Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 04:24 2 491 4

България подписва Декларацията от Гент

  • декларация-
  • гент-
  • публична администрация

Още 28 страни ще полагат усилия за изграждането на по-качествени публични администрации

България подписва Декларацията от Гент - 1
Снимка: Уикипедия

В Гент 29 страни подписват Декларацията от Гент, предаде БТА. Тези страни ще полагат усилия за изграждането на публични администрации, които по по-добър начин представят обществото, прилагат политики, основаващи се на данните, и следят за баланса между вътрешни и външни служители. Организатор на срещата на ниво ЕС е белгийската министърка на държавните служби Петра де Сутер.

"Тези страни постигнаха споразумение, което набляга на това, че публичните администрации трябва да работят в интерес на обществото. Основата на управлението са правата на гражданите и нашата отговорност да се грижим за всеки жител. В Европа става дума за над половин милиард души", каза Де Сутер.

Изборът на Белгия като място на срещата е умишлен. "Тази среща се провежда в Белгия, защото понастоящем ние сме председатели на Съвета на Европейския съюз. Следователно, ние сме домакини на срещата на министрите на държавните служби. Двадесет и девет страни се срещат в Гент, присъстват също еврокомисарите Йоханес Хан и Елиза Ферейра".

Общият брой на заетите в централните публични администрации на тези страни е около девет милиона държавни служители, каза Де Сутер. "Нашата цел е да им помогнем при формулирането на политики, базирани на достоверни данни. Като последователно включвате изследователи и експерти, можете да развиете по-добри политики. Единодушното признаване на този принцип от всички европейски правителства е много важна основа".

Освен това участващите страни се надяват, че администрациите ще отразяват по-добре разнообразието на обществото. "Работата в публичната администрация трябва да е привлекателна за всички. Държавната служба трябва да е огледало на обществото. Понастоящем разнообразието в кадровите политики не се наблюдава еднакво във всички страни. Именно това променяме. Това е първата стъпка към подобрението".

На последно място, страните се задължават да наблюдават баланса между вътрешната и външната служба.

"Всяка година се отделят значителни средства за наемането на външни експерти. На тази практика се обръща много голямо внимание, тъй като често може да се окаже по-скъпа от вътрешната експертиза. Освен това, чрез изнасянето извън администрациите на различни умения се създава риск от намаляване на познавателната база на служителите в администрациите, което да доведе до намалена способност за бързо и безпроблемно действие. Ангажираме се със съхраняването на този баланс".

Страните, които подписват Декларацията от Гент са: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Нидерландия, Норвегия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания и Швеция.

Декларацията бе подписана и от еврокомисарите Йоханес Хан (за администрацията и бюджета) и Елиза Ферейра (за кохезията и реформите).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още една служба или комисия

    13 3 Отговор
    Нас много ни бива да подоисваме декларации и да създаваме административна бюрокрация.
    За 30 години само реформираме и подоряваме и все по-зле става.
    В тази връзка знаете ли колко е държавната администрация в БГ и колко е в Холандия?
  • 2 Киро Кърпела

    17 2 Отговор
    Не знам какво е баланс между вътрешни и външни служители, ама знам че на държавната хранилка що народ кльопа и баш ги е еня за “интересите на обществото”
  • 3 Гост

    1 7 Отговор
    браво дано са полезни
  • 4 Гост

    8 1 Отговор
    По електронно управление сме последни в Европа и сме в аналоговия свят с ходене по гишета и връщане отново и отново, заради грешка в издадения документ от служител или служителката, която не ни е казала, че трябвало да се извади още нещо. С години ходих да изкарвам документи в съвет,община , кадастър и къде ли не , за едно калпаво място в близост до София.
Новини по държави: