Last news in Fakti

10 Март, 2024 20:29 1 423 13

Анализатори смятат, че "Хамас" ще предизвика насилие на Храмовия хълм в навечерието на Рамазана

  • анализатори-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • рамазан-
  • храмовия хълм-
  • насилие

Надеждите за прекратяване на огъня преди Рамазана бяха попарени, когато в петък преговорите в Кайро се провалиха

Анализатори смятат, че "Хамас" ще предизвика насилие на Храмовия хълм в навечерието на Рамазана - 1
Снимка: БГНЕС

Днес анализатори предупредиха, че в навечерието на Рамазана "Хамас" ще предизвика насилие на Храмовия хълм по време на свещения за мюсюлманите месец, предаде израелската новинарска агенция ТПС и БТА.

"Хамас" иска "вътрешните" сили да се присъединят към борбата му", заяви бригаден генерал (о.р.) Амир Авиви пред ТПС, визирайки арабската общност в Израел.

"Когато започна атаката на 7 октомври, групировката смяташе, че успехът ѝ веднага ще въвлече израелските араби и арабските жители на Юдея и Самария във войната", каза Авиви, основател и председател на Израелския форум за отбрана и сигурност. "Никой не се присъедини към тях, "Хамас" беше оставена сама. Сега "Хамас" се опитва да ги мотивира да се присъединят към нея, като оказва натиск по въпроса за джамията "Ал Акса".

Израелските сили за сигурност засилват присъствието си в Йерусалим, но правителството не налага нови ограничения за достъп до Храмовия хълм. Вместо това министър-председателят Бенямин Нетаняху е инструктирал полицията да допуска до свещеното място идентичен брой поклонници, както през предходните години.

"Вероятността от терористични атаки е голяма, така че основният въпрос е - как да запазим възможния мир. Държавата Израел трябва да действа с метода на моркова и тоягата: да инвестира значително в укрепване на сигурността, за да предотврати безредици, а от друга страна, за баланс да остави свободата на поклонение на Храмовия хълм, за да създаде контролирана реалност", каза Авиви.

Надеждите за прекратяване на огъня преди Рамазана бяха попарени, когато в петък преговорите в Кайро се провалиха.

"На този етап "Хамас" втвърдява позициите си така, сякаш не се интересува от сделка, а се стреми да запали региона по време на Рамазана за сметка на палестинското население на ивицата Газа", се казва в изявление на "Мосад".

Във видеообръщение, публикувано в петък в канала в "Телеграм" на терористичната групировка, говорителят на "Хамас" Абу Обейда нарече Рамазан "месец на победата, месец на джихада" и призова палестинците и арабските граждани на Израел да тръгнат масово към Йерусалим, за да "защитят" джамията "Ал Акса".

Палестинските терористични атаки традиционно се увеличават преди и по време на Рамазана.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава Украйна

    6 11 Отговор
    Една Украйна Смля цяла Русия Китай Беларус Иран Техеран Африка и още 80 Диктатури
    Срам и позор за Сталинизма Путинизма Фашизма

    Коментиран от #3

  • 2 Гай Турий

    10 3 Отговор
    Търсенето на превоз на товари по руските железници рязко се увеличи след нападенията на йеменските хуси срещу кораби в Червено море. Това съобщи Financial Times, позовавайки се на логистични компании. Хутите започнаха атаки срещу всякакви кораби на запада и на Израел в подкрепа на палестинската кауза в Газа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Боклуците от Израел отново

    8 5 Отговор
    Пишат глупости
  • 5 Мхм

    4 2 Отговор
    Израел не унищожи ли сега палестинците не хамас а палестинците като етнос това ще е и краят им по тези земи.
  • 6 Анализатори смятат.....

    14 4 Отговор
    свещения за мюсюлманите месец..... А Израел отново налага терор на собствените си граждани..... без конституция, без закон, без морал.....
  • 7 Ненормална ционистка сган

    10 3 Отговор
    И в Йерусалим, в джамията "Ал Акса" израелските нацистки сили карти ли ще играят ?
  • 8 Зависимост

    9 5 Отговор
    Слаби мъже феминизъм и варварски набези товя е Израел.Арабите силни мъже жената си знае мястото и превземат

    Коментиран от #12

  • 9 Българин

    5 4 Отговор
    Браво българи! Браво за протеста срещу мигрантите!!! БРАВОООО! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!
  • 10 Петричката леля

    2 4 Отговор
    Целта на терористите е да привлекат колкото се може повече нормални мюсюлмани на тяхна страна и съчувствие на наивни представители от другите религии. Истината е, че тероризмът няма религия, етнос, раса, партия. Няма място за толерантност за тероризма на никаква основа!
  • 11 Хмм

    2 0 Отговор
    Къде отиде любовта към палестинците? Йордания, Египет, Ливан…..много добре познават характера на палестинците и затова затвориха границите си за тях.
  • 12 111

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зависимост":

    Кво превземат, таранкоулу ? Крият се под земята и се надяват Израел да спре да ги млати. Иначе, да, мъжете са силни сравнение с европейските гейтаци. Ама само със сила не става - трябва и акъл, а евреите го имат доста повече от арабите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.