Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 13:54 3 242 8

Южна Африка иска Международният съд в Хага да обяви израелската окупация за незаконна

  • южна африка-
  • хага-
  • израел-
  • окупация-
  • палестинци-
  • международен съд

Израел не присъства на изслушванията, но изпрати писмено изявление, в което се казва, че едно консултативно мнение би било вредно за постигането на споразумение с палестинците чрез преговори

Южна Африка иска Международният съд в Хага да обяви израелската окупация за незаконна - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник Южна Африка призова Международния съд (МС) да издаде необвързващо правно становище, заявявайки, че израелската окупация на палестински територии е незаконна. Този ход се обосновава с твърдението, че това ще подкрепи усилията за постигане на споразумение, съобщава Ройтерс и News.bg.

Представители на Южна Африка откриха втория ден от изслушванията в МС, известен още като Световния съд, в Хага. Изслушването следва искане от Общото събрание на ООН за консултативно или необвързващо становище относно окупацията през 2022 г. Повече от 50 държави ще представят аргументи до 26 февруари.

В понеделник палестински представители поискаха от най-висшия съд на ООН да обяви израелската окупация на тяхна територия за незаконна, като също така казаха, че консултативното становище на съда може да допринесе за решение за две държави и траен мир.

Израел не присъства на изслушванията, но изпрати писмено изявление, в което се казва, че едно консултативно мнение би било вредно за постигането на споразумение с палестинците чрез преговори.

"Ясна правна характеристика на естеството на режима на Израел над палестинския народ може само да помогне за коригиране на продължаващото забавяне и постигане на справедливо уреждане", каза пред съдиите Вусимузи Мадонсела, посланикът на Южна Африка в Нидерландия.

Последният прилив на насилие в Газа, насърчен от атаките на "Хамас" в Израел на 7 октомври, усложни вече дълбоко вкоренените оплаквания в Близкия изток и навреди на усилията за намиране на път към мир.

Съставът от 15 съдии на МС беше помолен да преразгледа израелската "окупация, заселване и анексиране... включително мерки, насочени към промяна на демографския състав, характер и статут на Свещения град Йерусалим, както и от приемането от него на свързано дискриминационно законодателство и мерки ."

Очаква се на съдиите да отнеме приблизително шест месеца, за да издадат становище по искането, което също ги моли да разгледат правния статут на окупацията и последиците от нея.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    5 25 Отговор
    Тея па да се оплачат на Путлер
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нагли чер-нил-ки

    7 22 Отговор
    кажете нещо за Донбас и Крим бе. ааа.. то тУА не било кат уНУА
  • 4 Делю Хайдутин

    10 14 Отговор
    Вместо Путин в Хага съдят Хазарите.хи хи хи
  • 5 А бе,когато"решиха"

    12 0 Отговор
    да съдят Путин,не им трябваше шест месеца,а шест часа!Трима съдии са в списъка за издирване на РФ-живи или мъртви!
  • 6 Гошо

    2 0 Отговор
    Чuфyтuте са деца на сатаната.
  • 7 Петър

    1 0 Отговор
    До кога светът си затваря очите? Арабите в Израел, защо не говорят за окопация?
    До 1967г Какво пречеше да се създаде палестинската държава според резулюцията на ООН?
  • 8 Стойчев

    0 0 Отговор
    До кога светът си затваря очите? Арабите в Израел, защо не говорят за окопация?
    До 1967г Какво пречеше да се създаде палестинската държава според резулюцията на ООН?