Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 04:21 807 5

Израел: Ще засилим атаките срещу "Хизбула", дори при примирие в Газа

  • израел-
  • хамас-
  • палестина

Военните представиха план за "евакуация" на мирни граждани от "бойните зони" в анклава

Израел: Ще засилим атаките срещу "Хизбула", дори при примирие в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обеща да засили атаките срещу ливанската военна групировка "Хизбула", дори ако бъде постигнато временно прекратяване на огъня с "Хамас" в ивицата Газа, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

"Хизбула", вече заяви, че ще спре почти ежедневните си атаки срещу Израел, ако бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа. Но израелският министър на отбраната подчерта, че всеки, който смята, че временното прекратяване на огъня за Газа ще се прилага и за северния фронт, "греши". "Ще продължим огъня и ще го правим независимо от юга, докато не постигнем целите си", обеща Галант. Според него целта е проста: да се изтласка "Хизбула" от израелската граница - чрез дипломатическо споразумение или със сила.

"Хизбула" започна да нанася удари по Израел почти веднага след като "Хамас" предизвика боевете в Газа със смъртоносна атака по южната граница на Израел от ивицата Газа на 7 октомври, припомня АП. Десетки хиляди цивилни граждани от двете страни на израелско-ливанската граница бяха разселени от продължаващия цикъл на ракетни и ракетни нападения на Хизбула и израелски въздушни удари и артилерийски огън.

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла заяви в реч по-рано този месец, че групировката ще се придържа към прекратяване на огъня в Южен Ливан, ако бъде постигнато примирие в Газа. Но той добави, че тя ще възобнови и ще увеличи атаките, ако Израел продължи да нанася удари в Ливан след споразумение с "Хамас".

Междувременно израелската армия представи план за "евакуация" на мирни граждани от "бойните зони" в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА, позовавайки се на изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Съобщението беше направено преди очакваната израелска офанзива в Рафах - пренаселен град в южната част на палестинската територия, наричан от Нетаняху "последната крепост" на ислямисткото движение "Хамас".

Снощи израелските военни съобщиха, че военните съобщиха, че на кабинета е бил представен "план за евакуация на населението от районите на бойните действия в ивицата Газа и предстоящия оперативен план". Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа, "за да се предотврати мародерството в северната ивица и други райони", се казва в съобщението, цитирано от ДПА. В краткото съобщение не бяха дадени никакви подробности.

В съобщението на израелските военни не се споменава изрично Рафах, където са струпани 1,5 милиона палестинци, търсещи убежище от сраженията в други части на изолираната крайбрежна зона. Нетаняху иска бързо да стартира плановете за военна офанзива в Рафах въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Той заяви през уикенда, че ще свика кабинета в началото на седмицата, за да бъде разрешен оперативният план, отбелязва ДПА.

В международен план планираната офанзива срещу град Рафах, който е препълнен с бежанци, е силно критикувана. Дори съюзници като САЩ призовават Израел да прояви сдържаност. Въпреки това Нетаняху е твърдо решен да премине към настъпление в Рафах. Премиерът многократно е подчертавал, че ще бъде невъзможно да постигне военната си цел за елиминиране на "Хамас", ако в Рафах останат четири батальона на групировката.

В същото време израелски войници приключиха дейностите си в болницата "Насър" в Хан Юнис, като арестуваха около 200 заподозрени в тероризъм палестинци, които се криели в медицинския център, потвърдиха днес Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Това предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

ЦАХАЛ добавиха, че елитното подразделение "Шайетет 13" и сили от 98-а дивизия на армията са открили и други признаци на терористична дейност в болницата, включително големи количества оръжия. В болницата са били открити и запечатани кутии с лекарства, на които са били изписани имената на израелските заложници.

По време на продължилото няколко дни претърсване продължиха операциите по снабдяването на болница "Насър" с хуманитарна помощ, включително и с алтернативен генератор, който да осигури непрекъснато подаване на електроенергия. В координация с международната общност бяха доставени и храна, вода, медицинско оборудване и бебешки храни.

Като предпазна мярка и по молба на служителите в болницата израелски офицери координираха прехвърлянето на няколко критично болни пациенти в други болници в района. Преместването е било извършено в координация с международната общност, съобщиха от ЦАХАЛ.

Преди да си тръгнат, войниците почистиха районите, в които са работили, и доставиха още една пратка с храна.

85% от болниците в Газа се използват за терористични дейности

Според говорителя на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари 85% от болниците в Газа се използват от "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад" за терор.

През декември Ахмед Калот, директор на болницата "Камал Адван" в северната част на ивицата Газа, потвърди пред израелски следователи, че той и други служители са били агенти на "Хамас".

По време на разпита Кахлот описва как групировката "Хамас" е използвала болници и линейки, за да укрива свои агенти, да извършва военни действия, да транспортира членове на терористични отряди и дори да предаде отвлечен израелски войник.

Други жители на Газа са разказали на израелските разпитващи, че са се внедрили дълбоко в Палестинското дружество на Червения полумесец, за да използват болниците като база за нападения.

Агенция ТПС отбелязва, че както вече е съобщила, групировката "Хамас" активно е използвала болницата "Шифа" - най-големият медицински център в Газа. "Хамас" изстрелвала ракети от болничния комплекс, криела заложници в недрата на сградата, изтезавала сътрудници и прокопала тунели, свързващи "Шифа" с близки обекти. Израел публикува и запис на телефонен разговор, който потвърждава, че "Хамас" съхранява и поне половин милион литра гориво под комплекса.

Междувременно в Дженин, в Северна Самария, израелски войници, маскирани като лекари и медицински сестри, убиха трима терористи, които се криели в болницата "Ибн Сина" и планирали предстояща терористична атака.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 240 израелци и чужденци бяха взети за заложници при нападенията на "Хамас" срещу израелски общности в близост до границата с Газа на 7 октомври. Израел наскоро обяви 31 от оставащите 134 заложници за мъртви.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    3 0 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 2 Лумпен

    3 5 Отговор
    Думи думи само думи ......
    Съд Санкции бойкот срещу убийците от Израел кога ?
    Европа и САЩ са лицемерни и само въртят опашки пред евреите!
    Срам !

    Коментиран от #5

  • 3 Анализатор

    6 0 Отговор
    Ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и синжаб.
  • 4 Генерал

    3 2 Отговор
    Засилването на атаките няма да реши проблема. Прави се планировка по провеждането на мощна атака. Обкръжава се групировката и се унищожава. Сталинград 1942 година е пример за това.
  • 5 Християнка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лумпен":

    Господин Лумпен, помисли, какво би станало с жена ти и дъщеря ти , ако по време на терористичната атака на ХАМАС, двете бяха в кибуците, с извършените издевателства и изнасилвания при останалитех израелски момичета? Първо мисли и тогава пиши. Емоциите понякога пречат.