Last news in Fakti

12 Март, 2024 09:30 608 6

Очаква се днес ЕК да препоръча Босна да започне преговори за присъединяване към ЕС

  • европейска комисия-
  • преговори-
  • присъединяване-
  • европейски съюз

Украйна и Молдова също са готови да направят крачка напред в процеса на разширяване

Очаква се днес ЕК да препоръча Босна да започне преговори за присъединяване към ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия се очаква днес да препоръча Босна да започне преговори за присъединяване към ЕС, откривайки пътя на страната към пълноправно членство в блока, информира изданието „Политико“, позовавайки се на свои източници, предаде БТА.

ЕС даде на Босна статут на кандидат за членство през декември 2022 г.

Европейската комисия сега ще даде положителна препоръка за започване на официални преговори за присъединяване, казаха пред „Политико“ двама служители на ЕС и европейски дипломат.

Украйна и Молдова също са готови да направят крачка напред в процеса на разширяване, отбелязва изданието.

Европейската комисия днес ще предложи т. нар. рамки за преговори, които определят насоките и основните принципи за преговорите за присъединяване. След това държавите от ЕС трябва да обсъдят тези текстове. Европейски дипломати и служители на ЕС предупреждават, че е малко вероятно преди изборите за европейски парламент през юни да бъде постигнато необходимото споразумение между 27-те държави за официалното начало на преговорите.

За някои страни от ЕС, включително Австрия, беше жизненоважно напредъкът на Украйна и Молдова да върви наред с напредъка в присъединяване на Босна.

Следващата стъпка сега е лидерите на ЕС да обсъдят препоръката за Босна на срещата си в Брюксел следващата седмица.

Външните министри на Австрия, Италия и Германия посетиха Сараево миналата седмица в знак на подкрепа за започването на преговори за присъединяване.

На съвместна пресконференция с германския външен министър Аналена Бербок миналата седмица нейният босненски колега Елмедин Конакович каза, че се надява да няма „повече разочарование“, добавяйки, че е „от решаващо значение“ да се има предвид „какво ще се случи, ако Босна и Херцеговина не продължи по европейския си път“.

Европейската комисия трябваше също така да представи документ за това как блокът ще се подготви вътрешно за бъдещото разширяване, особено за това как да се приеме опустошена от война страна с население над 40 милиона души като Украйна. Разглеждането на този документ, което първоначално трябваше да стане на 27 февруари, сега се е отложено за 20 март според последния дневен ред на Европейската комисия, видян от „Политико“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе вземете направо

    8 3 Отговор
    И цяла Африка. Нали Макарона реве, че вече колониите му не го искали? Еми, като членове на този съюз, ще му се подчинят пак....
    Време е нормалните да напуснат съюза.
  • 2 123456

    8 3 Отговор
    трябват ви още донорчета на свежа кръв , нали ... баламурчета
  • 3 Трол

    5 1 Отговор
    Босна и Херцеговина имат чудесно знаме в синьожълт цвят, което е предимство в преговорната рамка.
  • 4 мдаа

    7 3 Отговор
    Айде още една жертва в еврейския казан на сатаната
  • 5 Уса

    3 2 Отговор
    ЕС бърза да излъже и последните оцеляващи и да им нахлузи хомота с думите "ние ще ви помагаме и пазим",от кого не е ясно
  • 6 Стършели

    1 0 Отговор
    А какво става с Херцеговина, Ели?
    Има ли във Факти международен юрист? Ели обърка всичко.