Last news in Fakti

19 Март, 2024 10:58 1 074 7

Двама бивши служители на Северна Македония и един настоящ бяха обект на санкции от страна на САЩ

  • северна македония-
  • санкции-
  • сащ

Вашингтон заяви, че кметът на Карпош Стевчо Якимовски е използвал официалната си позиция като кмет на община в столицата Скопие, "за да се намеси в процесите на градско развитие и обществени поръчки, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници"

Двама бивши служители на Северна Македония и един настоящ бяха обект на санкции от страна на САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ наложиха санкции на двама бивши служители на Република Северна Македония и един настоящ заради замесеността им в "значителна корупция", съобщи Държавният департамент в понеделник, предаде ДПА и БТА.

Действията на кмета на Карпош (община в Скопие) Стевчо Якимовски, бившия кмет на град Качаник Джабир Жарку и бившия специален главен прокурор на Северна Македония Катица Янева "подкопаха върховенството на закона и вярата на обществото в демократичните институции и обществени процеси", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Янева, в качеството си на специален главен прокурор, "е била замесена в корупционни действия, включително използване на политическото си влияние и официална власт за лична облага", каза Милър.

"Има достоверна информация, че Янева е поискала и приела подкуп, за да повлияе на наказателното преследване в нейна компетентност", продължава изявлението.

Вашингтон заяви, че кметът на Карпош Стевчо Якимовски е използвал официалната си позиция като кмет на община в столицата Скопие, "за да се намеси в процесите на градско развитие и обществени поръчки, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници". По същия начин бившият кмет на град Качаник Джабир Жарку е обвинен в участие "в корупционни действия, включително използване на позицията си за намеса в процесите на възлагане на обществени поръчки, за да разреши незаконно строителство върху имот, собственост на общината, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници", каза Милър.

Санкциите на САЩ имат ефект на замразяване на всички активи на тримата, които се държат в САЩ. Бизнес отношенията с граждани на САЩ ще бъдат забранени. Държавният департамент заяви, че също така забранява на членове на семействата на посочените служители да влизат в САЩ. "Тези мерки правят Янева, Якимовски, Жарку и най-близките членове на семействата им като цяло недопустими за влизане в Съединените щати“, заяви Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснаците измислиха

    3 7 Отговор
    тая измислена държава РСМ
  • 2 сащисан кравар

    9 2 Отговор
    САЩ първо да си наложат санкции на собствения си Президент и неговия синковец за корупцията и търговията с влияние вместо да ги орикриват всячески, а после да сеят "демокрация" и "законност" по света!
  • 3 Трол

    1 1 Отговор
    Казали са че са българи и затова са ги санкционирали.
  • 4 Същия модел като Пеевски и Борисов

    6 0 Отговор
    Американците дори не си правят труда да променят нещичко. 1:1 с България. Проста, елементарна геополитика на САЩ и овцете по териториите блеят. Затова ППДБГЕРБДПС и сие трябва да бъдат изгонени с камъни от България, не сако от Парламента

    Коментиран от #6

  • 5 Верно ли

    4 0 Отговор
    Хаха, хаайде, и при нашите хора се намериха разни, дето първо са ги подкокоросали да краднат и да си пращат парите в чужди банки и сега - хоп: ще танцуват като циркова мечка, каквото каже Биг брадъра :)))) Да им е честита на макетата демокрацията :))))
  • 6 Радио Козяк

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Същия модел като Пеевски и Борисов":

    Вашите са дресирани с магнитни нашийници!
  • 7 ха-ха

    5 0 Отговор
    Щом САЩ опряха да си правят ПР от северните македонци значи са стигнали дъното. Кметове на някакви измислени села...
Новини по държави: