Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 15:57 1 666 20

Вучич: Сърбия е решена да ускори пътя си към ЕС, но очакваме ясни сигнали от Европа

  • сърбия-
  • алексадър вучич-
  • европейски съюз

Вучич се среща днес с Мицотакис в Белград, където присъстваха на откриването на сръбско-гръцки бизнес форум

Вучич: Сърбия е решена да ускори пътя си към ЕС, но очакваме ясни сигнали от Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Днес президентът на Сърбия, Александър Вучич, заяви по време на срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че акцентира върху твърдата решеност на Сърбия да ускори своето присъединяване към Европейския съюз. Въпреки това, той изрази очакване от страна на Европа за ясни сигнали и подкрепа по пътя на Сърбия към членство в ЕС, съобщи агенция Танюг и БТА.

Вучич се среща днес с Мицотакис в Белград, където присъстваха на откриването на сръбско-гръцки бизнес форум.

Казах на Мицотакис недвусмислено, че Сърбия е твърдо за продължаване и ускоряване на европейския си път, че сме благодарни на Гърция за подкрепата и че това не е просто изречение, което политиците повтарят като мантра, а е от съществено значение за нашата страна, каза Вучич.

Сръбският държавен глава каза още, че Сърбия и Гърция винаги взаимно са подкрепяли териториалната си цялост и че вярва, че така ще бъде и в бъдеще.

Гърция е една от петте страни в ЕС, които не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област Косово.

Гръцкият премиер подчерта на съвместната пресконференция, че регионалното свързване е най-важно за евроинтеграцията, както и използването на европейските фондове, предназначени за Западните Балкани, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Трябва да използваме европейските фондове, предназначени за Западните Балкани. Регионалното свързване, което преди всичко свързва гражданите, е едно от най-значимите неща за евроинтеграцията“, подчерта Мицотакис.

Той посочи, че сътрудничеството по отношение на енергийната стабилност е важно както за Сърбия и Гърция, така и за целия регион и Европа.

„Подкрепяме вертикалния транспорт на газ от юг на север и обратно“, допълни гръцкият премиер.

Той подчерта, че сръбската икономика е най-развита в региона на Западните Балкани, а Гърция е най-големият поддръжник на евроинтеграцията на Сърбия.

Сръбският президент припомни, че тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Вярвам, че това ще бъде година на огромен напредък и растеж в икономическите ни отношения и търговския ни обмен“, посочи Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    24 4 Отговор
    Сръбски политици заявяват ,че най големите врагове на Сърбия са , Хърватска и след нея България. Няма брато , няма врато ,никакъв ЕС.
  • 2 Копейкин

    20 3 Отговор
    Вучич иска да изяде хляба на Орбан,кой ще лиже задните части на Путин и ще прави сечено на ЕС!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    10 2 Отговор
    И тия чубани се изплюваха в.лицето на блатниците, ревете копейки гладни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    7 3 Отговор
    Оставете го вучич, най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 7 гумата

    13 2 Отговор
    Ако Сърбия влезе в ЕС, България трябва да се махне от там. Сърбите са руски военни съюзници и ще саботират България и ЕС. Няма място за сърбите в ЕС поначало и не може да има преговори с тях.
    С македонците е същото. Трябва да почакат поне един век и да се отърсят от комунизма и руската си зависимост. Един Виктор Орбан стига! Повече не може!
  • 8 Клети нещастни копейки

    6 3 Отговор
    Вучич не чете ли форумните списвачи какво пишат - ЕС се разпада, ЕС фалира .... ?
    Явно на никой не му пука за мнението на Tётя Myтpoфaнoвa разпространявано от копейките.
  • 9 Българин

    4 4 Отговор
    Докато дойде време да влизате в ЕС, няма да има в какво да влизате.
  • 10 Путинофил

    9 0 Отговор
    Братя срби,
    на кого ни оставяте, бащице?
    Нали бяхте с путин?
  • 11 Здрасти

    11 0 Отговор
    Чакай сега, нали сърбите са пъреи дружки с Путин и Русия и чакат ЕС да фалира, спагъхне и там прочие??? Как така искат в ЕС???

    Коментиран от #12

  • 12 гражданин на евроГейския съюз

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Здрасти":

    Или политиците на Албания и Сърбия искат гражданите им да станат гейове или самите граждани на тези страни искат да станат гейове. Бил съм и 2 двете държави скоро, обиколил съм ги доста и хората там не са педерунгели и фалшификат както във всички държави в ЕС. Влезеш ли в евроГейският е неизбежно да се трансформираш в Гей. Така, че работата хич не отива на добре, ако самите им граждани искат да са в евроГейският съюз.
  • 13 Сърбия в ЕС ЕС - Нанай си !

    2 1 Отговор
    Няма как да стане щот SS се разпада.
  • 14 да си знаеш

    4 0 Отговор
    Как ЕС бе ? Нали са заедно с Русия,да си ходят в евразийския съюз или БРИКС,какво се натискат за ЕС ? Русофилските продажници казаха,че бъдещето било в евразийския съюз,нито,че не се знае дали съществува още тоя съюз !
  • 15 Ф16 Вайпър

    2 0 Отговор
    На тоя шумадийски свинар някой трябва да му обясни,че ЕС е организация на цивилизовани народи и държави,такива като тях нямат място при нас
  • 16 Върба

    2 1 Отговор
    Такива сигнали ще ви даваме заедно с Хърватия и Албания, че няма да ви се вярва. Този юго-текезесар си мисли, че ще взима еврофондове и ще се перчи на всички. Има да коленичи в София, след това в Загреб, след това пак в София и за разнообразие в Тирана. Това племе ненавижда България и българите и от тяхната отрова дадоха на българите в Македония. После им се върна в Косово. Още територии ще губят. Искаме граница с Хърватия!
  • 17 ГА НИЙ СИ ХАРИЗАХМЕ БТК ЗА

    0 2 Отговор
    За няколко милиона СРЪБИТЕ СИ ГО ПРОДАДОХА ТЯХНИЯ ЗА 20 МЛРД. ГА НИЙ СИ ПОДАРИХМЕ АВИОКОМПАНИЯ БАЛКАН ТЕ Е СИ ПРОДАДОХА ТЯХНИЯ ЗА 100 МЛРД.
  • 18 Косово е Независимо

    1 0 Отговор
    Чакал милия Европа да го замоли и покани лично с фанфари и празненства
  • 19 Мохамед

    2 1 Отговор
    Сърбия не трябва да влиза в ЕС!
  • 20 Ох ли

    1 0 Отговор
    Този е сол t@ш@k@ на Путейкин Отваря му се като черноморска мида в сОЗОПОЛСКИЯ ЗАЛИВ
Новини по държави: