Last news in Fakti

5 Март, 2024 18:51 2 515 83

Виктория Нюланд ще напусне поста си, съобщи Държавният департамент на САЩ

  • виктория нюланд-
  • оставка-
  • държавен департамент

Нюланд служеше в посолството на САЩ в Москва през бурното време на 90-те в края на миналия век и беше в руската столица по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин

Виктория Нюланд ще напусне поста си, съобщи Държавният департамент на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Виктория Нюланд, третият човек в йерархията на Държавния департамент, която често е критикувана за своето агресивно отношение към Русия и за дейността си в Украйна, ще напусне поста си през текущия месец, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Нюланд, дипломатка от кариерата, която служеше като помощник държавен секретар за Европа по време на управлението на президента Барак Обама, но се оттегли след избирането на Доналд Тръмп, се върна в правителството на президента Джо Байдън като заместник държавен секретар по политическите въпроси.

Тя беше кандидат за поста заместник държавен секретар, заеман от Уенди Шърман, и беше неин и.д. заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, но загуби битката за поста, след като президентът Джо Байдън номинира за заместник държавен секретар Кърт Кембъл. Той встъпи в длъжност миналия месец.

Нюланд служеше в посолството на САЩ в Москва през бурното време на 90-те в края на миналия век и беше в руската столица по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин.

След това тя стана постоянна представителка на САЩ в НАТО, преди да бъде избрана за говорителка на Държавния департамент при бившия държавен секретар Хилъри Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като говорителка и по-късно като помощник държавен секретар за Европа, тя си навлече гнева на много руски лидери заради откровената си защита за Украйна, особено след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г.

Бившият държавен секретар Джон Кери многократно е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорителка по време на неговия мандат, за да стане топдипломат за Европа, руският външен министър Сергей Лавров го е поздравил, че „се е отървал от тази жена“. Но Кери отговорил, че не се е отървал от нея, а „я е повишил“.

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия обществена служба и ѝ благодари за ролята в оформянето на политиката на САЩ по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

„Но лидерските ѝ качества в Украйна са това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години напред“, се казва в изявление на Блинкън.

„Нейните усилия бяха незаменими за противопоставяне на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, за организиране на глобална коалиция, която да гарантира неговия стратегически провал, и за подпомагане на Украйна да работи за деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака - демократично, икономически и военно", добави държавният секретар.

Нюланд ще бъде заменена на поста временно от друг дипломат от кариерата, Джон Бас, бивш посланик в Афганистан, който ръководеше изтеглянето на САЩ от страната. В момента той е заместник държавен секретар по управлението.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    128 0 Отговор
    Днес е един добър ден за българската демокрация!
  • 2 Зеленски

    105 0 Отговор
    Кой ще ми пече куРабийки?

    Коментиран от #76

  • 3 Остап Бендер

    118 0 Отговор
    Ледът се пука господа съдебни заседатели!
  • 4 Последния Софиянец

    117 0 Отговор
    Усещате ли накъде духа вятъра?
  • 5 мишките бягат първи

    102 0 Отговор
    Тръмп тропа на вратата, а Путин пак дърпа конците в Сената!
  • 6 фен на сидеров

    109 0 Отговор
    долна мръсна бичка !

    Коментиран от #77

  • 7 един боклук

    87 2 Отговор
    по малко но ще сложат друг

    Коментиран от #78

  • 8 Ток

    81 1 Отговор
    Пожелавам и бърза кончина на тази фак июроп
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    108 1 Отговор
    СЕГА ШЕ Я НАПРАВЯТ НЯКЪДЕ ПРОФЕСОР В НЯКОЙ ГОЛЯМ УНИВЕРСИТЕТ - ДА ВЪЗПИТАВА МЛАДИ НЕГРИ НАЦИСТИ :))
  • 11 ТЯ ЗАПАЛИ ВОЙНАТА

    84 1 Отговор
    ДА ПУКНЕ ДАНО !

    Коментиран от #49

  • 12 ТаУмВзе

    81 1 Отговор
    Улалааа! Нещо краварските кукли почват да бегат Резко. Спокойно има други мъпети да ги заместят! ХАХАХАХ

    Коментиран от #21

  • 13 Хохо Бохо

    44 0 Отговор
    Проектът за новия американски век (на английски: Project for the New American Century, съкр. PNAC) е американски неоконсервативен мозъчен тръст (think tank).

    Основан е през 1997 г. като организация с идеална цел от Уилям Кристъл и Робърт Каган (женен за Виктория Нюланд) и базиран във Вашингтон до разпускането му през 2006 – 2008 г. Заявената цел на ПНАВ е да насърчава „американското глобално лидерство“. Фундаментални възгледи на ПНАВ са, че „американското лидерство е добро както за Америка, така и за света“ и подкрепа за „рейгънова политика на военна мощ и морална яснота“, т.е. за американската изключителност. Организацията е оказала силно влияние над високопоставени служители на администрацията на президента Джордж Уокър Буш (някои от които като Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и Пол Улфовиц са подписали нейното „Изложение на принципи“), особено върху развитието на военната и външната политика, националната сигурност и войната в Ирак.
  • 14 РАЗДАВАШЕ КУРАБИЙКИ

    79 1 Отговор
    ЗА 5 МИЛИАРДА ДОЛАРА ТАЯ БОКЛУЧКА !
  • 15 Киро КокорБойков

    86 0 Отговор
    Въпросната другарка е известна най-вече с един нецензурен цитат по адрес на Европейския Съюз станал известен на широката публика благодарение на Уикилийкс. Ама сте пропуснали да го споменете.
    Любопитните могат да го намерят в уикипедия в статията за тази госпожа.
  • 16 Виктория

    2 60 Отговор
    Скоро Русия ще бъде наша територия!
  • 17 Мда

    74 1 Отговор
    "Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия обществена служба и ѝ благодари...". Точно така дно време Петър Младенов "благодари" на Тато. Както и да е, време е бабата-ястреб да отива в пенсия...
  • 18 Да се маха!

    73 1 Отговор
    Една гърмяща змия по-малко!
  • 19 иВан Хелсинг

    67 1 Отговор
    Една 🧟‍♀️ещица по малко!
  • 20 Виктория Нюланд :

    2 58 Отговор
    Ще очаквам Владимир Путин в Хага!

    Коментиран от #23, #27, #47

  • 21 Бай Канур

    73 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Точно тази е еврейка, от еврейски род, женена за евреин. Ич не и дреме за краварника и ЕУ, би хвърлила всичко в огъня. После шо ги мразят? Ми за тва

    Коментиран от #26, #80

  • 22 Куцият кит

    57 0 Отговор
    В православния свят ще има втори Великден в рамките на една година, а пък мюсюлманите ще направят трети Байрам
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 0 Отговор

    До коментар #20 от "Виктория Нюланд :":

    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    Очаквай още от КУРа.БИЙ.ките дето ги раздаваше
    😀😀😀😀
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 0 Отговор
    КъдЯ си ВА циклоп❓
    ТаА зам. държавна секретарКА ли е ❓
  • 25 Кюмюра от Драгалевци

    52 0 Отговор
    Чудно защо на Сащ всичките и водещи фигури във Външно министерство са от едно кошерно племе.

    Коментиран от #81

  • 26 ТаУмВзе

    52 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Канур":

    Европа я Отпиши брато! Нема как без Руски суровини и а у. Въпросът е, че Пак бивша Европа е Бойно поле, този път Без Фронт. Рязко забравиха Ислямистите, които меркелица покани. А вервай ми, тия Колят без да им мигне очето де. Освен другите Хубавини, когато видят бяла жена де. Но им се дават Яко кинти! Мулти култи и накрая... Край у КРАХ!
  • 27 чекай малко

    50 3 Отговор

    До коментар #20 от "Виктория Нюланд :":

    Първо да минат трите месеца, в които руската икономика ЩЕ се срине под натиска на санкциите, ЩЕ изгубят приходите за денацифициране в Украйна, а посре олигарсите ЩЕ се разберат и ЩЕ го свалят и тогава ЩЕ дойде в Хага да го съдят... Опаа, май станаха много "ЩЕ"та....а до сега ни едно не е факт!
  • 28 Иван

    44 0 Отговор
    Друга еврейска са.танинска хазарска сп.ер.ма ще замести текущата гнусна еврейска са.танинска хазарска сп.ер.ма.
  • 29 Путин

    51 1 Отговор
    Очакваме те в Сибир госпожо
  • 30 дедо

    54 0 Отговор
    Мрачна личност. Уж раздава бисквитки, а разполага в това време снайперисти.
  • 31 НАБЛЮДАТЕЛ

    36 1 Отговор
    Ще я пращат в киив на мястото на зеления.
  • 32 Мда

    45 0 Отговор
    Бабата с курабийките за 4 милиарда $ я сготвиха дипломатично в сащ. Сега се вижда колко са далновидни борисов и пеевски, които сготвиха тагарев без никаква дипломация. Сега от еврово/доларовия атлантически клуб - паси, съби, шаламанов и пр. плачат и скърбят...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да, бе

    46 0 Отговор
    Какъв намек само, въпросната зла бабичка ще бъде заменена от организатора на незабравимото бягство по терлици от Афганистан... Явно пак ще бягат, а мосю макарон ще воюва с Русия.
  • 35 Тази хазарка

    49 2 Отговор
    направи Майдана и подтвърди под клетва в Библията в САЩ, че Пентагонът има биолаборатории в Укра. Било ""секретно", каквото са правели и с тревога изнасяли бързо всичко, каквото имали в тях, за да не ги намери руската армия..."!
    Тази докара на власт в укра тогава хазарите Яйценюк, Турчинов, Тягинбок, Кличко... Те веднага започнаха само дни след Майдана гражданската война против населението от Донбас и Луганск!
    Друг един хазарин, Дрорж Фридман разказа целият им план за Русия и Укра и осъществяването му още през 2016-та г. на една конференция в Чикаго (Chicago Council on Global Affairs)! Те още тогава казаха, за войната, която започна 2022 г.
    Та дали САЩ изобщо са невинни? И сега с огромните помощи на Укра? Те създадоха всичко, за да стане тази братоубийствена война!
  • 36 нннн

    44 2 Отговор
    Тази ,,приятелка" псуваше Европейския съюз и раздаваше курабийки на Майдана. Гооолям б...yк!
  • 37 Отчет на Виктория

    39 1 Отговор
    За 35 години каквото можах "оцапах" и ще мирише още дълго време. Можеше и повече да "оцапам"!
  • 38 Иво

    41 0 Отговор
    Тази баба раздаваше корубийки и милиарди на украинските фашисти и предизвика Майдана ,а сега бяга ,много е грешна !! Блинкин е ястреб ,а Байдън изкуфял малоумник ,това е Америка !!!
  • 39 хр. грозев лицемерът

    46 0 Отговор
    Тая долна и противна св...ня коятo е най отвратителна заедно с Брюкселската усойница, кривoкрака, лицемерна предателка. Тез из..роди толкова навредиха на човечеството, че последните 35 години ще останат като отношенията най -лоши и натегнати между Америка и Европа ; Русия- Америка ,Европа. Няколко от тези долни отвратителни нищожни същества са достатъчни за да бъдат убити милиони, разрушени страни и държави .Същата отвратителна св..ня някога в Киев раздаваше курабийки като се усмихваше мазно , мазно. Тогава наивните и глупави Украинци едва са знаели какво ще дойде на главите им.
  • 40 az #СВО

    50 0 Отговор
    Накратко:

    Във Вашингтон тече зачистка на кадрите, действали като главни играчи в подготовката, планирането и воденето на загубената война срещу Русия...
  • 41 Мда

    37 0 Отговор
    Странно как ще реагира зеленски за пенсионирането на бабата с курабийките oт майдана. След като украйна няма да види нищо от замразените 300 милиарда евро на Русия. Нищо и от сащ, има джепане за стотици милиарди на лизинг (land lease).
  • 42 1302

    33 0 Отговор
    Щото много успешно се развива проектът "Украйна" в последно време...
  • 43 Мхм

    31 0 Отговор
    Сега паси бърше сълзите си с американското знаме...

    Коментиран от #53

  • 44 бай Ставри

    40 0 Отговор
    Това е един от виновниците за трагедията в Украйна. Международен трибунал за дъртата кучка и зла вещица.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Радио Ереван

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТЯ ЗАПАЛИ ВОЙНАТА":

    До девето коляно !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А дано е

    13 0 Отговор
    по здравословни причини и да бъде много болезнен ....края. Сатаната може да чака.
  • 52 Нула нд

    18 0 Отговор
    Нула успехи на украинското направление и ... аут.
  • 53 бай Ставри

    20 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мхм":

    Паси е способен да си избърше г..а с което и да е знаме, щом има лична сметка от това.
  • 54 От страни

    13 0 Отговор
    Разбирам що е бесна на Русия - изкарала е като стажантка 6 месеци на руски кораб самичка с 50-60 мъже. Що водка е изпита, що е....не е падало си немаме на идея....
  • 55 А50

    14 0 Отговор
    Тая оффца си беше повервала сега ще пече курабийки на мексиканските мигранти
  • 56 Зоро

    25 0 Отговор
    Специалистката по мръсотии, подривни действия, преврати и войни бива заменена от специалиста по паническо бягане тип висене от колесници... Ха сега познайте на къде отиват нещата в Украйна
  • 57 Рев

    11 0 Отговор
    А, и кво, вече няма ли да се смеем на хумореските на института за изследване на войната, дето по случайност принадлежи на нейното семейство... Иначе е независим...
  • 58 Вещер

    13 0 Отговор
    Да ми яде... Курабията
  • 59 Ами

    16 0 Отговор
    Както тя действаше, така постъпиха и с нея - използвана и захвърлена... Проблемите и сега започват!

    Коментиран от #75

  • 60 Нюланд

    8 0 Отговор
    Дипло матка ли е, има думи които звучат смешно когато се определят в женски род
  • 61 Артилерист

    19 0 Отговор
    Махат я защото няма нищо дипломатично при нея. Където и да отиде следват революции, преврати, груб американски натиск. Нюланд е ръководила кървавия преврат на Майдана, а нейн началник в тази операция е бил вицепрезидентът Байдън. Студентите ще я изучават, но в контекста как един дипломат не бива да се държи толкова арогантно във вътрешните работи на други държави. Махането на наглата Нюланд нито за миг няма да измие срама от бруталната американска външна политика...

    Коментиран от #62

  • 62 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #61 от "Артилерист":

    " .... и беше в руската столица по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин." 🥸
    случаЕност🤔 едва ли ❗
  • 63 Госпожата

    7 0 Отговор
    не е за подценяване. Може би ще замени Зеленски на поста президент на Украйна. Тя е най-доброто решение и избор на Демократите на САЩ, а и на клана Байдън.
  • 64 Само да добавя

    8 0 Отговор
    Много е противна. Да си върви, но да си вземе и пирожките, с които хранеше нацистите.
  • 65 Хохо Бохо

    10 0 Отговор
    Тази е главният архитект на русофобският бандерофашизъм. Запомнете я добре, еврейн без родина.
  • 66 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    в учебниците ще влезе термина " курабийките на Нуланд" както влезе "демарша на Примаков" когато Щатите поканиха външния на Русия на посещение а когато той летеше над Океана започнаха ударите по Югославия и той обърна самолета обратно назад.
  • 67 Перо

    6 0 Отговор
    Идва Тръмп и кой напуска пръв кораба?
  • 68 Мда

    7 0 Отговор
    Осиротя Европа! Няма кой да я fuck !
  • 69 Доротея

    8 0 Отговор
    Запомнете! Грозните са зли и войнолюбки! Мадленка Олбрайт втори номер! Имаше един виц по повод агресията срещу Милошевич - Събрала госпожа Олбрайт генералите и весело попитала, - Е, момчета, какво ще правим сега с вас - любов или война...!? - Война! Война! - равикали се уплашени генералите...Тази е още по неприятна!
  • 70 Справедлив

    9 0 Отговор
    Най противната и зла дъртофелница Хамериканка.Бог забавя но не забравя.
  • 71 ........

    6 0 Отговор
    Виктория Ню Ленд не е никаква еврейка,а си е чиста вещица точно като от детските приказки.Липсва й само метлата.

    Коментиран от #82

  • 72 долу сащ

    6 0 Отговор
    пожелавам й трибуквен край! не е рай!
  • 73 Перо

    6 0 Отговор
    Много хора ще вдигат тостове, а режима в Киев ще са в черни дрехи!
  • 74 Виж ти,

    6 0 Отговор
    Повелителката на курабийките си тръгва. На тази жена русофобията й е в кръвта. Един блогър с американско гражданство в Харков, когото реално убиха в затвор в Украйна, а САЩ не си мръднаха пръста, Гонзало Лира, беше направил подробно проучване за нея. Дядо й пристига в САЩ именно от Украйна и до края на живота си страдал от дълбока депресия, баща й също имал някакви проблеми. Да му е светло на душата на Гонзало... Него доста хора ще го запомнят, а за нея може да се каже само: "Гуд ридънс".
  • 75 ххх

    9 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ами":

    говори се, че оставката и е свързана с едно разследване на ФБР за незнайно как "използувани" 10,5 млрд $ (самата Вики беше споменала за 5 млрд$) за операциите по подготовката и провеждане на украинския майдан
    (скъпи курабийки са раздавани). Отделно от това се разследват едни 120 млрд $ похарчени по публични програми и още толкова по секретни програми, кой как и с кого се е облажил. Може и да е така, то в бизнеса си има и рискове.
  • 76 АРГОН

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зеленски":

    Освен еврейката Нюланд, има и други юдеи.
  • 77 АРГОН

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "фен на сидеров":

    Бабата може да долна, но е привилегирована еврейка.
  • 78 АРГОН

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "един боклук":

    Вярно е - евреи, колкото искаш...
  • 79 АРГОН

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Юдейката - г-жа FuckTheEu, просто арогантно показва колективната омраза и презрение на евреите към Европа и европейците.
  • 80 АРГОН

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Канур":

    Право в целта.
    Евреите мразят белите хора.
    90% от конгреса на ШАШ са евреи.
  • 81 АРГОН

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кюмюра от Драгалевци":

    Защото 90% от конгреса на ШАШ са евреи.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    0 0 Отговор
    Ще се самоубия!