Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 14:18 1 027 11

Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • война-
  • хамас-
  • официален план

В ивицата Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план

Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху представи план за ивицата Газа след края на конфликта. Това е първото му официално предложение за края на войната в управляваната от ислямистката организация "Хамас" палестинска територия, предаде Ройтерс и БТА.

Според документа, представен снощи на членовете на Израелския кабинет по сигурността и видян днес от Ройтерс, Израел ще запази контрола върху сигурността на всички земи на запад от река Йордан, в това число окупирания Западен бряг и ивицата Газа - територии, в които палестинците искат да създадат независима държава.

В списъка с дългосрочни цели Нетаняху отхвърля "едностранното признаване" на палестинската държавност. Той казва, че уреждането на въпроса с палестинците ще бъде постигнато само чрез преки двустранни преговори, но не назовава кой ще представлява палестинската страна.

В ивицата Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план. Той не уточнява кога ще започне този междинен етап и колко дълго ще продължи. Израелският премиер поставя като основно условие за възстановяването на Газа, голяма част от която е напълно унищожена от израелската офанзива, пълната ѝ демилитаризация.

Нетаняху предлага Израел да има присъствие на границата между Газа и Египет в южната част на палестинския анклав и да си сътрудничи с Кайро и Вашингтон в тази област, за да предотврати опитите за контрабанда, в това число и на пропускателния пункт в Рафах.

За да се замени управлението на "Хамас" в Газа, като същевременно се запази общественият ред, израелският премиер предлага да се работи с местни представители, "които не са свързани с терористични държави или групи и не са финансово подкрепяни от тях".

Нетаняху призова и за преустановяване на дейността на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци и замяната ѝ с други международни групи за помощ.

Войната в ивицата Газа бе предизвикана от ръководеното от "Хамас" нападение в южната част на Израел на 7 октомври, при което по израелски данни са били убити 1200 души, а 253 бяха взети за заложници. Според контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа от началото на конфликта на територията на палестинския анклав са загинали над 29 400 души, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    3 4 Отговор
    През моите дълги години достигнах до заключението ,че един безполезен човек е Шломо(еврей); двама са адвокатска кантора и трима или повече са правителство."

    Джон Адамс -сенатор
  • 2 Сталин

    3 4 Отговор
    Един евреин постъпил на работа в търговския отдел на фирма и бил много добър в работата ,но колегите му не го харесвали и се чудили как да се отърват от него без скандал.Решили да му дадат трудни задачи за работата,решили да го пратят в Англия да продава" Лади", отива евреина в Англия у след 2-3 месеца се връща с контракт за продажба на Лада в Англия,там му било лесно,Лондон е пълен с евреи и след няколко телефонни разговора евреите започват да лобират в парламента ,раздават се пари и се гласува контракт за внос на Лади в Англия.Колегите на евреина решили да му дадат още по трудна задача,пратили го Япония да продава калкулатори,там се забавил 5-6 месеца ,но се върнал с контракт за внос на калкулатори в Япония,там евреина се забавил ,тъй като в Япония няма много евреи,но след много телефонни разговори и срещи успял да намери един евреин и започват да лобират в парламента и накрая се гласува контракт за внос на калкулатори в Япония,колегите на този евреин започнали да се чудят каква по трудна задача да му дадат и решили да го пратят в Африка да продава шуби,отива евреина в Африка и са забавил една година ,и колегите му вече си мислели че са се отървали от него ,но на края на годината евреина се връща с контракт за продажба на шуби в Африка,там се е забавил по дълго тъй като в Африка има евреи ,обаче няма правителство и евреина е трябвало да организира избори,да се избере парламент и създаде правителство и да се гласува закон за контракт за внос на шуби
  • 3 Калпазанин

    1 4 Отговор
    Един оцелял гост, имал план как да се държи с домакина си който го е спасил от камерите. Няма такова долно лицемерно животно като евр@@@@
  • 4 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    6 2 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 5 Генерал Колев

    5 0 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Иран трябва да бъде изключен от ООН. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 6 Българка

    3 2 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 7 Лумпен

    3 3 Отговор
    Нагъл евреин!
    Марш в Аушвиц !
  • 8 111

    2 2 Отговор
    Лаете ли, лаете като безпомощни крастави кучета срещу силата на евреите. Хайде, вървете ги спрете, ха-ха-ха.

    Коментиран от #9

  • 9 Радвай се още

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Някоя друга годинка детеубийц или техния слуга. Но а.д.а е вечен да знаеш!
    Докато все още можеш да дишаш помисли какво ще правиш в а.д.а ако не си промениш!

    Коментиран от #10

  • 10 111

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Радвай се още":

    Добре пенцио, разбрах. Аре, пий си хаповете да се успокоиш.
  • 11 Шарл Де Гол

    1 0 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.