Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 21:52 1 717 40

Румъния ще получи от Нидерландия още 6 изтребителя F-16

  • румъния-
  • холандия-
  • изтребители-
  • ф-16

Букурещ укрепва своята отбрана

Румъния ще получи от Нидерландия още 6 изтребителя F-16  - 1
Снимка: БГНЕС

Още шест нидерландски изтребителя F-16 ще пристигнат в Европейския център за подготовка, базиран в Румъния, през следващите месеци. Това съобщи днес румънският министър на отбраната Анджел Тълвар след среща с нидерландския си колега Кайса Олонгрен в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността, предаде агенция Аджерпрес.

През ноември 2023 г. в Румъния бе открит Европейски тренировъчен център за Ф-16 във военновъздушната база Борча близо до Фетещ, на 150 километра източно от столицата Букурещ, припомни БТА. Нидерландия предостави между 12 и 18 самолета Ф-16 за програмата, в рамките на която ще се обучават и украински пилоти. Производителят на изтребителите "Локхийд Мартин" изпрати инструктори и персонал за поддръжка.

Министрите на отбраната на Румъния и Нидерландия са обсъдили на днешната си среща широк кръг теми от общ интерес, като особен акцент е бил поставен върху сигурността в Черноморския регион, особено в контекста на агресивната война на Руската федерация срещу Украйна, информира министерството на националната отбрана на Румъния в прессъобщение, цитирано от Аджерпрес.

Министър Анджел Тълвар е осъдил руските нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура по река Дунав и е представил усилията на Румъния за поддържане на безопасността на гражданския морски трафик. В този контекст той е обърнал внимание на тристранното споразумение между Турция, Румъния и България за противодействие на опасностите, които представляват плаващите морски мини в Черно море.

Обсъдени са били също напредъкът по съвместните програми за обучение, участието на нидерландските военни през 2022 г. и 2023 г. в ръководената от Франция бойна група на НАТО в Румъния, разполагането на три безпилотни самолета MQ-9 Reaper в Румъния през 2024 г. , което е първо за Нидерландия, както и разполагането на самолети в Европейския център за обучение на F-16 в Румъния и тяхната роля за укрепването на регионалната отбрана и сигурност, се посочва в прессъобщението на министерството на националната отбрана.

Що се отнася до подкрепата за Украйна, румънският министър на отбраната е припомнил твърдата подкрепа на Румъния за обучението на украински пилоти в Европейския център за обучение на F-16 във Фетещ.

Министър Тълвар изрази своята благодарност за силния военнополитически диалог между Румъния и Кралство Нидерландия чрез постоянна подкрепа за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО в района на Черно море, се посочва в прессъобщението.

"Благодарих на министъра за решението на правителството в Хага да допринесе значително за укрепване на отбраната на източния фланг на НАТО и по-специално на Черноморския регион, като разположи войски и високотехнологично военно оборудване в Румъния, включително самолети F-16 за Европейския център за обучение на F-16", е посочил министърът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 12 Отговор
    румънягите са по принцип част от БГ и до 19век там официалният е бил български! трябва да се подкрепяме във всичко

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Сдадохме Авдеевка за 3 дни

    9 5 Отговор
    Мариуполь мы не сдадим
    Попасную мы не сдадим
    Рубежное мы не сдадим
    Северодонецк мы не сдадим
    Лисичанск мы не сдадим
    Соледар мы не сдадим
    Бахмут мы не сдадим
    Марьинку мы не сдадим
    Авдеевку мы не сдадим
    ——— вы находитесь здесь ———
    Часов Яр мы не сдадим
    Угледар мы не сдадим
    Купянск мы не сдадим
    Орехов мы не сдадим
    Славянск мы не сдадим

    Продолжение следует...

    Коментиран от #40

  • 3 Хохо Бохо

    10 14 Отговор
    Румъния ще получи от Нидерландия още 6 изтребителя F-16, а Путин ще получи още няколко ръждясали ракети от Северна Корея...

    Коментиран от #10, #13

  • 4 12343211

    1 2 Отговор
    И ние искаме...
  • 5 Хохо Бохо

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    ...и са писали на кирилица

    Коментиран от #8

  • 6 Мдааа

    19 2 Отговор
    Само България нищо не получава! Нашите отрепки са слузести!

    Коментиран от #20, #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОТарАК

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    мда..много хора , особено ,,русофили,, не се и замислят , как всъщност се е появила Румъния ,и че 700г. сме били една държава , като конфедерация нещо

    Коментиран от #11, #15

  • 9 ХаХа

    4 4 Отговор
    Пък за нас пак чертежите

    Коментиран от #16

  • 10 Хахахаха

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Като обикновен розов гейпарадчик, надали си запознат с корейският арсенал, камо ли с размерите му! При всички случаи надхвърля този на всички гейдържави взети заедно, неколкократно!
  • 11 Били Сме

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Ама кога е имало Царекато Калоян

    Коментиран от #12

  • 12 КОТарАК

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Били Сме":

    да-НАЙ великият наш цар
  • 13 а ние какво ще получим,

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    след като още преди няколко години боко тиквата занесе камара пари за стари самолети без установки (ПБЛАТИХМЕ СИ) и ОЩЕ НИЩО няма от тях - дори не се споменават. За другите подаръци, за нас чрез нашите управ-ници - по-ми-я-ри не дават дори и като платят с парите на хората прескъпо!!!!
  • 14 Иван Иванов

    4 2 Отговор
    Трябва да сме силни и могъщи, колко било лесно, вземаме Ф-16 и - това е.

    Има идея в това - но дали са наземни или изстребители, ако са наземен бомбардировач - може да унищожи - мост. Ако е изстребител - само си лети наоколо.
  • 15 мачко,

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    правиш се нещо на историк, но нито си по темата, нито показваш най-минимални познания. ИЧ ТЕ НЕМА. ТРАЙ СИ, не се излагай, нищо че си мачок.

    Коментиран от #19

  • 16 Дааа

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "ХаХа":

    Ние ще получим още 8 чертежа за вторите 8 самолеттчета, аааа и 170 чертежа на бронирани камиончеттта...
    И всичко това, само...САНО за 7- 8 милиарда..
    Е, ама имаме сглобка и то ТУК....
  • 17 А50

    3 3 Отговор
    Летят Калибри и Искандери по резервите на ВСУ. Ако не е грешка, скоро не бяха пускани Калибри. Интересно колко са натрупали и за кого ги пазят
  • 18 АЗ С ДЕЛТАПЛАНЕТА НА ТАРАН ЩЕ ГИ СВАЛЯ

    2 4 Отговор
    Ф 16 С ДЕЛТАПЛАНЕРИСТА МЕН АКО СЕ СБИЕ И ПАДА АЗ ЛЕТЯ С ДЕЛТАПЛАН НА 5 МЕТРА НАД ЗЕМЯТА И КАТО ЗАБЕЛЕЖА Ф 16 В НЕБЕТО БЪЛГАРСКО ДАВАМ ГАЗ И ЛЕТЯ ВЕРТИКАЛНО И ЦЕ ЦЕЛЯ В ОПАШКАТА НА ФКАТА
  • 19 КОТарАК

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "мачко,":

    и къде пък точно се изложих , русоспийо?
  • 20 Виновен е Радев

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Той ги отказа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 3682

    5 0 Отговор
    Разликата е че нашите са нови и са най - новите варианти блок 70 ,ама тъпото е че са в малко количество .
    На румънците са втора ръка с полуживотна модернизация от блок 15 на нивото на блок 50 поне ,ама са в по голямо количество .
    Но поне нашите ще имат повече живот ,но пък румънците искат купуват Ф-35 и след 10 години ще ги ползват вероятно, а ние друга алтернатива нямаме за сега .

    Коментиран от #25

  • 25 Тези са за

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "3682":

    Украйна,бе.Румъния ще си купи 35

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хасан Хаспела

    10 5 Отговор
    Румънците се усетиха овреме и разкараха всички руски таралясници. Специално МиГ-29, дори се отказаха да ги модернизират и ги извадиха от въоръжение, като модернизираха над 100 МиГ-21. Логично дойде времето да преминат на западна техника. И това не са само Ф-16, а и "Пейтриът", които попиляха руските Су-та в Украйна и прехвалените "Кинжали" и "Циркони", както и "Хаймарс", който изпрати на оня свят половината от ликвидираните в Украйна "асвабадители". Въпросът е, защо в България, двадесет години от влизането ни в НАТО, ние още се занимаваме с руски боклуци? Явно в Румъния, отдавна се простиха с миналото, докато тук все още се занимаваме с руски подлоги, като Радев и Ко и паметници на окупационната червена орда.

    Коментиран от #34, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 вейл

    2 4 Отговор
    Ще плашат орлите с тези изтребители . След Окрайна , Руснаците най-много да прескочат до Приднестровието , ако пчеличката Мая се подаде на краварския натиск и пусне окраинците да нападнат Приднестровието . Румънците пак няма да могат да се намесят и ще си го отнесе пчеличката като Зеления ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Комунисти вън от Бг

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан Хаспела":

    Румънците изтрепаха всички техни комунисти отдавна и затова сега са по-добре от нас. Доста техни депутати посетиха и затвора. Тук в България комунистите са още живи и техните слуги им лъжат зад. части и затова няма оправия. Докато не ги..., България няма се оправи. Един комунист няма вкаран в затвора! Толкова сме зле спрямо румънците

    Коментиран от #36

  • 35 Илиев

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан Хаспела":

    Напълно прав си,но нали Бг е 16та република,много е трудно да се избавим от тази Руска сган.Ако не бяхме в НАТО бих бил сериозно притеснен за бъдещето на България,но ние с какво допринасяме за този съю
    з???
  • 36 ффф

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Комунисти вън от Бг":

    Ти нещо много си се объркал с думата комунист ....да не би Горбачов и Елцин да са били комунисти или Луканов ....комунстите бяха свалени от власт след като си отиде Брежнев , след него в Русия взеха вса ги наричали Враг на народа .ласта алчни за пари проамерикански предатели и тук е същото , комунисти няма , но чак сега разбира защо комунистите са били безмилостни към кулаци , индустриалци , банкери , адвокати , прокурори , съдии , част от интелигенцията и най-вече политици и са ги наричали Враг на народа .

    Коментиран от #37

  • 37 грешка в писането в № 36

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ффф":

    Ти нещо много си се объркал с думата комунист ....да не би Горбачов и Елцин да са били комунисти или Луканов ....комунстите бяха свалени от власт след като си отиде Брежнев , след него в Русия взеха власта алчни за пари проамерикански предатели и тук е същото , комунисти няма , но чак сега сега се разбира защо комунистите са били безмилостни към кулаци , индустриалци , банкери , адвокати , прокурори , съдии , част от интелигенцията и най-вече политици и са ги наричали Враг на народа .

    Коментиран от #38

  • 38 Хм Хм

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "грешка в писането в № 36":

    И като избиха интелигенцията на нацията останаха глупави хора и резултатът е три фалита на държавата.
    Умна политика с глупави хора не се прави.
    Колкото до Румъния - тя дава всичко на НАТО, ние не. Затова тя получава, ние не. Резидентът спря модернизирането на армията.
    А относно комунистите. Ами то тука е пълно с такива, камо ли във властта.
  • 39 0183

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тези са за":

    Не не са за Украйна всичките .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: