС) и крайнодясната популистка "Алтернатива за Германия" подобряват резултатите си с около един процентен пункт.

Не се очаква вотът да промени мнозинството в лявоцентристката управляваща коалиция на Шолц, тъй като засяга само 0,9% от избирателите в цялата страна, но резултатът ще бъде тълкуван като отражение на общото ниско удовлетворение от правителството, отчетено от неотдавнашни социологически проучвания, посочва ДПА.

В по-широк план вотът е разглеждан като начало на ключова изборна година в Германия, като изборите за Европейски парламент са насрочени за 9 юни, а след това през септември ще се произведат избори в провинциите Саксония, Тюрингия и Бранденбург.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шолц

    27 1 Отговор
    7 процента и Ала Бала с машините.
  • 2 Хохо Бохо

    21 0 Отговор
    На следващите избори загубите ще са значителни
  • 3 Абе правителството

    15 0 Отговор
    На шолца са пълни дебили. Някои анализатори обаче са на мнение, че тези съзнателно унищожават Германия. Но то и намирисва на конспирация. Може ли при липса на газ, да спреш и атомните централи? Да пуснеш милиони хрантутници и когато народът ти вече негодува и изнемогва, да организираш демонстрации и протести против опозицията??? Че тя не е управлявала до сега, да се стигне до тука? Виновни са тези на власт, НО обвиняват за всичко тези, които ги критикуват!!!
    Остави, ами и се намират тъпанари, които се връзват и демонстрират против опозицията!!!
    Много приличат на британците. Вече за нищо не стават. Коренните немци до 40 годишна възраст нямат акъл, колкото и домашния им любимец- котарак или куче.
  • 4 Иванушка 🇷🇺

    3 0 Отговор
    Мизерстващите германци са неспасяеми и страшни.
    Ситуацията напомня на идването на Хитлрр на власт.
    Тогава милиони гладни, изпаднали германци и селяни гласуваха за това Чудовище. Шолц е следващото 👎
Новини по държави: