Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 13:23 793 19

Сенатори от САЩ ще посетят Унгария с цел да настояват за включването на Швеция в НАТО

  • сенатори-
  • сащ-
  • посещение-
  • унгария-
  • швеция-
  • нато-
  • американско посолство

Американското посолство съобщи, че сенаторите пристигат "на мисия, чийто основен предмет са стратегическите въпроси пред НАТО и Унгария"

Сенатори от САЩ ще посетят Унгария с цел да настояват за включването на Швеция в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Двупартийна делегация от Конгреса на САЩ ще посети Унгария в неделя. Визитата е част от засилващия се натиск върху Будапеща да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, когато унгарският парламент се събере за новата си сесия след зимната ваканция, предаде Ройтерс.

Американското посолство съобщи, че сенаторите пристигат "на мисия, чийто основен предмет са стратегическите въпроси пред НАТО и Унгария".

Унгария е единствената страна от Алианса, която все още не е ратифицирала молбата на Швеция за присъединяване - процедура, която изисква одобрението на всички членове на Северноатлантическия пакт. Нежеланието на Будапеща да утвърди най-сетне кандидатурата на Стокхолм обтегна отношенията със САЩ и предизвика безпокойство сред съюзниците, отбелязва Ройтерс.

Швеция подаде молба за членство в НАТО през май 2022 г., което бе историческа промяна в традиционната външна политика на неутралитет на Стокхолм, а решението за предприемане на тази стъпка бе следствие от руското нахлуване в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който има по-добри отношения с Русия, отколкото с много други държави от ЕС и НАТО, казва, че по принцип правителството му подкрепя присъединяването на скандинавската страна към Алианса, но въпреки всичко процесът по одобряване на кандидатурата ѝ от унгарския парламент остава замразен.

Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който пряко засяга националната сигурност на САЩ и сигурността на Алианса като цяло, заяви този месец американският посланик в Унгария Дейвид Пресман.

Кандидатурата на Стокхолм може да бъде ратифицирана от парламента в края на този месец, когато той се събере за новата си сесия след зимната ваканция, обяви парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС. В сряда шведският външен министър заяви, че очаква Унгария да одобри молбата за членство на страната му скоро.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    19 3 Отговор
    Какво ги интересува Америка нали ще напускат НАТО
  • 2 Град Симитли

    12 2 Отговор
    Джон Маккейн пукна(слава богу)!
    И тия ще ръднат на Орбан на ХХХ!
  • 3 Мммммм

    7 14 Отговор
    Извънредни новини! Алексей Навални е починал! Новината вече е по чуждите медии. Руската диктатура убива всичко наред. Кога ще се събуди руския народ?

    Коментиран от #7

  • 4 щурецъ

    17 2 Отговор
    Аз не мисля,че Орбан ще им отстъпи на тия нахалитети от УСА-то.

    Коментиран от #8

  • 5 МАРЧО

    15 3 Отговор
    АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕИСТВИЕ, НЯМА НЕ ИСКАМ НЯМА НЕДЕИ ЕТО ТАКА ЗАРОБИХА СВЕТА КРАВАРИТЕ С ИЗНУДВАНЕ
  • 6 Я по добре

    6 5 Отговор
    Да я изгонят от ЕС и НАТО тази рублария да видят тия рублари къде сесесерът гладните

    Коментиран от #10

  • 7 Никога

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мммммм":

    Невъзможно е, рашистите са умствено увредени от деца зомбирани

    Коментиран от #9

  • 8 Орбан

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "щурецъ":

    Ще им отстъпи. Къде ще отиде. Ще намерят с какво да го шантажират. Те такива държави като Китай се опитват да шантажират, та него ли.А той е стар маджарски хитрец и ще се направи на девица, а пред другите на мъж, че видите ли, единствено за благото на страната
  • 9 Тиква

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Никога":

    Добре, че ти не си. Това , с което мислиш, че мислиш се нарича телевизор.
  • 10 Шенгенченце

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Я по добре":

    Гледай скоро да не умреш от преяждане щото свършва "хубавото време" на Европата . Да не си спомниш, че баба ти по време на "сесесерето" правеше консерви, ама умря и не ти остави рецепта.
  • 11 Хасковски каунь

    5 2 Отговор
    Тия от САЩ няма да се орахатят.
    Щяха да вземат от Еквадор руско оръжие и да го прехвърлят в Украйна. Братята руси им спряхя бананите. Вчера голяма еквадорска делегацие посети Червения килим, и от днес има вече еквадорски банани.
    АЛА оръжие от Еквадор нямаааа.
    Браво на Русия - само кол в жопа на САЩ

    Коментиран от #12

  • 12 Хасковски каунь

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хасковски каунь":

    Ей сега ще видим ,че великият Орбан / унгарски БОКО/ как ще кандиса. Демагог!
  • 13 Ццц

    5 0 Отговор
    Американски сенатори отиват в Унгария, за да настояват министър-председателят да повлияе на парламента да гласува влизането на Швеция в НАТО. Егати демокрацията, егати суверенитета. По всички демократични правила парламантът трябва да казва на министрите какво да правят, но днес едва ли има демократична държава, която да се управлява по този начин, с изключение на Швейцария може би. И ако нова не е алчност и лицемерие, здраве му кажи. Никога България не е цъфнала и вързала когато на гости са идвали американски сенатори. Да му мислят унгарците.
  • 14 УСА боклук

    1 1 Отговор
    Орбан е най-големия европейски балон
  • 15 А народът на Швеция

    3 0 Отговор
    кога е "ратифицирал" молбата за присъединяване? Референдум имаше ли?
  • 16 ЯМБОЛИЯ

    2 2 Отговор
    Вън путинска Унгария от Европа Унион и НАТО.
  • 17 пенко

    2 0 Отговор
    СПОМНЕТЕ СИ ЗА ДОТРЕСЛАЦИТЕ СЕНАТОРИ ОТ ЦИОНИСТКИТЕ ЩАТИ ---КОИТО / ЧРЕЗ НАШИТЕ Г ЪЗО ЛИ ЗЦИ ХРАБРИ /- НИ ЛИШИХА ОТ " ЮЖЕН ПОТОК " / ЕДИНИЯТ ПУКНА БЪРЗО И ГО ИЗКАРАХА НАЦ. ХИРООО / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Явно

    1 0 Отговор
    Ще трябва Унгария да напусне НАТО и Швеция да се присъедини. Щом на Орбан не му харесва Унгария да е в НАТО и без причина спира Швеция.
  • 19 Шляхтиц

    0 0 Отговор
    Каква работа имате в Унгария?????? Демокрация ли ще носите ??????? От другия край на планетата. Ако съм на мястото на Виктор Орбан няма да ви позволя да се приземите в Унгария.
Новини по държави: