Last news in Fakti

15 Март, 2024 04:38 1 083 4

"Хамас" излезе с ново предложение за прекратяване на огъня, Израел го отхвърли

  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Според Тел Авив то било базирано на "неоснователни искания"

Канцеларията на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху обяви в изявление, че новото предложение на радикалната палестинска групировка "Хамас" за примирие в ивицата Газа остава базирано на "неоснователни искания", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди това радикалното палестинско движение "Хамас" представили на посредниците по преговорите с Израел своите условия за примирие в ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на групировката.

"Цялостният възглед" за бъдещо спиране на огъня в анклава включва изтегляне на израелските въоръжени сили от крайбрежната територия, връщане на изселените палестинци на местата, където са живеели, размяна на палестински затворници за израелски заложници, държани от "Хамас", както и достъп на хуманитарна помощ до местното население, уточнява агенцията.

Като цяло "Хамас" изисква прекратяване на "агресията" спрямо палестинците в ивицата Газа.

В изявлението на канцеларията на Нетаняху се казва, че осъвременена позиция по въпроса ще бъде представена днес на израелския военновременен кабинет.

Войната между Израел и ислямисткото палестинско движение започна на 7 октомври миналата година. Тогава бойци на "Хамас" осъществиха кърваво нападение в Южен Израел, след което израелските сили предприеха ответно настъпление към ивицата Газа, припомня Ройтерс.

Междувременно в отговор на нарастващото напрежение на окупирания Западен бряг правителството на САЩ наложи допълнителни санкции на няколко екстремистки еврейски заселници, които Вашингтон обвинява в участие в насилието срещу мирни палестински граждани, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на изявление на американския Държавен департамент.

Санкции са наложени и на две малки израелски селища на Западния бряг. Причината е, че санкционираните хора са ги използвали за нападения срещу палестински цивилни.

Евентуалните активи на подложените на санкции евреи в САЩ ще бъдат блокирани, а американските граждани и живеещите в САЩ няма да имат право на бизнес отношения с тях. Освен това лицата, станали обект на санкции, няма да бъдат допускани на територията на САЩ.

"Днешните санкции срещу израелски физически и юридически лица демонстрират нашия ангажимент за мир и сигурност както за палестинците, така и за израелците. Ще продължим да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да предотвратим екстремисткото насилие срещу мирни граждани на Западния бряг", съобщи в социалната платформа "Екс" говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Напоследък правителството на САЩ на няколко пъти наложи санкции на еврейски заселници на Западния бряг, припомня ДПА. От началото на войната в Газа, избухнала след нападението на "Хамас" и други екстремистки групировки в южната част на Израел на 7 октомври миналата година напрежението и конфликтите в окупирания от Израел Западен бряг също нараснаха.

Палестинците се оплакват от нарастване на насилието, извършвано от еврейски заселници, които извършвали нападения в палестински села и маслинови горички.

Израел завладява Западния бряг и Източен Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г. Днес там живеят около 600 000 израелци в повече от 200 селища. През 2016 г. Съветът за сигурност на ООН нарече тези селища нарушение на международното право и призова Израел да прекрати всякаква заселническа дейност. Палестинците искат районите да станат част от тяхна бъдеща държава.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    4 2 Отговор
    Ройтерс, а и БТА, които цитирате, отдавна са известни с пропалестинските си позиции. В случая, канцеларията на Нетаняху не би могла да нарече Хамас "радикална" групировка - за САЩ, Израел и ЕС, съответно и за България, Хамас официално е "терористическа" организация.
  • 2 Лумпен

    2 7 Отговор
    Нетаняху пред съда на скамейката!
    Веднага!
    Заедно с всички поддръжници на еврейските агресори !
  • 3 Бесен язовец

    4 1 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 4 Българка

    6 1 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?