Last news in Fakti

19 Март, 2024 06:07 2 232 15

Валтер Байер: Срамувам се от позицията на Австрия за членството на България и Румъния в Шенген

  • валтер байер-
  • австрия-
  • шенген-
  • румъния-
  • българия

Водещият кандидат за евроизборите на Партията на европейската левица даде интервю за Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски информационни агенции, сред които е и БТА

За мен, като австриец, позицията на австрийското правителство е срамна, тя е позорна, несправедлива и неефективна. Това смята водещият кандидат за евроизборите на Партията на европейската левица Валтер Байер по повод ветото на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Байер, който е член на Австрийската комунистическа партия, каза това вчера в интервю за Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 23 европейски информационни агенции, сред които е и БТА.

Австрия остана единствената страна от Шенгенското пространство, която все още блокира пълноправното влизане на двете балкански страни в зоната за свободно пътуване без гранични проверки. В края на 2023 г. Виена смекчи донякъде позицията си и се съгласи от края на март тази година да отпадне контролът на въздушните и водните граници, но да се запази този на сухопътните.

В интервюто Байер говори за фокуса на европейската левица с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент през юни. "Основните теми на нашата предизборна кампания ще бъдат социалните, икономическите и екологичните интереси на населението в Европа", каза той.

Водещият кандидат допълни, че фокусът в предизборния манифест на европейската левица са младите хора, осигуряването на достъпни жилища, безплатно образование, здравеопазване и обществен транспорт. Всяка подобна реформа трябва според него да бъде поставена в рамките на екологичен и енергиен преход, защото по думите му Европа е най-бързо затоплящият се континент и се наблюдава "екологична криза".

"Една от основните ни грижи е мирът в Европа. Застъпваме се за уреждане на сегашните войни по политически път, застъпваме се за подновена европейска архитектура в сферата на сигурността, която да премахне заплахата от война на европейска земя, включително риска от ядрена конфронтация", каза Байер.

Той посочи, че неговата формация е феминистка, бори се за равни права на жените и за солидно законодателство, което да ги защити от насилие и да им осигури безплатен достъп до контрацептиви и аборти.

Байер призова за засилване на правомощията на Европейския парламент. Според неговата формация съставът на Европейската комисия трябва да бъде избиран и контролиран от ЕП. Байер каза, че левицата няма да подкрепи Урсула фон дер Лайен за председателка на ЕК, но изрази предположение, че консервативната Европейска народна партия може да бъде подкрепена от крайната десница за преизбирането на Фон дер Лайен на поста.

Нелегалната имиграция

Искаме да имаме миграционна политика и политика по предоставяне на убежище, която напълно да отговаря на Всеобщата декларация за правата на човека и на Женевската конвенция за статута на бежанците, да се създаде безопасен начин за достъп на мигранти в Европейския съюз и да се сключи "справедлива" сделка за разпределението на хората, които идват на европейска земя, каза Байер. "Европа има огромна отговорност за подобряване на социалните условия в страните от Глобалния юг и по този начин да създаде перспективи за живот на хората там", добави той.

Водещият кандидат на европейската левица осъди Новия пакт на ЕС за миграцията и убежището, който ще бъде гласуван окончателно през април. По думите му той премахва правото на убежище и постановява, че мигрантите могат да бъдат държани месеци наред в лагери извън външните граници на ЕС.

Споразумението, което се подготвя от години, е в отговор на повтарящите се от десетилетие кризи по европейските граници. Новите мерки имат за цел да преодолеят политическата безизходица по отношение на миграционната политика на Европейския съюз чрез ограничаване на влизането на мигранти в ЕС, ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище, улесняване на връщането и по-добро разпределение на отговорностите за предоставяне на убежище между държавите. Пактът отразява нарастващата политическа воля за възпиране на нелегално пристигащите, особено на тези, които нямат основателни претенции да получат убежище.

През последните години ЕС се сблъска с голям приток на бежанци и лица, търсещи убежище, особено в резултат на конфликтите в Близкия изток и Африка. Това създаде социално напрежение в някои държави членки, което доведе до призиви за по-строг контрол на миграцията. След терористичните атаки в Европа от миналото десетилетие, свързани с групировката "Ислямска държава", политическите лидери в страните членки започнаха да обръщат по-голямо внимание на укрепването на сигурността на границите и предотвратяването на влизането на лица, които могат да представляват риск за сигурността.

Крайната десница

В редица европейски държави вълната от миграционни кризи доведе и до възхода на крайнодесни партии, които, наред с проблемите за сигурността, обвиняват мигрантите, че отнемат работните места на местното население, натоварват социалните системи и не могат да се интегрират в общностите, в които живеят.

"Борбата срещу крайната десница е морално и културно задължение. Не може да има компромиси по отношение на програма, включваща омраза, антисемитизъм и намиране на изкупителна жертва в лицето на мигрантите", добави той. По думите му борбата срещу крайната десница изисква силни социални политики, защита на икономическите интереси на работническата класа, предпазване на младите поколения от финансова несигурност, осигуряване на прилични места за живеене на достъпни цени.

Войната в Украйна

Байер категорично осъди руската агресия срещу Украйна и заяви, че тя е абсолютно нарушение на международното право. "Да помогнем на украинския народ за мен означава полагане на усилия за слагане на край на войната", каза той. Байер призова ЕС да положи усилия за започване на преговори за спиране на огъня и изтегляне на руските войски. "В това отношение напълно подкрепям това, което папа Франциск каза - сега е времето за прекратяване на войната и сега е времето да се водят преговори и да се спрат убийствата".

Папа Франциск се сблъска с вълна от критики, след като заяви, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. Главата на Римокатолическата църква каза това в интервю за швейцарската обществена телевизия, излъчено на 9 март.

Протестите на земеделците

Фермерите са тези, които страдат най-много от проблемите с околната среда, каза Байер и даде за пример пожарите и наводненията от последните години в Европа. Според него е грешно да се настройват хората, заети в селскостопанския сектор, срещу природозащитниците и обратно. "Според нас няма противоречие, а взаимно допълване на интересите на фермерите и активистите за опазване на околната среда", заяви водещият кандидат на европейската левица.

По думите му заетите в селското стопанство изкарват по-малко от половината заплата на средностатистическия работещ човек в Европа. Той нарече това "срамно" и добави, че неговата формация е солидарна с исканията на фермерите. "ЕС харчи, мисля, четвърт от бюджета си за Общата селскостопанска политика, но резултатите са лоши. Все още малките фермери страдат от ниски доходи", каза Байер и призова да се защитят интересите на малките фермери, а не на големия агробизнес.

От месеци земеделците на много места в Европа протестират с мотивите, че са изправени пред спадащи продажни цени, нарастващи разходи, тежки регулации, силни и доминиращи търговци на дребно, дългове, изменение на климата и евтин чуждестранен внос. Разходите на земеделските стопани - особено за енергия, торове и транспорт - се повишиха в ЕС, особено след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Шенген вече не съществува.Всички държави въведоха контрол на границите.И ще става все по зле.
  • 2 7те козякливи джуджета:

    5 2 Отговор
    "... Байер, който е член на Австрийската комунистическа партия,..."
    ..... Аууууууу...У!
  • 3 Име

    9 2 Отговор
    В България има диктатура - на всяко ниво, затова - ние не сме част от Европа, нито имаме каквото и да е право да участваме в цивилизацията.

    Господинът да дойде независимо и да провери с очите си - как стоят нещата, за какво става въпрос, как се прави всичко и тогава да дава акълии.

    Сигурно е грозно - но е истина.

    Коментиран от #6

  • 4 Срамувай се

    13 0 Отговор
    И какво от това . Вече ни изпратихте малко измет която да мърсува по улиците. Вие ги поканихте и си ги вземете да си ги отглеждате щом сте толкоз богати и демократични. Ние сме най бедни в Европа и не ни трябват други.
  • 5 Геша

    7 0 Отговор
    Значи ще го играем на доброто и лошото ченге а, левичарю?
    А това за разпределението на прииждащите на талази навлеци го забравете.Който ги е канил и не си охранява границите да си ги приема и даже извозва със самолети ако ще. Ние не ги искаме, нямаме земя за подарява не на навлеците и искаме незабавното им експулсиране от страната ни. Когато ви махнем от върховете на ЕС и ЕК, ще го направим.Предатели и лъжци долни евроатлантически!
  • 6 Без име

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Ако в България имаше класическа диктатура както е в Русия, С.Корея, Беларус, Иран...ти драги ми без име нямаше да имаш право въобще да пишеш.
    Живял ли си в диктатура? Едва ли, аз 26г.в комунистическа с лагери тип Белене и затворени граници със стрелящи граничари и можеше да пишеш само Слава на БКП и КПСС.

    Коментиран от #12

  • 7 ЕВРОЦЕННОСТИ

    4 0 Отговор
    Този лъже. Въобще не се срамува.
  • 8 Хи хи хи

    7 0 Отговор
    Какъв ЕС какъв Шенген бе ??? Тая кочина трябва да се разтури , няма свобода за държавите членки , задължават ги и им налагат мнението на по силните !!!!!!
  • 9 Ехааааааа

    8 1 Отговор
    Във ЕС няма свобода на словото , има голяма цензура и които не изпълнява го карат да съжалява за това ! Всичко е лъжа и измама !
  • 10 срамно е , но се вдигат цените

    3 0 Отговор
    с рушвети се влиза лесно . после е лошо за хората .
  • 11 Чавдар войвода

    2 0 Отговор
    Гадна държава Австрия е родината на Адолф Хитлер.
  • 12 Червена топлина

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    Да ама гладен и жаден, неосигурен здравно и бит от цигани или турци не си бил по онова време нали? Я не се прави на шушумига!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: