Last news in Fakti

2 Март, 2024 04:21 1 103 12

Лекар от Газа: Над 80 % от пострадалите около конвоя с хуманитарна помощ са с огнестрелни рани ВИДЕО

  • израел-
  • конвой-
  • пострадали-
  • палестинци

Байдън се надява на примирие между Хамас и Израел до празника Рамазан

Лекар от Газа: Над 80 % от пострадалите около конвоя с хуманитарна помощ са с огнестрелни рани ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Ръководителят на болницата в град Газа, в която са лекувани някои от ранените при кръвопролитията около конвой с хуманитарна помощ, заяви днес, че повече от 80 % от тях са с огнестрелни рани, което предполага, че е имало интензивна стрелба от страна на израелските войски, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По данни на здравните власти най-малко 115 палестинци бяха убити, а повече от 750 други ранени вчера, когато според свидетели намиращи се наблизо израелски войници са открили огън, докато огромни тълпи са се втурнали да вземат стоките от конвой с помощи. Израел заяви, че много от загиналите са били стъпкани при блъсканицата, която започнала, когато отчаяни палестинци в Газа се втурнали към камионите с помощи. Израел твърди, че войниците му са произвели предупредителни изстрели, след като тълпата се е насочила към тях по застрашителен начин.

Д-р Мохамед Салха, изпълняващ длъжността директор на болница "Ал Ауда", заяви пред АП, че от 176-те ранени, докарани в лечебното заведение, 142 са с огнестрелни рани, а останалите 34 са с наранявания от блъсканицата.

Той не можа да посочи причината за смъртта на убитите, тъй като телата са били откарани в държавни болници за преброяване. Служителите на тези болници не бяха открити веднага.

Кръвопролитията подчертаха как хаосът в условията на почти 5-месечната израелска офанзива осакатява усилията за предоставяне на помощ на 2,3 млн. палестинци в Газа, една четвърт от които според ООН са изправени пред глад.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се надява да бъде сключено споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" до началото на мюсюлманския месец на постите Рамазан, който започва на 10 март, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Все още не сме го постигнали", каза той пред репортери, докато напускаше Белия дом в петък.

За първи път от един месец насам Световната здравна организация (СЗО) успя да достави хуманитарна помощ на болницата "Аш Шифа", разположена в северната част на ивицата Газа, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде ТАСС.

"След повече от месец СЗО и партньорите [на организацията] успяха да получат достъп до болница "Аш Шифа" в северната част на Газа и да доставят там 19 000 литра гориво, животоспасяващи лекарства за 150 пациенти и лекарства за 50 деца, страдащи от тежко остро недохранване", посочи Гебрейесус на страницата си в социалната мрежа "Екс".

Ръководителят на СЗО също така заяви, че в медицинския център остават повече от 240 пациенти, подпомагани от лекари доброволци, на които силно липсват "лекарства, гориво, вода и храна". "Нивото на разрушенията на територията на болницата не може да се опише", подчерта още Гебрейесус, като отново призова за незабавно прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Ръководители на множество световни медии подписаха писмо, в което призовават израелските власти да защитят журналистите в Газа, като заявиха, че репортерите са работили в безпрецедентни условия по време на израелските атаки срещу анклава и са изправени пред "сериозен личен риск", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред медиите, чиито главни редактори подписаха писмото, са Асошиейтед прес, АФП, Ройтерс, "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", Би Би Си, Си Ен Ен, "Гардиън", "Файненшъл таймс", "Шпигел" и "Айрец".

Общо най-малко 94 журналисти са били убити във войната на Израел срещу "Хамас" в Газа; повечето от тях - 89 - са палестинци, убити от израелските военни, заяви Комитетът за защита на журналистите, който публикува писмото, подписано от ръководителите на 59 новинарски организации.

КЗЖ заяви, че войната е "най-опасната в историята" за журналистите. Израел отрича умишлено да е нападал журналисти и цивилни граждани, като твърди, че преследва само палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа и нападна Израел на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ех ...ех....ех

    15 5 Отговор
    Евреите са по кръвожадни и от фашистите!
  • 3 Гутериш

    9 1 Отговор
    Тия конвои нали са си на ООН значи те са ги тепали.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 а така

    2 6 Отговор
    скоро така и с другите руzcлямци !
  • 6 гой дарагой

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мръсни гадни евреи":

    роб мой
  • 7 Генерал Колев

    6 3 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 8 Българка

    3 4 Отговор
    Фашистите светът много добре видя кои са! Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ццц":

    Объркал си Форумът.
  • 10 Аз съм веган

    1 0 Отговор
    Араби се бият за свинско. Смех!
  • 11 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 12 Парти в Палестина

    3 2 Отговор
    Чаршафите от Хамас що не излязат от дупките да се предадат..нали те започнаха цялата работа?