Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 09:30 678 29

Броят на молбите за убежище в ЕС се е увеличил

  • молби-
  • убежище-
  • европейски съюз-
  • увеличил-
  • броят-
  • сирия-
  • афганистан-
  • палестина-
  • мигрантска криза-
  • израел-
  • хамас

Най-голям е броят на кандидатствалите за убежище от Сирия и Афганистан

Броят на молбите за убежище в ЕС се е увеличил  - 1
Снимка: БГНЕС

Броят на молбите за убежище в Европейския съюз се е повишил с 18%, достигайки до 1,14 милиона през 2023 г. - най-високото ниво от мигрантската криза през 2015-2016 г. насам, съобщава Ройтерс и News.bg., позовавайки се на Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA).

Новите данни вероятно ще подхранят и без това разгорещения дебат за миграцията и крайнодесните настроения преди поредицата местни и национални избори на Стария континент, както и изборите за Европейски парламент през юни.

Най-голям е броят на кандидатствалите за убежище от Сирия и Афганистан.

В нова тенденция турските граждани съставляват третата по големина група кандидати - те са подали 82% повече молби в сравнение с предходната година.

Броят на палестинците, кандидатстващи за убежище, се е увеличил до рекордно високо ниво - близо 11 600 след войната между Израел и "Хамас".

Агенцията отбелязва, че е трудно да се установи техният точен брой, тъй като повечето от страните членки на ЕС не признават Палестина за държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 щурецъ

    3 1 Отговор
    Колко ли от тия 11600 бежанци ще бъдат изпратени в България?

    Коментиран от #19

  • 3 без коментар

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    По изказването ти мога да преценя колко глуповат и елементарен човек си.
    Пожелавам ти никога да не си в тяхното положение, да ти се налага да емигрираш в друга държава, а жителите на съответната държава да те смятат за талибан и терорист!
    Но изобщо не се очудвам за начина по който разсъждаваш, то щом големите "европейци" от белите страни смятат всички хора от близкия изток за терористи, значи смятай в какъв свят живеем.
    С какво украинците са повече от сирийците или палестинците?
    А, да, едните са християни, а другите мръсни мюсюлмани, нали?
    Да ви пиая на съвременния свят!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 долу ЕС

    6 0 Отговор
    Фабрис Леджери застана зад думите си и в интервю за Remix News. „Това, което особено ме шокира в начина, по който реагира Европейската комисия, и по-специално еврокомисарят Йохансон, беше, че те промениха мисията на „Фронтекс“. Йохансон ми каза в края на октомври 2019 г., когато я видях за първи път: „Но с този европейски корпус защо ви трябват оръжия и униформи? Мигрантите идват с любов и вашата работа е да ги приветствате. Европа е застаряващ континент и независимо дали ви харесва или не, трябва да ги приветствате“.
  • 5 Ами разликата е, че

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "без коментар":

    украинските бежанци бягат наистина от война. Минават легално границата през КПП където се записват имена, адреси и др.подробности. Повечето са жени, деца и старци над 60г. Има и млади мъже част от които са съпрузи на украинки, но не са украинци, има и млади мъже НГВС и такива които са си платили да ги пуснат. Голяма част си намират работа и/или отиват в други държави. Афганистанците, сирийците, иракчаните са по неписано правило мъже 20-40г. 90% и са икономически мигранти. Минават нелегално границата, без документи за самоличност, а в техните държави вече няма война - в Сирия има още, но само около Идлиб. Не работят, закачат жените, искат джамии, халал , правят атентати, не се интегрират. Те това е разликата, но много хора не я разбират и ги слагат под общ знаменател.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 6 Най лесното е

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "без коментар":

    да не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.

    Коментиран от #12, #14

  • 7 Хахахаха

    4 0 Отговор
    Защо все запада и ЕС трябва да помага на всички диктаторски държави, които са се взели за голяма работа? Защо запада помага на всички, а всички лаят срещу запада? Защо?
  • 8 Ами добре

    3 0 Отговор
    им е в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии, имами бол.

    Коментиран от #26, #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахахаха

    2 4 Отговор
    Защо не бягат за Рая на Земята, русия? Там получават веднага и гражданство? Защо? Защо всички бягат в "прогнилия" запад?
  • 14 тъпанари

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Най лесното е":

    Тогава се моли Турция да не пусне всички 3 милиона ++ сирийци към Европа, че както сте се наакали тогава ще ви видя какво ще правите! Винаги сте били такива страхливци, винаги сте изпитвали ужас към хората от близкия изток, и не само! Дори се правите, че не виждате какво се случва с Палестина, защото аз по новините не виждам нищо адекватно отразено около тази жестока война водена от Израел.

    Искам само да те попитам, нашите Ганьовци много ли са работливи?

    Нима не бият жените си?
    Нима не виждаме всеки ден насилие над жени и беззащитни хора? Ние сме по зле от арабите бе! Излез малко навън и виж как хората живеят, не само да лаете по форумите!

    Коментиран от #18

  • 15 Голем смех

    3 1 Отговор
    А броят на молбите за убежище в русия как е ?
  • 16 Генерал Колев

    4 0 Отговор
    Това представлява голяма опасност за Европа. Спокойно богатите арабски държави могат да приемат мигрантският поток, но не го правят. Затворили са границите си. Политиката на емирите и ходжите е да завладеят Европа посредством високата популация. Вижте Турция, как на порции през нея минават хиляди мигранти и идват в ЕС, чрез България. Това не може да продължава. Необходимо е да се постави въпросът в ООН, Катар, ОАЕ и другите богати арабски държави да отворят границите си за мигрантите. Една вяра са. Крайно време е.
  • 17 Мислителят в копривата

    7 0 Отговор
    Тези никога няма да се интегрират сред европейците. Самоубийствена та политика продължава и набира скорост!

    Коментиран от #25

  • 18 На турците

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "тъпанари":

    също им е писнало от тия навлеци сирийците, а ги покани Ердоган за да гласуват за него. Нали руснаците ги освободиха вече,над 70% от Сирия е свободна, къде бягат? Американците също се изнесоха от Афганистан, от кого бягат те - май от самите себе си. Не може ЕС да се превърне в развъдник на араби и африканци, канят да дойде оня чичко с мустачките.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 скакалец

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "щурецъ":

    Всичките! Денков се е съгласил.
  • 20 хаха

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "На турците":

    Освободили само на думи, ти наистина ли вярваш, че Русия или САЩ биха помогнали на която и да е държава от добра воля? Сирия я има само на карта, както и Ирак, иначе де факто са си поделени между големите батковци.
  • 21 Сириец

    0 4 Отговор
    Време изгони руски окупант от Сириа щото много сириец ша доде у Бугариа.

    Коментиран от #23

  • 22 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "На турците":

    Защо мигпантите не отиват в богатите арабски държави? Саудитска Арабия апример само тя може да приеме всичките мигранти, ама не иска прошлеци. Затова е затворила границата. Приема само такива, като Роналдо и Меси. Хора с много пари. Вземете Египет, какво пречи да приеме палестинците. И тя затворила границата. Същото са направили богатият Катар, Кувейт и т.н. Излиза, че емирите и ходжите са по умни от нашите политици от ЕС. Натирили са мигрантската паплач да завладее Европа, чрез високата популация. И ако продължават нещата така, ще я завладеят.
  • 23 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сириец":

    Много сириец трябва да отиде В Катар, а не в Бугария. Мюсюлмани сте, не християни. Ще мигрирате в мюсюлманските държави, едня вяра сте, а не в християнските. Няма кой да ви търпи повече да източвате социалните фондове.
  • 24 Да отидат

    4 0 Отговор
    Милиони в къщите на Урсула, Меркел, сглобените... Ами те ги искат и тогава да си ги отглеждат у тях.
  • 25 Българка

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мислителят в копривата":

    Те са дошли в ЕС не да се интегрират. Дошли са , чрез високата популация да превземат ЕС. И ако така продължават нещата, Европа ще стане мюсюлмански континент. Трябва всеки мигрант дошъл в Европа, да подпише декларация за отказ от мюсюлманството и забрана носенето на синжаб, бурки и шалвари. Изповядване по християнски. Който не иска връщане обратно там откъдето е дошъл.
  • 26 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ами добре":

    В Саудитска Арабия вземат само такива като Роналдо и Меси. Не вземат прошлеци. Кой ще ти пусне тия чаршафи да цапат лъскавият Рияд.
  • 27 честито

    5 0 Отговор
    Вчера пак два самолета ни върнаха.Все професори и академици.

    Коментиран от #28

  • 28 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "честито":

    Кацнаха 2 самолета, общо 45 мигранта. 30 доктори от Сирия ни изпрати Австрия и 10 АЙ ТИ специалисти от Афганистан ни изпрати Брюксел. Денков и Габриел, добре ни подредиха.
  • 29 Няма да стане

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ами добре":

    Саудитска Арабия вземат само такива като Роналдо и Меси. Не пускат прошлеци.
Новини по държави: