Last news in Fakti

22 Март, 2024 05:05 1 391 1

Пучдемон ще се кандидатира на изборите в Каталуния през май

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания

Лидерът на сепаратистите направи изявление от френска територия

Пучдемон ще се кандидатира на изборите в Каталуния през май - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия от повече от шест години, за да избегне испанското правосъдие, обяви, че ще се кандидатира на регионалните избори в Каталуния на 12 май, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той направи това изявление от френска територия в реч на каталунски език пред ентусиазирана публика в малкия град Елн, в Южна Франция.

"Реших да се кандидатирам на предстоящите избори за каталунския парламент", обяви той от подиум с надпис "Президент Карлес Пучдемон". Зад него се виждаха знамената на ЕС и на Каталуния.

Това ще бъде третият път, в който Пучдемон се кандидатира на каталунските регионални избори, откакто отиде в изгнание през 2017 г., отбелязва АФП. Той така и не успя да заеме мястото си заради заповедта за арест, която го грози след неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г. Той го ръководеше като президент на региона и заради това испанското правосъдие издаде заповед за ареста му, която все още е в сила.

Настоящият регионален президент Пере Арагонес, лидер на подкрепящата независимостта партия "Републиканска левица на Каталуния", основен съперник на партията на Пучдемон "Заедно за Каталуния", изненадващо обяви миналата седмица, че предсрочните избори за каталунски парламент ще се проведат на 12 май. Съобщението беше направено малко преди очакваното приемане от испанските депутати на закон за амнистия на сепаратистите, участвали в едностранния опит за обявяване на независимост на региона през 2017 г.

Тази амнистия беше задължителното условие, поставено от "Републиканска левица на Каталуния" и "Заедно за Каталуния", за да гласуват за правителството на социалиста Педро Санчес. В момента законът за амнистията се разглежда от Сената и би трябвало да бъде окончателно приет към края на май, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    КАТАЛОНЯ по пътя на Косово🤔🤔🤔
    ЕсеС защо не защити правата на каталонците❓❗
Новини по държави: