Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 14:25 1 222 12

Армения подписа договор с френска компания за закупуване на снайперски пушки

  • армения-
  • франция-
  • договор-
  • пушки

Франция също така е обещала да обучи петима арменски военнослужещи във военната академия „Сен-Сир Коеткидан“ и е предложила подкрепата си за обучението на сержанти

Армения подписа договор с френска компания за закупуване на снайперски пушки - 1
Снимка: БГНЕС

Днес Армения подписа договор за закупуване на снайперски пушки с френската компания Пе Же Ем и писмо за намерение за обучение на арменски военнослужещи във Франция в момент, когато Ереван се стреми да намали зависимостта си от Москва, предаде Франс прес и БТА.

"Армения възприе идеята за модернизация на армията, ще използваме собствените си ресурси и помощта на партньорски държави, става въпрос за това да можем да използваме всички инструменти на мира, за да защитим границите си", заяви арменският министър на отбраната Сурен Папикян на съвместна пресконференция с френския си колега Себастиан Льокорню.

Стойността на придобитото оборудване не се уточнява, отбелязва АФП.

Франция също така е обещала да обучи петима арменски военнослужещи във военната академия „Сен-Сир Коеткидан“ и е предложила подкрепата си за обучението на сержанти.

Френският министър на въоръжените сили потвърди, че Франция ще изпрати военен съветник, специализиран в областта на противовъздушната отбрана, за да помогне на Армения да се защити "от евентуални удари на потенциални агресори" срещу цивилни граждани.

Армения "се обръща към партньори, които са истински доставчици на сигурност", добави той на пресконференцията в отговор на въпрос за влошените връзки между Ереван и Москва, която е неин исторически съюзник.

Армения започна процес на реформиране на въоръжените си сили, организирани в съответствие със съветската доктрина и стандарти, посочва АФП.

По думите на Папикян сътрудничеството с Франция, което датира от времето след поражението на Армения във войната с Азербайджан през 2020 г., е навлязло в "практическата си фаза" и вече е "системно и широкообхватно".

"В Армения пристигна първата партида от закупеното от Франция военно оборудване. Това са прибори за нощно виждане, които бяха доставени снощи. Ще пристигнат също бронирани машини "Бастион". Ако на Армения ѝ потрябват ракети за ПВО с различен обсег, такива също ще бъдат доставени", каза Льокорню.

Френският министър отбеляза, че скоро Париж ще може да предложи на Армения системи "Мистрал" - въпрос, който е обсъдил с Папикян.

"Това са ракетни системи с малък обсег. Много лесно е да се научиш да боравиш с тях. Вече обсъждахме веднъж тази тема с министър Папикян. За защита на втория ешелон на въздушното пространство предложихме системи за ПВО със среден обсег", каза още Льокорню.

Париж се опасява от нова военна ескалация с Азербайджан - историческият съперник на Ереван в този размирен регион на Кавказ.

През есента Франция и Армения вече подписаха писмо за намерения относно противовъздушната отбрана, включващо придобиването на три радара "Граунд Мастър" (Ground Master - GM200) на компанията "Талес", способни да открият вражески самолет на разстояние 250 км, и прибори за нощно виждане, произведени от "Сафран" (Safran) и доставени вчера.

При мълниеносна офанзива през септември миналата година Азербайджан напълно възстанови контрола си върху подкрепяния от Армения сепаратистки регион Нагорни Карабах, след три десетилетия на конфликт, отбелязва арменската новинарска агенция.

Все още обаче има редовни сблъсъци между арменската и азербайджанската армия, които в средата на февруари се обвиниха взаимно за обстрел по границата, при което според Ереван са загинали четирима арменски войници.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р.а.з.порен П.у.теняк

    9 17 Отговор
    Даже Армения разбра колко подли са
    Братюшките .

    Никой не иска да се занимава с Кремълската Хунта .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванушка 🇷🇺

    17 7 Отговор
    Арменския алкаш на снимката надали и слон от пет метра ще уцели, но щом е решил с френски пушкала да се поглези, прав му път.
  • 4 Хасан Хаспела

    6 15 Отговор
    Айдее, русията я изритаха и от Арменският пазар на оръжия. Арменците видяха, че руският скрап не струва. Четирите им Су-30, които "Големият Брат", щедро им продаде, така и не получиха нито ракети, нито бомби, дори и неуправляеми. Само малко снаряди за оръдието, ей така да "попуцат" за кеф. Поради тази причина си седяха в хангарите по време на войната с Азербайджан.
  • 5 Нормалните

    4 10 Отговор
    се разграничават от фашистка русия!
  • 6 Доставчик на сигурност

    16 4 Отговор
    Да разчиташ на Франция за това е все едно да чакаш от умрял писмо. Ако не вярвате питайте тези в Африка на които Франция им доставя сигурност от години
  • 7 Азерите излезнаха по-съобразителни

    13 1 Отговор
    Избраха правилният доставач на сигурност
  • 8 Жмуц

    13 1 Отговор
    "Географията е проклятие"! Пет снайпериста и сто пушки няма да решат проблема Турция и Азербайджан да имат обща граница.
  • 9 На гол тумбак

    8 1 Отговор
    Чифте винтовки ...
  • 10 Полша

    10 1 Отговор
    Разчитахме 1939 на Франция ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До Бай ганя

    6 2 Отговор
    Русия купува през Армения. На бай ганя пак не му е ясно.