Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 06:36 1 159 6

Властите в Сеул дадоха срок на протестиращите лекари да се върнат на работа ВИДЕО

  • южна корея-
  • протести-
  • лекари

Младите медици рискуват да бъдат наказани заради едноседмичното недоволство

Властите в Сеул дадоха срок на протестиращите лекари да се върнат на работа ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Правителството на Южна Корея съобщи на младите лекари, че имат срок до края на февруари да се върнат на работа или рискуват да бъдат наказани заради едноседмичния протест, който наруши обслужването на пациентите в няколко големи болници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Две трети от лекарите ординатори и стажанти в страната напуснаха работа в знак на протест срещу план на правителството за увеличаване на броя на студентите, приемани в медицинските училища, в опит да се справи с недостига на лекари, който според властите ще се задълбочи в едно от най-бързо застаряващите общества в света. Протестът принуди болниците да отхвърлят пациенти и да отменят процедури.

"Предвид сериозността на ситуацията, правителството отправя последна молба", заяви министърът на безопасността И Сан-мин при откриването на заседание на работната група, като добави, че в болниците цари хаос, а службите за спешна помощ са достигнали "опасна ситуация".

"Ако се върнете в болницата, която сте напуснали, до 29 февруари, няма да бъдете държани отговорни за това, което вече се е случило", добави той. "Призоваваме ви да помните, че гласът ви ще бъде чут силно и най-ефективно, когато сте до пациентите."

Правителството и преди е предупреждавало, че може да предприеме правни действия срещу лекари, които не изпълняват заповедта за връщане на работа, включително съдебно преследване, евентуален арест и отнемане на медицинските им лицензи. Младите лекари, които протестират, казват, че правителството първо трябва да се заеме със заплащането и условията на труд.

Заместник-министърът на здравеопазването Пак Мин-су заяви, че тези, които не се върнат до 1 март, ще бъдат изправени пред минимум тримесечно отнемане на медицинския им лиценз, както и пред други правни действия. Старшите лекари и частнопрактикуващи лекари не се присъединиха към протеста, но проведоха митинги, на които настояваха правителството да се откаже от плана си за увеличаване на квотите в медицинските училища.

Много южнокорейци подкрепят този план, лансиран от президента Юн Сук-йол. Неотдавнашно проучване на Галъп Корея показа, че около 76 % от анкетираните одобряват плана, независимо от политическата им принадлежност, а отделно проучване на общественото мнение, проведено от Риълметър, показа, че рейтингът на одобрение на Юн се е повишил до 41,9%, надхвърляйки 40% за първи път от осем месеца.

Някои лекари обаче твърдят, че планът на правителството има за цел да спечели повече гласове на парламентарните избори през април. Преподавателите по медицина в Националния университет на Сеул призоваха в изявление властите да отложат обсъждането на плана до след изборите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    20 1 Отговор
    Здравеопазване по американски ! Не е като да има лекар и зъболекар във всяко село , но пък ако имаш кинти ще живееш! Ако нямаш , загиваш! Така се играе на див капитализъм!
  • 2 А, ако не спрат

    18 1 Отговор
    Протестите, какво - в концлагери ли ще ги изпратят? А ни лъжете, че уж имало разлика между Северна и Южна Корея!

    Коментиран от #5

  • 3 Хахаха

    11 0 Отговор
    Ко стана с демокрацията бре, нещо май а ?!? Разликата между комунизма и капитализма е само в няколко букви.
  • 4 Ричард Естес

    4 0 Отговор
    Южна Корея е демократична държава. Не може да поставя ултиматуми на протестиращите. Не може да ги държи само те да носят отговорност ! Нали така ! Да пита Големия брат от САЩ !
  • 5 Наистина

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "А, ако не спрат":

    Няма никаква разлика.Това е демокрация по холивудски, само лъжи.
  • 6 Наркос

    1 0 Отговор
    Демокрация в повече ,)
Новини по държави: