Last news in Fakti

20 Март, 2024 14:36 1 158 5

Година след като пое поста: Виетнамският президент подаде оставка

  • виетнам-
  • президент-
  • оставка-
  • во ван тхъонг

Според изявление на правителството Тхъонг е нарушил правилата на партията

Година след като пое поста: Виетнамският президент подаде оставка - 1
Снимка: БГНЕС

Виетнамската комунистическа партия прие оставката на президента Во Ван Тхъонг, предаде Ройтерс и БТА, като се позова на правителството. Агенцията отбелязва, че оставката е знак за политически сътресения, които могат да навредят на доверието на чуждестранните инвеститори.

Според изявление на правителството Тхъонг е нарушил правилата на партията, и се допълва, че допуснатите "слабости са повлияли негативно на общественото мнение за него, засягайки репутацията на партията и държавата".

Централният комитет на партията - висшият орган за вземане на решения във Виетнам - одобри оставката на Тхъонг само около година след избирането му. Президентът има по-скоро церемониални функции, но заема един от четирите най-високи политически поста в югоизточната азиатска държава. Заседанието на комитета предшества утрешната извънредна сесия на виетнамския парламент, на която се очаква депутатите да потвърдят решенията на партията.

Напоследък всички големи промени в ръководството на държавата, в която управлява Виетнамската комунистическа партия, са свързани с мащабната кампания за борба с подкупите, която има за цел да изкорени ширещата се корупция в страната. Критици смятат, че кампанията се използва като инструмент за политически сблъсъци.

Тхъонг подаде оставката си няколко дни след като виетнамската полиция съобщи, че е арестувала бивш ръководител на виетнамската провинция Куангнгай за предполагаема корупция отпреди десет години. Тогава той е заемал високопоставения пост, докато Тхъонг е бил партиен ръководител. Тхъонг е смятан за близък до генералния секретар на ЦК Нгуен Фу Чонг - най-влиятелната фигура във Виетнам и главен организатор на кампанията за борба с корупцията.

Миналата година, когато бившият президент Нгуен Суан Фук подаде оставка, след като партията го обвини в "нарушения и злоупотреби" на служители под негов контрол, отне месец и половина на законодателите да назначат Тхъонг на президентския пост.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комунизма е бедствие

    6 5 Отговор
    Навсякъде лакомите комунисти крадат яко! Нашите копейки също!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Иван Крумов

    1 2 Отговор
    Добре де - нали нашият парламент - на Иван Костов май и също и допълнително - нали забраниха думата - комунисти, сега какво излиза - че въпреки - забраната на тази дума, във Виетнам има комунисти, това е тежко нещо като престъпление, Александър Йорданов къде е - защо се разсейва.

    Ние имаме мазета - да ги затворим - виетнамците си ги помним, трябва някой да ги арестува.
  • 3 Макс

    5 0 Отговор
    Хайде , бе , амми сега ? Нашият председател на парламента Желязков за какво би път дотам ? Уж обеща да има виетнамци , които да работят тук , пък тя каква стана .Има едно много странно явление в последните двадесетина години , децата на нашите комунисти са в демократични държави , а в България чакаме работници от комунистическа държава , в същото време сме член на ЕС . Пъзелът или възелът е голям , като всяко комунистическо нещо .
  • 4 Тоя па

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "комунизма е бедствие":

    Навсякъде се краде ! Имам съмнения само за С.Корея,че там ги разстрелват със зенитно оръдие.
  • 5 Равносметка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "комунизма е бедствие":

    Ти, като демократизирано, колонизирано българче, отдавна им дишаш праха на комунистически Китай и Виетнам, но което е по-лошото - нямаш никакви шансове да спреш да изоставаш от тях.