Last news in Fakti

11 Март, 2024 04:55 1 328 2

Десноцентристката коалиция Демократичен съюз спечели парламентарните избори в Португалия

  • избори-
  • португалия

Тя обаче едва ли ще получи абсолютно мнозинство

Десноцентристката коалиция Демократичен съюз спечели парламентарните избори в Португалия - 1
Снимка: Фейсбук

Португалската десноцентристка коалиция Демократичен съюз е напът да завърши на първо място на днешните парламентарни избори, но без да получи абсолютно мнозинство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на резултатите от екзитполовете.

Демократичният съюз изпреварва социалистите, които управляваха досега, но се очертават трудни преговори с крайната десница за съставяне на коалиционно правителство.

Популистката крайнодясна партия "ШЕГА!" (в превод от португалски: "Стига вече!" или "Достатъчно!") изглежда ще удвои резултата си от последните избори в началото на 2022 година, когато спечели 7,2 %. Вероятно тя ще играе ключова роля в преговорите след изборите. Въпреки това Демократичният съюз засега изключва всякаква сделка с "ШЕГА!".

Според екзитполовете Демократичният съюз получава между 27,6 и 33,0 % от гласовете на избирателите, а Социалистическата партия остава малко по-назад с между 24,2 и 29,5 %.

Избирателните секции затвориха в 20:00 часа местно време.

Изборите бяха предизвикани от оставката на премиера социалист Антонио Коща, който се отказа от поста си преди четири месеца заради разследване за корупция.

Социалистическата партия и Социалдемократическата партия, която застана начело на новосъздадената коалиция Демократичен съюз, се редуват в управлението на страната след падането на фашистката диктатура преди пет десетилетия.

Ключовите въпроси от предизборната кампания в най-бедната страна в Западна Европа бяха свързани с тежката жилищна криза, ниските заплати, влошеното здравеопазване и корупцията, отбелязва Ройтерс.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато на запад медиите

    11 1 Отговор
    Ти казват : "Популистка, крайнодясна партия", това обикновено е някаква НАРОДНА партия, подобно на АзГ в Германия. Старите, "уяли" се партии вече се ориентираха към фашизъм и народните партии силно им пречат, да помагат на фашисти в други страни, да участват във войни и т.н. за това всяка народна партия за тях е "опасна" и даже се опитват да ги забраняват.
  • 2 КОМУНИСТ ПЕТОЛЪЧНИК

    1 0 Отговор
    И в Португалия ни набиха канчето.....
Новини по държави: